Dividende de cumparat … la BVB

Posted: April 28, 2010 in De la Forbes

Material aparut in Forbes Romania

“În lupta pentru randamente, dividendele acordate de companiile listate pot fi un argument suplimentar pentru a le achiziţiona. Societăţile de Investiţii Financiare, Alumil Rom Industry sau Transgaz sunt doar câteva din societăţile care ar putea să vă aducă, randamente de cinci până la zece procente, doar din dividendele aferente anului 2009.”

Asta spuneam undeva pe la inceputul anului 2010.  Pentru mai multe detalii, si pentru o eventuala strategie pe anii urmatori, ar putea fi o lectura folositoare! Have a nice lecture!”

Trecute cu vederea sau doar speculate de investitorii pe termen scurt, dividendele reprezintă unul dintre cele mai puternice argumente pentru care un jucător pe termen lung intră la cumpărare.

Deşi au cifre de afaceri şi profituri afectate de cei aproape doi ani de turbulenţe economice, o parte din companiile listate vor oferi dividende şi pentru 2009, iar acestea pot aduce randamente de 5% până la 11% (calculat în funcţie de preţurile din decembrie, şi de profiturile raportate pe primele 9 luni ale anului trecut)

Cel mai bun exemplu în acest sens este SIF5 care pe primele trei trimestre din anul trecut raporta un profit net de 198 de milioane de lei, adică un profit pe acţiune de 0,34 de lei. Şi cum istoria ne arată că în ultimii trei ani, SIF Oltenia a distribuit în medie aproximativ 40% din profit sub formă de dividend, înseamnă că pentru 2009 societatea ar putea distribui un dividend de aproximativ 15 bani pe acţiune. Vorbim astfel de un randament de circa 11%, (dacă ne raportăm la preţul de 1,27 lei pe acţiune), realizat în mai puţin de 6 luni. Adică un câştig egal cu cel adus de un depozit bancar pe un an întreg

Atenţie însă la riscuri, pentru că randamentele aduse de potenţialele dividende pot fi foarte repede pierdute în cazul în care preţul titlurilor SIF5 ar scădea sub pragul de 1,15 lei pe acţiune.

Pe de altă parte însă, cu cât preţul de achiziţie va fi mai mic, cu atât randamentul adus de dividend va fi mai bun (Spre exemplu, scăderea preţului de piaţă sub nivelul de 1 leu pe acţiune ridică randamentul brut al dividendului SIF5 la circa 15%).

Alături de SIF Oltenia şi celelalte societăţi de investiţii financiare se înscriu pe lista celor mai interesante companii din perspectiva distribuirii de dividende, întrucât toate au o politică constantă şi previzibilă de distribuire a profiturilor.  În medie în ultimii 3 ani, SIF1, SIF3 şi SIF5 au distribuit către acţionari circa 40% din profitul obţinut, iar SIF2 şi SIF4 circa 67% respectiv 78%. Asta înseamnă că la preţurile de la începutul lunii decembrie, doar din profitul raportat pe primele nouă luni ale anului trecut (21 de bani pe acţiune – cum este cazul SIF1 sau 34 de bani pe acţiune – cum este cazul SIF5) s-ar putea obţine un randament brut de 6 până la 11 procente.

Nu doar SIF-urile au însă o politică de dividend care le face interesante pentru investitori. BRD Societe Generale, Antibiotice sau Alro Slatina sunt de asemenea companii care au avut în ultimii ani o politică de dividend constantă şi previzibilă. Acestora li se adaugă Transgaz şi Transelectrica, societăţi care sunt obligate (fiind deţinute de stat) să distribuie către acţionari cel puţin 50% din profit sub forma de dividende. Se detaşează însă producătorul de profile de tâmplărie de aluminiu Alumil Rom Industry, care doar din profitul realizat pe primele trei trimestre ale anului trecut, ar putea aduce un randament al dividendului de circa 10%, deasemeni comparabil cu cel adus de un depozit într-un an întreg.

