Ti-am spus eu ….

Posted: April 28, 2010 in De la Forbes

… imi zicea mama atunci cand incapatanarea mea de a face un lucru impotriva sfaturilor/opiniei ei se dovedea o greseala! Dar despre un alt fel de “ti-am spus eu” vreau sa vorbesc in acest post!(cu lipsa de modestie care nu ma caracterizeaza – dar am ajuns la concluzia ca din cand in cand unele lucruri trebuiesc reamintite )

“Ma tin” sa fac niste up-date-uri de mai bine de o luna, dar niciodata nu mi-am gasit timpul necesar acasa (de .. obligatii de tatic 🙂 ) – asa ca incep acum!

Si poate ca nici astazi nu as fi reusit. Dar fiind la birou, buna mea colega Lidia Focsan imi atrage atentia asupra valorii tranzactiilor facute pe piata obligatiunilor de la BVB. De ce mi-a ramas in minte? Pentru ca este un subiect “batut” de mine cu mult mult timp in urma! Cred ca pe la finele lui 2009 (ma angajez sa fac un up-date cu data exacta) atrageam atentia intr-unul din materialele scrise in Forbes asupra pietei de obligatiuni! Deja erau niste semne, oamenii incepusera sa vorbeasca despre, dar putin si in soapta! Mai jos materialul facut pe aceasta tema!

“Dacă vreţi câştiguri sigure şi o evoluţie previzibilă în timp a investiţiilor realizate, în locul unor profituri volatile, uitaţi-vă la obligaţiuni şi titluri de stat.
De Laurenţiu Roşoiu

Randamente cu două până la cinci puncte procentuale peste dobânzile oferite de bănci pe următorii trei-patru ani, neimpozitarea profitului şi eliminarea riscului de volatilitate  sunt argumentele pentru care la anul ar trebui să aveţi în vedere instrumentele financiare cu venit fix. Asta dacă sunteţi dispus să renunţaţi la adrenalina adusă de tranzacţiile intra-day, şi să vă faceţi o strategie de investiţii pe termen lung sau chiar foarte lung (peste trei ani).

La nivel global, valoarea tranzacţiilor cu acest tip de instrumente se ridică la aproximativ 900 de miliarde de dolari zilnic, potrivit estimărilor Bank for International Settlements.

Rulaj în creștere. La Bucureşti, instrumentele financiare cu venit fix sunt foarte puţin cunoscute şi în număr mic. Avem doar 26 de obligaţiuni municipale, alte 26 de emisiuni de titluri de stat, şi 3 obligaţiuni corporative, cu o valoare de emisiune de circa 3,7 miliarde euro (16 miliarde de lei). Dar, chiar dacă lichiditatea este încă extrem de mică (o valoare medie zilnică de doar un milion de euro), tranzacţiile realizate pe primele 9 luni ale acestui an au însumat aproximativ 240 de milioane de euro, adică de patru ori mai mult decât în 2008.

Un argument pentru a cumpăra obligaţiuni acum pentru a le vinde mai târziu într-o piaţă care creşte rapid. Într-un scenariu foarte probabil al scăderii dobânzilor la depozite, şi de stabilitate a cursului de schimb, instrumentele cu venit fix sunt o investiţie recomandată în acest moment. „Dacă un investitor cumpără acum de pe bursă titluri de stat la un randament de 9,5%-10% în lei, el îşi blochează acest nivel de dobândă până la maturitatea titlului respectiv“, explică Cristian Tudorescu, director SAI Explore Asset Management. Spre comparaţie, la un depozit bancar, la expirarea termenului (adică după 3, 6, 9 sau 12 luni), dobânda se recalculează la nivelul pieţei.

