Cat de grava este situatia ?

Posted: June 30, 2009 in Just For Fun

Ce inseamna decizia BNR de astazi, de reducere aratei dobanzii cheie concomitent cu reducerea RMO atat la EUR cat si laRON ? Este BNR speriat de amploarea efectelor crizei economice ?

As spune ca da … dar poate nu as fi fost atat de hotarat in a spune asta … daca exact in aceeasi zi (mai pe seara!) nu am fi avut declaratiile cel putin fulminante ale premierului Boc … care anunta ca un nou plan anticriza tocmai s-a nascut …. plan care prevede (intre altele) reducerea numarului de agentii de stat cu 50% (este adevarat – prin desfiintare SAU comasare – aceasta din urma varianta parca mai probabila ! ).  Oricum – reducerea numarului de agentii inseamna scoaterea din jocuri (si evident de pe statele de plata ale statului a numeroase persoane … care la numirea noului guvern au fost numite in functii si pe salariile respective ca rasplata pentru activitatile politice !) ; FAPTUL ca s-ar putea merge pana la aruncarea acestora peste bord inseamna ca situatia este intr-adevar grava … si ca este tot mai putin probabil sa fie tinuta sub control pana dupa alegerile prezidentiale ….. DUPA CARE – ATENTIE – vina poate fi foarte usor aruncata de cel ce iese invingator … pe influenta nefasta pe care partenerul de guvernare a avut-o asupra programului de guvernare !

De ce mi se par disperate masurile guvernului Boc si urmaresc in primul rand o rostogolire a momentului in care criza isi va arata cu adevarat coltii in Romania  …. pentru ca vine cu amanari de plati labuget intr-un context de deficit bugetar care are extrem de putine sanse sa fie mentinut la un nivel rezonabil …. deasemeni …. ideea de a devansa investitiile programate spre finele anului … arata aceeasi preocupare primordiala … rostogolirea bulgarelui pana dupa momentul alegerilor …  Deasemeni … interesanta este preluarea in actualul program anticriza Boc a propunerii mediului de afaceri si a liberalilor care cereau neimpozitarea profitului neivestit si, respectiv, sprijinirea companiilor care angajeaza someri !

Si sa nu uit … intentia de a extinde garantiile statului catre alte domenii, intre care agricultura, dupa formula patentata in Prima Casa … imi sugereaza aceeasi DISPERARE …. sau mai degraba IMINENTA a momentului de maxim al crizei … care se incearca a fi rostogolit ….

Dincolo de consideratiile politice … cele 2 informatii (decizia destul de hotarata si relativ surprinzatoare a BNR … si planul (cu nuante de DISPERARE ) anticriza II al guvernului Boc …. ar putea indica faptul ca momentul critic al crizei este aproape ! … facem si un update la asta zilele urmatoare …. ramaneti pe Money Channel as putea spune … in virtutea inertiei !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s