“Sell in may, and go away”!

Posted: May 5, 2010 in Just For Fun

Vindeţi şi plecaţi în vacanţă, dacă sunteţi investitori pe bursele mature, dar nu ieşiţi din pieţele emergente. Atenţie însă, deoarece la BVB, ar fi bine să treceţi pe cash!

Ce va face piaţa pe perioada în care voi fi plecat în concediu? Aceasta este întrebarea care zbârnâie probabil în mintea fiecărui investitor, care obosit de calcule şi analize, îşi face planuri de vacanţă. Prins între acţiunile imprevizibile ale băncilor centrale din întreaga lume, neîncrezător în relansarea economiei, şi îngrijorat cu privire la rezultatele financiare ale companiilor listate, investitorul obişnuit caută repere, reguli şi strategii care să-i ferească de pierderi.

Nu-i de mirare aşadar că axiomele precum “sell in may and go away” devin un subiect de discuţii aprinse între investitori, între aceştia şi brokeri, dar şi între brokeri şi analişti. Blogurile şi forumurile de specialitate sunt parcă mai active când primele raze de soare încep să prindă putere. Aşa se face că la o simplă căutare pe internet, calculatorul îţi va returna circa 50 de milioane de răspunsuri la introducerea sintagmei în bara de căutare.

“Nu cred că operaţiunea de a vinde în mai pentru a reintra în toamnă este o strategie bună de investiţii ” spune Andreea Gheorghe, şeful departamentului de analiză din cadrul Intercapital Invest. Precizează însă că speculatorii aplică adesea astfel de tehnici pentru a se pune la adăpost de producerea unor evenimente neprevăzute. Nu este însă cea mai potrivită abordare pentru un investitor pe termen lung, care la o astfel de operaţiune poate pierde nu doar oportunităţi ci şi sume importante din comisioane.

Statistica arată că perioada verii amorţeşte pieţele. În intervalul mai – octombrie volumele şi valorile de tranzacţionare sunt de regulă în scădere, iar indicii fac paşi semnificativ mai modeşti decât în restul anului, sau chiar trec pe minus. Şi acest lucru se vede în cifre, atât pentru indicii pieţelor dezvoltate, precum Dow Jones, DAX sau Nikkey cât şi la indicii burselor emergente precum indicele chinez SSEC sau cel brazilian Bovespa (BBVA). Tendinţa este însă vizibilă chiar şi pentru BET-ul Bucureştean, chiar dacă ar putea fi considerată mai puţin relevantă din cauza istoricului relativ modest ce poate fi luat în calcul.

Rezultatul calculelor făcute însă pentru Dow Jones (33 de ani) sau DAX, Nikkey şi Bovespa (pe baza unui istoric de 20 până la 30 de ani) arată că, în medie, în intervalul mai – octombrie (perioadele “proaste”), creşterile au fost mai mici decât în celelalte luni ale anului (perioadele “bune”). Graficele arată că începând cu luna mai randamentele sunt în scădere pentru toţi indicii menţionaţi, iar tendinţa negativă se accentuează în cel de-al treilea trimestru. Lunile iulie, august şi septembrie, sunt cele în care toţi cei cinci indici luaţi în calcul au evoluat în medie în zona negativă. Exepţia care să confirme regula este dată de indicele brazilian, care deşi a evoluat în aceeaşi tendinţă, s-a menţinut în medie în zona pozitivă.

CONCEDIU PE BURSE. Dacă vara anului trecut a contrazis celebra sintagmă, pentru că perioada de vacanţă a fost tocmai intervalul în care bursele lumii au avut cele mai bune aprecieri, situaţia pare a reveni la normal în 2010. Prognozele privind evoluţia indicilor reprezentativi în 2010 arată că strategia de lichidare a portofoliilor înainte de a pleca în concediu, ar putea fi inspirată anul acesta. Cel puţin pentru investitorii care sunt activi pe pieţele mature (ca SUA, Japonia sau Germania). Datele centralizate de Reuters pe baza răspunsurilor transmise de brokerii din întreaga lume indică pentru jumătatea acestui an un nivel de doar 11.000 de puncte pentru indicele American, 11.250 de puncte pentru cel nipon, şi 6200 de puncte pentru cel german. În toate cazurile, potenţialul de creştere până la jumătatea acestui an este astfel de mai puţin de 3%. Un randament care pentru un speculator nu justifică asumarea riscului de a menţine poziţii deschise în piaţă când nu este aproape de ea.