Titlurile de stat tranzacţionate pe bursă sub simbolul B1110A (emise în 2008 cu maturitate în 2011, cu o dobândă de 8%) este una dintre recomandările făcute de Tudorescu. Raportat la preţul la care s-au făcut ultimele tranzacţii, de 96%-97% din valoarea nominală, înseamnă un randament de aproape 10%.

convergență. În cazul unei strategii pe termen lung (construită pentru următorii 5-10 ani), titlurile de stat care pot fi achiziţionate pe Bursa de la Bucureşti ar putea aduce randamente şi mai bune. Spre exemplu, cele tranzacţionate la BVB sub simbolurile F2004A şi F2006A (emise în 2005 cu scadenţă în 2020, şi cu o dobândă de 7,25%) ar putea aduce un randament anualizat de până la 15%, după calculele realizate de Andrei Rădulescu, analist în cadrul SSIF Target Capital.

El mizează pe faptul că în anii următori dobânzile la depozitele bancare vor continua să scadă constant, pentru că procesul de trecere la moneda unică va aduce şi scăderea dobânzilor spre nivelele din zona euro. Iar în acest proces, pe fondul creşterii lichidităţii pieţei de obligaţiuni şi odată cu diminuarea riscurilor asociate României, titlurile autohtone vor intra în atenţia marilor investitori în căutare de randamente mai mari decât cele care ar putea fi obţinute pe pieţele de unde provin. B1403A, titlurile de stat emise în ianuarie 2009 şi cu maturitate în martie 2010, sunt, de asemenea, vehicule investiţionale care trebuie urmărite în 2010, toc­mai pentru că sunt purtătoarele unei do­bânzi fixe de 11%. Adică, semnificativ peste ceea ce dau băncile în acest moment în piaţă. O oportunitate care nu a fost însă scăpată din vedere de investitorii sofisticaţi (bănci şi fonduri de investiţii). Asta se vede atât în valoarea tranzacţiilor realizate cu aceste titluri (aproximativ 269 de milioane de lei în ultimul an), cât şi în evoluţia preţului de piaţă, care de la jumătatea anului a depăşit pragul de 100, atingând un maxim de 105% în luna octombrie. La începutul lunii decembrie, preţul acestora revenise însă către nivelul de 103%.

Nu doar titlurile de stat, ci şi obligaţiunile municipale pot fi oportunităţi de investiţii pentru anul viitor. Obligaţiunile Municipiului Oradea oferă randamente bune, în condiţiile în care dobânda acestora este calculată trimestrial în funcţie de BUBID şi BUBOR la 3 luni, la care se adaugă o primă de 3%. Cuponul curent (care are referinţa pe data de 15 februarie 2010) are astfel o dobândă de 13% şi va ajunge la maturitate în mai 2010.

Tot în februarie 2010 este referinţa şi pentru obligaţiunile emise de Primăria Iaşi în septembrie 2008. Cuponul calculat în funcţie de raportul dintre ROBID şi ROBOR la şase luni, cu o primă de 0,65%, se traduce pentru investitorul care va avea în portofoliu titlurile respective la data de 10 februarie 2010, într-o dobândă de 9,725%, ceea ce, dat fiind preţul care este cu două puncte procentuale sub valoarea de emisiune, înseamnă un randament de peste 11%. Pentru specialişti, turbulenţele financiare din  ultimii doi ani au adus oportunităţi pe care nu prea le întâlneşti pe pieţele mature. „Când ratele dobânzii interbancare (ROBOR) trecuseră de 25% pe an, dobânda aferentă cupoanelor obligaţiunilor emise de Municipiul Bacău a ajuns la 19,8%“, vorbeşte Valentin Miron, directorul VMB Partners, despre oportunităţile oferite de piaţa de obligaţiuni de la Bucureşti, acolo unde sunt tranzacţionate aceste titluri. O altă oportunitate pentru investitorii sofisticaţi au fost obligaţiunile emise de Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare pe piaţa de la Bucureşti sub simbolul IBRD09.

