Un buget lovit de … optimism

Posted: May 5, 2010 in Just For Fun, Politica si politici
Tags:

… sau “Un buget de vis!” … spuneam, nu numai eu, cu ceva timp in urma, despre bugetul facut de guvern pentru 2010, doar pentru a primi banii de la FMI !

Creşterea consumului şi a veniturilor fiscale pe care se bazează bugetul anului 2010 sunt puţin credibile într-un an cu concedieri, reduceri salariale şi credite încă scumpe. Optimismul afişat în buget se va transforma repede în rectificări bugetare şi instabilitate.

Cu estimări de evoluţie economică negativă, de scădere a veniturilor din taxe şi accize, de reducere a consumului şi cu un şomaj de peste 8% bugetul anului 2010 ar fi fost poate mai aproape de realitate. Din proiectul de buget reise însă un optimism exagerat cu privire la relansarea economiei româneşti, bazată în cea mai mare măsură pe revenirea economiilor dezvoltate. Pornind astfel de la estimările făcute de Bruxelles şi FMI – că economia va creşte la nivel global cu 3% în 2010 – bugetul României pentru acest an este contruit pe un avans economic de 1,3%, o creştere de 18,2% a veniturilor totale, o majorare a consumului populaţiei cu 3% şi pe un şomaj prognozat la doar 7,3%.

“Cred că realistă ar fi fost ipoteza unei noi scăderi economice, poate cu 2% în termeni reali” consideră analistul economic Călin Rechea. Asta ar fi însemnat construcţia unui buget cu cheltuieli mai mici şi ar fi pus guvernul la adăpost în faţa unei probabile nevoi suplimentare de bani şi în faţa efectelor negative care decurg din asta. Confruntat cu nevoia de lichidităţi suplimentare, este foarte probabil ca statul să acţioneze aşa cum a mai făcut-o şi în 2009. Adică, să atragă banii de pe piaţa internă şi să ţină dobânzile ridicate, băncile împrumutând astfel statul şi mai puţin companiile private şi persoanele fizice. Să se împrumute de pe pieţele externe la dobânzi mari, sau chiar să întârzie plăţile publice aferente proiectelor de investiţii, pensiilor, alocaţiilor şi salariilor. Toate acestea ar însemna noi pusee de instabilitate la nivelul guvernului.

Problema fundamentală a bugetului este că porneşte de la premisa redresării pieţelor dezvoltate, care ar urma să tragă în sus exporturile, unul din motoarele creşterii economiei naţionale: “Pentru anul 2010 se estimează o creştere economică la nivel internațional de 3,1%. Astfel, este de aşteptat ca şi comerțul exterior românesc să revină pe un trend ascendent.” se susţine în documentul Ministerului de Finanţe. Chiar dacă aceste estimări vin din partea unor instituţii de referinţă precum Comisia Europeană sau FMI, istoria recentă ne arată că nici prognozele acestora nu sunt infailibile. Şi chiar dacă relansarea economiilor dezvoltate va avea loc, aceasta se va transmite în economia românească într-o mult mai mică măsură şi cu o întârziere de câteva trimestre. Prin urmare, exporturile ar putea fi un motor pentru creşterea economică târziu, în a doua parte a anului. Aceasta este şi opinia lui Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România, potrivit căruia, în cel mai bun caz, exporturile se vor situa la nivelul de anul trecut. Şi asta deoarece industrii precum cea siderurgică, chimică şi cea petrolieră, sau industria uşoară sau cea a mobilei şi a sticlei, duc o lipsă acută de comenzi pentru acest an.

Şi nici investiţiile nu vor contribui la relansarea economică, după calculele făcute de analistul Andrei Rădulescu. Şi iată care sunt argumentele sale. Există deja un exces de capacitate de producţie, ceea ce înseamnă că nu mai este nevoie de noi investiţii. Instabilitatea economică ce persistă încă la nivel global şi nesiguranţa dată de cadrul politic intern au un efect descurajator pe termen scurt. În plus, investiţiile vor fi inhibate de faptul că băncile, care se arată în continuare reticente la risc, vor menţine dobânzile sus. Nici Raiffeisen, în cel mai recent raport al său,  nu vede probabilă o relansare a investiţiilor. Pentru că această criză a diminuat resursele interne ale companiilor, şi a redus capacitatea acestora de a se împrumuta, iar proiectele începute în 2009 (care să fie continuate în 2010) sunt foarte puţine.

Precauţie în estimarea veniturilor din accize şi TVA ar fi fost de asemenea binevenită în bugetul pe 2010. Încasările din taxa pe valoarea adăugată sunt estimate să rămână aproximativ la acelaşi nivel ca anul trecut (adică 35,5 de miliarde de lei). Totodată, se estimează o creştere a veniturilor din accize cu 26,8% (până la 16,8 miliarde lei). Aceste valori sunt puţin credibile în contextul în care majorarea accizelor duce la creşterea evaziunii fiscale. În plus, în ultimele două luni ale anului trecut, şi în prima decadă a lunii ianurie din acest, importurile de bunuri de consum au scăzut. Astfel, estimările de menţinere a încasărilor din TVA şi creşterea veniturilor din accize sunt şi mai puţin realizabile, în condiţiile în care tendinţa de scădere a consumului va continua. Perspectivele negative privind piaţa forţei de muncă – viitoare disponibilizări şi reduceri ale veniturilor – şi îngheţul de pe piaţa creditelor se vor menţine. În ciuda acestor evidenţe care conduc clar la ideea scăderii consumului, bugetul se bazează pe o creştere a acestui indicator, cu circa 3%.

Optimismul pe care este clădit bugetul transpare şi din estimarea făcută pentru rata şomajului, de doar 7,3%, estimare care a fost depăşită încă de la finele anului trecut. “Nu vom asista la o ameliorare a condiţiilor pieţei de muncă deoarece în sectorul public nu a avut loc încă nici o ajustare“, explică analistul Andrei Rădulescu. În decembrie 2009 rata şomajului a fost de 7,8% şi alte 100.000 de locuri de muncă din sectorul public sunt puse deja pe lista de reduceri pentru 2010. Foarte probabil că aceştia se vor adăuga celor aproximativ 600.000 de şomeri deja existenţi şi vor ridica rata şomajului semnificativ peste prognoza făcută în buget. Şi în completarea cercului vicios, ei vor pune o presiune în plus pe Ministerul Muncii, care va avea nevoie probabil de o suplimentare bugetară.

Puse cap la cap, calculele pe care se bazează bugetul pentru acest an par să fie făcute într-un acces de entuziasm şi în grabă, pentru că de finalizarea acestui document depinde acordarea următoarelor tranşe din împrumutul FMI. Construcţia prea optimistă va aduce inevitabil un şir de rectificări bugetare care vor bulversa mediul de afaceri şi vor reduce credibilitatea României pe plan extern.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s