Bancile grecesti din Romania … ce LE asteapta … ce NE asteapta?

Posted: April 29, 2010 in Just For Fun

Un material interesant realizat de colegii de la Saptamana Financiara, privind bancile grecesti din Romania. Materialul incepe evident “linistitor” … dar scenariul ipotetic tusat in mare de unii bancheri romani, este de fapt in plina desfasurare!

Fac mentiunea ca unul dintre bancherii mentionati este domnul Misu Negritoiu, unul dintre “adversarii” (desi termenul este prea dur) domnului Mugur Isarescu! Iar in contextul in care orice esec sau problema in sistem poate fi aruncata lejer pe umerii actualului Guvernator al BNR, materialul trebuie citit cu rezervele de rigoare de fiecare dintre noi!

Mai jos un pasaj din respectivul material (scris de Vasile Pop-Coman pe 22 februarie, in Saptamana Financiara http://www.sfin.ro/articol_19073/bancile_grecesti_din_romania_%E2%80%9Edrobul_de_sare%E2%80%9C_sau_%E2%80%9Ecalcaiul_lui_ahile%E2%80%9C.html )

“Un posibil scenariu

La solicitarea „Saptamanii Financiare”, doi bancheri de top au incercat sa schiteze un raspuns la intrebarea: Cum s-ar manifesta si ce influente ar putea avea asupra Romaniei o criza a bancilor din Grecia?

Potrivit opiniilor avansate de Misu Negritoiu, de la ING, si Claudiu Cercel, de la BRD, bancile din Grecia se vor confrunta, pe de o parte, cu o crestere a creditelor neperformante, daca veniturile se vor reduce si somajul va creste. Pe de alta parte, guvernul grec va fi nevoit sa taie si din investitii, asa incat afacerile bancilor grecesti vor scadea si, prin urmare, si veniturile.

In consecinta, liniile de finantare pentru subsidiarele din Romania vor scadea sau chiar vor seca, acestea urmand a se baza in principal pe resurse, in special depozite, atrase de pe piata interna.

Problema e ca bancile grecesti, implicate activ in acordarea de credite in anii trecuti, au un raport credite/depozite deficitar, cu alte cuvinte, volumul de credite e de doua ori mai mare decat cel al depozitelor, in timp ce media sistemului bancar e de aproximativ 110%. Asa incat le va fi destul de dificil sa ob¬tina suficiente resurse pentru reluarea creditarii. Pe de alta parte, costul de refinantare pentru bancile elene ar putea creste, ceea ce ar putea afecta din nou activitatea acestora.”

Si iata ce se intampla in piata circa doua luni mai tarziu! O descriere foarte frumos facuta de colegii de la Ziarul Financiar, Liviu Chiru si Ciprian Botea pe 21-04-2010

“In timp ce majoritatea bancilor au redus dobanzile la depozite la 7% pe an la lei, respectiv sub 3% pe an la euro, grecii vin acum cu oferte de 8% pe an sau chiar mai mari la lei, respectiv 4% pe an la euro.” (materialul in intregime aici http://www.zf.ro/banci-si-asigurari/exclusiv-zf-bancile-elene-redeschid-lupta-pe-dobanzi-pentru-banii-clientilor-mai-multe-banci-straine-au-primit-instructiuni-sa-si-limiteze-expunerile-pe-bancile-elene-la-bucuresti-5978733/ )

Si daca peste aceste informatii citim materialul Roxanei Pricop (de la acelasi “Ziarul Financiar”) cred ca avem sa ne punem niste intrebari privind viitorul bancilor grecesti din Romania.

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/fondurile-mutuale-bcr-se-bazeaza-pe-dobanzile-grecilor-5906535/ )

Mai jos, un fragment din respectivul articol!

“Din decembrie pana in prezent, am mai diminuat expunerea fondurilor pe bancile elene. Portofoliile BCR Monetar si BCR Obligatiuni au fost revizuite si am extins in prezent relatiile spre alte bancii”, a spus Dragos Neacsu, presedintele societatii Erste Asset Management, membra a grupul austriac Erste. “

PS Nevoia de lichiditate a bancilor grecesti transpare dealtfel si din prezenta acestora pe micile ecrane, prin reclame! Nu e frumos sa dam nume, dar daca ne uitam un pic la televizor, vedem care sunt!

PS 2 Daca aveti raspunsuri la intrebarea din titlu, fie ca sunteti bancheri fie simpli clienti sau doar pasionati/interesati de fenomen, le astept cu mare placere si cu interes!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s