câștiguri. La finele anului trecut, pe fondul înrăutăţirii situaţiei economiei româneşti, acestea au scăzut până la un minim de 92% din valoarea nominală. „În condiţiile unui cupon de 6,5%, titlurile IBRD au adus un randament anualizat de 17%“, îşi aminteşte directorul Explore Asset Management despre speculaţia pe care a făcut-o la acel moment. Puţine astfel de oportunităţi sunt însă accesibile unui investitor mai puţin avizat, fie din cauza sumelor ridicate pe care le implică, fie pur şi simplu din lipsa de timp şi instrumente pentru a urmări piaţa cu atenţie. Dar, pentru cei care caută într-adevăr stabilitate şi previzibilitate pentru investiţia realizată, fondurile de obligaţiuni reprezintă o oportunitate de luat în seamă. Avantajele sunt date nu doar de faptul că se poate intra la tranzacţionare cu sume mici, cât mai ales de accesul pe care investitorul îl poate avea şi la instrumentele disponibile în afara pieţei bursiere, adresate în special investitorilor instituţionali.

Fie direct, fie prin intermediul unui fond de investiţii specializat sau cu ajutorul departamentelor de private banking ale băncii cu care lucrezi, obligaţiunile sunt o alternativă de plasament mai ales dacă nu eşti încrezător în revenirea pieţelor de acţiuni. Dacă eşti un pesimist în ceea ce priveşte bunul mers al economiei globale, şi aştepţi un  „bear-market“, obligaţiunile nu sunt doar o alternativă, ci sunt chiar necesare în portofoliul tău. “

Si aveam si un tabel! (vezi mai jos)

Maturitate Dobândă Ultimul preţ de piaţă
B1010A 25.10.2010 6% 96,6445
B1110A 25.10.2011 8% 96,797
B1403A 05.03.2014 11% 103,3979
F2004A 18.04.2020 7,25% (fară tranzacţii în ultimul an)
F2006A 20.06.2020 7,30% (fară tranzacţii în ultimul an)

Spuneam atunci? “Ia în calcul obligaţiunile!” – un material publicat in Forbes Romania! Ce s-a intamplat dupa??Anul 2010 a inceput in forta pe acest segment de piata!

1 pe 19.01.2010, Andrei Chirileasa spunea in acelasi Ziar Financiar: Care sunt cele mai tranzactionate titluri de pe Bursa ( http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/care-sunt-cele-mai-tranzactionate-titluri-de-pe-bursa-5367251/ )

2 pe 28.01.2010, Andrei Chirileasa spunea in Ziarul Financiar:  Titlurile de stat de pe Bursa mai au putin si bat actiunile  ( http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/titlurile-de-stat-de-pe-bursa-mai-au-putin-si-bat-actiunile-5451211/)

3 pe 5 Martie 2010, Rodica Orjanu spunea in Saptamana Financiara: “Piaţa obligaţiunilor, noua vedetă a BVB” ( http://www.sfin.ro/articol_19180/piata_obligatiunilor_noua_vedeta_a_bvb.html )

4 pe 01.04.2010, Adrian Cojocaru spunea in Ziarul Financiar: Titlurile de stat sunt din nou vedete dupa scaderea dobanzii BNR ( http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/titlurile-de-stat-sunt-din-nou-vedete-dupa-scaderea-dobanzii-bnr-5792520/ )

Iar astazi, pe 28 aprilie 2010, valoarea tranzactiilor pe piata de instrumente financiare cu venit fix a depasit 44 de milioane de euro!

PS De cateva zile pietele sunt dominate de “efectul Grecia” care tinde sa se transforme in “efectul PIIGS”, iar in deschidere indicii BVB pierdeau pana la aproape de 4% (cazul “BIET-FI” – ului  :)) ). In acest context, in ultimele 2-3 saptamani pe SUA am pierdut deja vreo cateva zeci de dolari, iar pe Europa cam la fel! (De – expunere mica – pierderi mici :)) ). Pe Bucuresti sunt inca pe plus!

PS 2 Astazi am pus pariu cu Lidia Focsan! Ea merge pe un W … eu pe V in urmatoarele 12 luni! Credeti ca beau – sau dau cele 2 beri!? :))

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s