Spectrul falimentului bantuie sistemele de pensii private din intreaga Europa!

Posted: July 4, 2010 in De la Forbes
Tags:

Dupa sub-prime, default-uri ale bancilor, scadere economica si criza datoriilor suverane, in mai putin de 3 ani, batrana Europa este nevoita sa mai ia inca o data “taurul de coarne” – de data asta cu sistemul de pensii … dus de criza (prin scaderea valorii/volumului contributiilor, scaderea numarului de contribuabili si cresterea numarului de pensionari) SPRE FALIMENT – mai repede decat prognozele!

Cel mai elocvent exemplu este Grecia – unde temerile induse de spectrul falimentului suveran au fost mai puternice decat presiunile populiste ale celor care doreau pastrarea unui sistem de pensii care nu se mai putea sustine! (reamintesc doar cateva dintre cele mai coordonate ale acestuia: varsta minima de pensionare – undeva pe la 55 de ani, pentru pensia anticipata, si de 60 de ani, pentru pensia de drept! un numar de 13 sau chiar 14 pensii pe an! Un numar imens de categorii profesionale care se puteau pensiona anticipat – intre care mi-a ramas in minte doar dreptul la pensionar anticipata al celor care lucreaza in saloane de frizerie sau coafura – pentru ca lucreaza cu spray-uri care contin substante periculoase !!!!! )

Problematica sistemului de pensii publice este veche de vreo 20 de ani, si pe cat de complexa – pe atat de cunoscuta! DAR la fel ca si “problema sub-prime” (extrem de cunoscuta in mediile economice specializate din aproape toata lumea, si super-arhicunoscuta in cele din SUA) – pe cat de cunoscuta – pe atat de putin luata in serios!

Acestea sunt motivele pentru care, in numarul viitor al Forbes Romania, mai precis in suplimentul numit Ghidul Pensiilor ce va aparea luni 12 iulie, vom vedea cat de important este sa fim constienti de FALIMENTUL SISTEMULUI PUBLIC DE PENSII!

Si pentru a pregati terenul pentru analiza pe care o veti putea gasi in Forbes, mai jos putina documentare!

Desi 64% dintre romani sunt constienti ca pensia de stat nu va acoperi nevoile lor financiare la retragerea din activitatea profesionala, astfel incat doar 18% dintre acestia economisesc, in timp ce 62% nu au inceput inca sa acumuleze fonduri, se arata intr-un studiu al Aviva Asigurari de Viata.

( http://www.wall-street.ro/articol/Finante-Banci/88681/Studiu-Doar-18-dintre-romani-economisesc-pentru-pensie.html )

Potrivit ultimului studiul al OECD, care examina sistemele de pensii din fiecare tara, efectele daunatoare ale crizei au fost simtite mai intai de acea categorie de oameni aflati in apropierea varstei de pensionare, in timp ce, cei pana in 45 de ani inca mai au timp sa investeasca bani pentru a avea o siguranta financiara la pensie.

44% dintre romani nu inteleg sistemul de pensii, nu stiu care este suma de bani pe care o vor primi ca pensie de stat, nu stiu ce alternative au: nu cunosc legislatia si modalitatile prin care pot cotiza la fondurile de pensii administrate privat, nu cunosc avantajele fiscale prevazute in prezent pentru pensiile facultative administrate privat (deductibilitatea contributiei de la pensia privata facultativa).

Deşi contribuţiile la sistemul de pensii par insuficiente, în special pe termen lung, se acumulează o presiune tot mai mare pentru a le scădea, şi asta încă de pe acum, şi nu fără justificare. Nivelul ridicat al contribuţiilor de asigurări sociale afectează competitivitatea economiei româneşti, întrucît contribuie la creşterea costurilor salariale brute. ( http://www.dilemaveche.ro/sectiune/tema-saptamanii/articol/criza-demografica-si-banii-de-pensii ). Pe măsură ce salariile nete vor continua să crească, în procesul de convergenţă reală, impozitele indirecte pe salarii (inclusiv contribuţiile sociale) ar trebui să scadă, pentru a menţine costul brut al forţei de muncă la un nivel acceptabil. Desigur, aceasta ar reduce şi mai mult contribuţiile la sistemul de pensii. Colac peste pupăză, statul s-a gîndit să rezolve problema unui sistem public de pensii în care intră bani insuficienţi, sînt prost administraţi (costurile administrative ale Casei Naţionale de Pensii nu mi se par necesare), dar trebuie să iasă mult mai mulţi (avînd în vedere creşterile repetate ale valorii punctului de pensie), printr-o soluţie năucitoare: să reţină în sistemul public de pensii şi mai puţini bani, transferînd o parte din contribuţii (2% din salariu în primul an, urmînd să crească gradual pînă la 6% din salariu) către pensiile private obligatorii – aşa-numitul “pilon II”. Desigur, efectul imediat va fi crearea unui deficit bugetar doar din cauza acestui pilon II; în 2008 acesta va fi 0,3% din PIB, dar în cîţiva ani va ajunge la 1% din PIB anual (în condiţiile în care limita maximă admisă a deficitului bugetar este 3% din PIB, să ai 1% din PIB deficit doar din cauza pilonului II înseamnă reducerea posibilităţilor de cheltuieli publice pentru alte obiective, cum ar fi cele de infrastructură). Acest deficit trebuie finanţat, şi astfel va creşte şi datoria publică. Culmea ridicolului este că statul se va împrumuta tocmai de la fondurile de pensii administrate privat pe care le-a creat prin pilonul II. Banii depuşi în pilonul II nu sînt însă garantaţi – astfel că, deşi scopul iniţial al înfiinţării pensiilor private obligatorii a fost asigurarea unei pensii suplimentare (conform art. 2 din legea 411/2004), nu există nici o garanţie reală privind nivelul minim al acestei pensii suplimentare.

Iar Cristian Ghinea are un material extrem de interesant in Dilema Veche ! (  http://www.dilemaveche.ro/sectiune/editoriale-si-opinii/articol/lasati-orice-speranta-voi-viitori-pensionari ). Aş putea înţelege ca judecătorii să decidă că pensia nu poate fi retrasă, pensia în principiu. Dar suma concretă de primit ca pensie nu poate fi un drept fundamental inalienabil. Pensiile primite de actualii pensionari în sistemul pay-as-you-go (cum sînt sistemele publice europene – adică actualii pensionari primesc plăţi din taxele plătite de actualii angajaţi) nu reprezintă nişte bani virtuali puşi la păstrare de fiecare pensionar. Fondul de pensii este ca o căldare uriaşă unde se varsă taxele şi de unde sînt făcute plăţile. Cînd căldarea respectivă seacă, atunci pensiile nu mai pot fi plătite la nivelul iniţial. Au fost stabilite printr-o lege, pot fi reduse prin altă lege“.

Si prezentarea acestei probleme ca un argument pentru incheierea unei pensii private … sfat de care trebuie sa tineti cont! ( http://www.antena1.ro/news/social/se-stia-din-2004-ca-se-prabuseste-sistemul-de-pensii-109653.html ). Cand, de fapt, crudul adevar, perfect transparent si exprimat stiintific inca din 2004, era ca structura sistemului public de pensii incalca pur si simplu legile elementare ale logicii si aritmeticii. In concluzie, criza mondiala actuala n-a provocat, ci doar a accelerat dezintegrarea sistemului de asigurari sociale de stat.

Deci NU UITATI sa cumparati Forbes-ul ce va aparea pe 12 iulie! Sunt sigur ca vi se va parea interesant !

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s