China – mama tuturor lebedelor negre, şi sub-prime-ul chinezesc!

Posted: June 17, 2010 in De la Forbes
Tags:

Multe discuţii pe marginea unui material publicat de Forbes România, în care este scoasă pe tapet faţa mai puţin vizibilă a “miracolului Chinezesc”! O parte a acestuia poate fi gasita pe site-ul adevarul la adresa :   http://www.adevarul.ro/forbes/China_poate_reaprinde_criza_globala_0_277772690.html

Mi-a atras atenţia unul dintre posturile în care cineva îndemna la “a gândi cu propria minte”! Acesta este dealtfel şi esenţa materialului la care mi-am adus şi eu o umilă contribuţie! Mă bucur că a materialul a incitat la “gândire”!

Nimeni nu poate nega evoluţia de excepţia a economiei Chinezeşti, asta nu înseamnă însă trebuie să rămânem prizonierii unor preconcepţii create şi întreţinute de mass-media care cel mai adesea tratează extrem de superficial fenomenul economic!

Dincolo de spectacol însă economia Chinei se află într-un echilibru uşor de rupt într-un context în care “întregul sistem global” se confruntă cu dificultăţi fără precendent în istorie, şi se află într-un proces de “reaşezare”, fără a-şi fi găsit însă pilonii pe care să se sprijine!

Revenind la China – al carei sistem de dezvoltare este vazut ca un panaceu pentru bolile pietelor globale as avea de facut cateva up-date-uri la materialul publicat in Forbes!

Intreaga ei infrastructura industriala este bazata pe forta de munca ieftina ….si pe moneda subevaluata! Sunt insa probleme pe piata muncii, iar forta de munca incepe sa nu mai fie chiar asa de ieftina! ( http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/10294850.stm )

Ce inseamna asta? Ca produsele chinezesti nu vor mai fi la fel de ieftine si competitive! Adica vor avea tot mai greu acces pe pietele traditionale si vor vinde din ce in ce mai putin!

Si daca costul fortei de munca va creste, foarte probabil ca cel putin o parte din marile companii vor cauta alte locatii pentru centrele de productie? Ce inseamna asta? Ca vor ramane tot mai multi oameni fara job, iar cererea interna – si asa dezechilibrata si insufficient de puternica/solida – va fi suplimentar presata in jos!

In plus! Plecarea investitorilor – inseamna cerere suplimentara pentru valuta! Cat de multi dolari din rezervele pe care le au, isi vor permite Chinezii sa vanda la un curs artificial sustinut (adica un yuan subapreciat)? Nu se intrevede oare o scumpire a dolarului fata de yuan pentru a contrabalansa iesirea valutei din rezervele bancii centrale?

Nu ar fi asta inca o problema suplimentara pentru exporturile chineze, si prin consecinta, pentru industria Chinei?

Ce inseamna caderea exporturilor? Inseamna caderea companiilor exportatoare – care nu mai au loc pe piata internationala! Pe langa pierderea de locuri de munca – nu va aduce asta oare si probleme la rambursarea imprumuturilor pe care companiile le-au luat de la banci? Nu va duce asta la decapitalizarea sistemului bancar?

Suna asta bine pentru China?

Unii vorbesc de China ca de “mama tuturor lebedelor negre” (a se vedea Nassim Taleb)! Cel putin asta este titlul sub care prezinta situatia unul dintre china-sceptici pe care i-am intalnit recent pe net: Vitaliy Katsenelson Portfolio Manager la Investment Management Associates ( http://www.marketfolly.com/2010/02/china-mother-of-all-black-swans-by.html )!

Acesta pune in special problema pietei imobiliare! De ce? Pentru ca scaderea inevitabila a pietei, pe fondul cresterii peste masura a ofertei va duce la falimente in randul celor care au dezvoltat pe credit! Iar bancile vor fi nevoite sa mai incasese probabil niste pierderi (asa cum au mai facut dealtfel in 97-98 dupa Criza Asiatica)

In plus, ganditi-va ca scaderea cererii de materiale de constructii va duce totodata la falimente in randul fabricilor de profil, ceea ce pe un fir logic, va accentua somajul si presiunea in jos pe cererea interna!

Ca efectele s-ar transmite in intreaga lume, este deja o realitatea si nu cred ca mai trebuiesc aduse argumente suplimentare! (http://pragcap.com/chinas-property-markets-are-forecasting-plunging-copper-prices )

Si celor care mizeaza pe potentialul unei piete de 1,3 miliarde de consumatori, le recomand sa citeasca despre limitele naturale ale acestei piete, in materialul complet publicat in Forbes Romania! Iar pentru si mai multe detalii, cei care “mai si gandesc” pot face rapid un research propriu pe google! Sunt sigur ca aceste demersuri i-ar face sa se gandeaca de doua ori inainte de a mai pronunta “miracolul chinezesc”

Viitorul depinde evident de modul in care autoritatile chineze vor gestiona criza! Si sunt multe elemente care ne duc la ideea ca vor reusi sa faca asta cu brio! Dar daca nu vor reusi? Nu ati fi curiosi sa vedeti cat de mici, sau cat de mari sunt sansele de esec?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s