Adevărate surprize şi randamente spectaculoase aduse de dividendele distribuite a oferit în trecut piaţa Rasdaq. Puţine sunt însă companiile cu o politică de dividend previzibilă şi mai puţine cele care au distribuit dividende în ultimii trei ani. Între acestea se detaşează Lafarge Agregate şi BAD Suceava, care între 2006 şi 2008 au distribuit dividende în creştere de la un an la altul. Anul 2009 va schimba însă tendinţa, iar dividendele vor fi în scădere, pentru că profitul grupului a scăzut (la 9 luni) cu 40% sub cel obţinut în aceeaşi perioadă a anului anterior. Şi dividendele BAD Suceava vor fi deasemeni în scădere semnificativă, sau chiar inexistente, pentru că societatea a raportat la jumătatea lui 2009 o scădere a profitului de circa şapte ori

BAT Mediaş, Iprolam sau Iproeb sunt deasemeni companii care au distribuit în mod regulat dividende în ultimii trei ani. Între acestea, BAT Mediaş şi Iprolam sunt cele care ar merita atenţia investitorilor, pentru că ambele au raportat la jumătatea anului profituri în creştere în ciuda unui mediu economic defavorabil. Astfel, BAME raporta pentru primele şase luni din 2009 un profit net de 3,16 milioane lei, de 2,4 ori mai mare decât cel din intervalul echivalent al anului anterior.

Deasemeni Iprolam Bucureşti (IPRO) ar putea distribui dividende în creştere, pentru că la jumătatea anului trecut raporta un profit net de 1,35 milioane lei, de 2,3 ori mai mare decât cel din perioada similară a anului precedent.

În schimb, societatea bistriţeană “Iproeb” iese din lista de priorităţi în 2009,  chiar dacă a distribuit constant dividende anii trecuţi. Pentru primele nouă luni din an a raportat un profit net de 4,7 milioane lei, cu aproximativ 45% mai decât cel realizat în aceeaşi perioadă a anului 2008.

Chiar dacă sunt puţine la număr, şi cu profituri în scădere, companiile care au distribuit dividende în mod regulat în ultimii ani, sunt potenţiale ţinte de achiziţie, mai ales dacă sunteţi un investitor pe termen lung. Nu doar randamentele cât mai ales cash-ul pe care vi-l poate aduce în portofoliu, sunt elementele de care trebuie să ţineţi cont când vă construiţi strategia de investiţii pentru acest an.

Randamentele dividendelor SIF-urilor

Profit (9 luni) mil RON rata de distribuţie dividend randamentul dividendului
SIF 5 Oltenia 198.1 42.9% 11%
SIF 2 Moldova 106.9 67.7% 9%
SIF 4 Muntenia 82.7 78.5% 9%
SIF 3 Transilvania 123.8 44.4% 7%
SIF 1 Banat Crişana 112.9 39.6% 6%

Sursa: Site-ul www.ktd.ro, site-ul Bursei de Valori Bucureşti, şi calcule Forbes România

Randamentele dividendelor altor companii

Profit (9 luni) mil RON rata de distribuţie dividend randamentul dividendului
Alumil Rom Industry 8.4 78.6% 10%
SNTGN Transgaz 189.4 50.0% 5%
Alro Slatina 89.3 83.0% 4%
BRD Soc Gen 1,024.0 40.0% 3%
Antibiotice Iasi 15.5 52.4% 3%

Sursa: Site-ul www.ktd.ro, site-ul Bursei de Valori Bucureşti, şi calcule Forbes România

Companii de pe Rasdaq care au dat dividende în ultimii 3 ani

Companie Divident 2008 (lei/acţ) Divident 2007 (lei/acţ) Divident 2006 (lei/acţ)
Lafarge Agregate 2.42 2.32 1.45
BAD Suceava 0.44 0.23 0.21
BAT Mediaş 0.02 0.97 3.95
Iprolam Bucureşti 0.10 0.10 0.09
Iproeb Bistriţa 0.13 0.25 0.10

Sursa: Site-ul Bursei de Valori Bucureşti, şi calcule Forbes

Randamentul dividendului se calculează ca raport între preţul de piaţă, şi dividendul (sau potenţialul dividend) distribuit de societate. Dividendele sunt distribuite acţionarilor care sunt înscrişi în registrul acţionarilor la o anumită dată (care istoric este stabilită cel târziu în luna mai). Prin urmare, investitorul care va cumpăra acţiuni în ianuarie, şi le va ţine până la referinţă, va primi (pentru titlurile deţinute mai puţin de o jumătate de an) dividendele pentru întreg anul 2009. “

La ceva timp dupa, presa a inceput sa trezeasca lumea! Nu era oare deja cam tarziu?

1 pe 15.03.2010, Vlad Anastasiu spunea in Ziarul Financiar: Anunturile de dividende au trezit Bursa. Brokerii se asteapta la cresteri ( http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/anunturile-de-dividende-au-trezit-bursa-brokerii-se-asteapta-la-cresteri-5744565/ )

2 pe 29.03.2010, Adrian Cojocar spunea tot in Ziarul Financiar: Topul dividendelor pe Bursa: randamentele pleaca de la 7% in jos ( http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/topul-dividendelor-pe-bursa-randamentele-pleaca-de-la-7-in-jos-5784644/ )

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s