Dar nici pentru a doua parte a anului lucrurile nu arată mai bine. Aceiaşi brokeri se aşteaptă ca la închiderea acestui an indicele american să se afle în jurul valorii de 11.175 de puncte iar Nikkey la nivelul de 11.000 de puncte. Adică aprecieri de mai puţin de 5% respectiv 3% peste valorile din martie. Iar pentru indicele German, estimările sunt şi mai sumbre: 6100 de puncte la finele anului, adică uşor sub valorile atinse la finele primului trimestru.

RANDAMENT EMERGENT. Pentru bursele din Asia şi America de Sud, perspectivele sunt diferite, iar creşterile aşteptate ar justifica menţinerea acţiunilor în portofoliu! Bovespa, indicele pieţei din Brazilia, şi SSEC – indicele reprezentativ pentru piaţa din China, sunt creditaţi cu un potenţial de creştere consistent, în ciuda aprecierilor spectaculoase pe care acestea le-au înregistrat deja. Valorile estimate pentru jumătatea anului sunt cu circa 9% peste nivelele înregistrate la finele lunii martie. Iar în a doua jumătate a anului, cei doi indici emergenţi sunt estimaţi să-şi dubleze aprecierea, până la 16% respectiv 18% mai sus decât nivelul de la finalul primului trimestru din an.

„Sunt pregătit de exit încă de la începutul anului, dar până acum nu am avut motive să apăs butonul de sell” spune Ciprian Bârsan, broker Leumi Bank. Iar poziţia sa în piaţă reflectă tocmai starea de incertitudine maximă care domină bursa autohtonă. Iar tensiunea şi nesiguranţa se văd în estimările pesimiste date de brokerii români. Dacă în ultima parte a lunii martie BET se tranzacţiona în jurul nivelului de 6000 de puncte, pentru jumătatea anului, media estimărilor indică un nivel de sub 5900 de puncte. Deci cu circa 3% mai jos. Şi nici pentru finalul de an perspectivele nu sunt cu mult mai bune. Media estimărilor celor 12 brokeri care au răspuns solicitărilor Forbes România, dă pentru luna decembrie un nivel de 6300 de puncte. Cu doar 5% peste nivelele atinse în ultima parte a lunii martie.

Lipsa de performanţă a indicelui BET, estimată de cei 12 brokeri nu justifică asumarea riscurilor generate de imprevizibilitatea economiei autohtone, prin rămânerea în piaţă pe perioada concediului. Chiar şi aşa însă, brokerul Leumi nu crede că vânzarea înainte de începerea perioadei de concedii este cea mai bună decizie. “Economia nu influenţează bursa locală. BVB reacţionează mai degrabă la datele despre economia americană “ spune el, sigur că nu de pe plaiurile autohtone va veni semnalul corecţiilor. Se naşte însă o altă întrebare:  Pleacă americanii anul ăsta în concediu?

Evoluţie medie lunară a randamentelor indicilor bursieri reprezentativi

Estimările brokerilor arată un potenţial redus de creştere pentru pieţele mature,  încredere în economiile emergente, şi neîncredere în BET:

Estimare iunie 2010 Estimare decembrie 2010
DJIA 11000 11175
DAX 6200 6100
Nikkey 11250 11000
SSEC 3300 3550
BBVA 75000 81500
BET 5800 6400

Sursa: Poll Reuters, sondaj Forbes România, la data de 26 martie 2010

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s