Cine da tonul pe bursa de la Bucuresti

Posted: July 20, 2010 in Burse
Tags: ,

Află care sunt cei mai mari jucători străini de pe bursa autohtonă, pe ce companii au mizat şi ce randamente au realizat aceştia în primul trimestru din acest an.

Americanii de la Artio Global Management (fosta divizie americană a administratorului Julius Baer) şi cei de la Eaton Vance Management International sunt cei mai mari jucători nerezidenţi de pe piaţa de la Bucureşti pe primele trei luni din 2010. Investitori de calibru (cu active la nivel global de aproximativ 40 de miliarde dolari, respectiv 121 de miliarde de dolari), cele două companii au mizat doar pe emitenţi cu capitalizare şi lichiditare ridicate. Pe lângă aceştia, jucătorii mai mici, precum olandezii de la MEI Roemenie en Bulgarije Fonds sau danezii de la Danske Capital au adulmecat şi companiile din liga secundă.

“Tot ce mişcă străinii este extrem de important. Pot face câştigători pe cei ce au deţineri în societăţile în care au intrat” spune Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al casei de brokeraj Estinvest din Iaşi. El se uită cu atenţie la semnalele date de  volatilitatea preţurilor sau la volumele şi mişcările ordinelor din „bid” în „ask”, încercând să vadă din timp “mâna” marilor jucători instituţionali.

JUCĂTORI DE CALIBRU. Artio Global Management  se detaşează prin valoarea de piaţă a portofoliului: 484 de milioane de lei valorau la jumătatea lunii aprilie deţinerile raportate de americani. Peste 300 de milioane de lei doar în Petrom şi alte 89 de milioane de lei în titluri BRD (circa 8,9 milioane de acţiuni). În portofoliul Artio GM găseam la finele lunii februarie alte 9,5 milioane de acţiuni la SIF3 şi câte patru-cinci milioane de acţiuni la celelalte, dar şi deţineri importante la Banca Transilvania. Prin comparaţie cu acestea, deţinerile în small-caps-uri (Compa şi Cemacon) aveau o valoare mai mult simbolică: doar 38 de milioane de lei.

Tot pe blue-chipuri au mizat şi cei de la Eaton Vance Management Internaţional (listaţi la New York sub simbolul EV), care sunt prezenţi în România atât prin fondurile proprii cât şi prin subsidiara Parametric Portofolio. Expunerea Parametric este în special pe bănci (pe BRD aproximativ 2,57 milioane de acţiuni şi pe TLV cu circa 11,7 milioane de acţiuni) şi Petrom (61 de milioane de acţiuni), iar Transelectrica, Antibiotice şi Impact ridicau valoarea de piaţă a portofoliului Parametric la 97 de milioane de lei.

Aproximativ aceleaşi titluri le găsim şi în fondurile administrate direct de Eaton Vance Emerald, dar valoarea de piaţă a acestora nu depăşeşte 11,5 milioane de lei. Atenţie însă! În nici una din raportările celor două entităţi nu găsim însă SIF-uri.

RANDAMENTE DE TOP. Prinşi de criză într-o piaţă puţin lichidă, jucătorii regionali s-au implicat activ în conducerea societăţilor unde erau acţionari, şi au făcut presiuni asupra CNVM pentru finalizarea unor oferte publice. “O strategie de creştere a valorii portofoliilor, care a dat roade la finele lui 2009 şi în primul trimestru din acest an”, explică Andrei Ciubotaru, broker Tradeville, dând exemplu pe olandezii de la MEI şi pe danezii de la Danske.

La finele primului trimestru din acest an, MEI Roemenie en Bulgarije Fonds avea 74% din cei 25,8 milioane euro disponibili,  investiţii în România. Mai mult decât în martie 2009 când din cei 13,8 milioane euro disponibili, doar 67% erau în companii româneşti. Prospecţiuni, Condmag, Iproeb, Rompetrol, SIF-urile (în special SIF 1, 2 şi 3) şi Romcarbon sunt deţinerile raportate la finele primului trimestru, iar valoarea de piaţă a acestora era de 47 de milioane de lei. Plasamente inspirate, am putea spune, deoarece, pe primele trei luni din an, Roemenie en Bulgarije Fonds, se putea lăuda investitorilor cu un randament de circa 25%.

În aceeaşi ligă cu cei de la MEI, danezii de la  Danske Capital sunt prezenţi la Bucureşti prin Danske Invest Trans-Balkan şi Danske Invest Financial & Investment, cu deţineri pe piaţa de la Bucureşti însumând 74 de milioane de lei. Peste 67 de milioane de lei doar pe fondul Trans-Balkan, în portofoliul căruia găsim toate cele cinci SIF-uri (între care se detaşează SIF5 cu 5,8 milioane acţiuni), Banca Transilvania, Petrom, Transelectrica, Transgaz sau Antibiotice. Dar şi Dafora (3,5 milioane acţiuni), Alumil (1,2 milioane acţiuni) sau Prodplast (680.000 de acţiuni). 14% este randamentul Trans-Balkan în primele trei luni din an, în timp ce, fondul Financial & Investments, concentrat doar pe segmentul financiar, a realizat un randament de 11,7%.

Prin comparaţie cu aceştia, estonieni de la Limestone Investment Management sau luxemburghezii de la Callander Managers S.A sunt foarte mici. Cu o expunere pe România de doar 10 milioane de lei (Condmag, Teraplast, Dafora şi SIF1), fondul Limestone New Europe Socially Responsible Acc, raporta investitorilor săi un randament de 17,6% pe primul trimestru din an.

Deţinerile modeste ale estonienilor sunt însă de circa trei ori mai mari decât valoarea expunerii pe România raportată de fondurile luxemburgheze Callander South Eastern Europe şi Callander Fund Central Europe, care în primul trimestru al anului, au avut creşteri de 11,8% respectiv 16,8%.

La fel de mici, finlandezii de la FIM Asset Management, prin fondurile FIM Emerging Europe şi FIM Forte, aveau la finele lunii februarie acţiuni pe piaţa de la Bucureşti de doar 7,6 milioane lei. Prea puţin pentru ca aceste deţineri să fi contribuit semnificativ la randamentele de circa 11% raportate de cele două fonduri pe primul trimestru al acestui an.

Iar lista poate continua cu Lyxor ETF, Hypposwiss, Morgan Stanley sau Alliantz Osteuropa, jucători care au făcut mai degrabă act de prezenţă. Ei aduc însă un plus de vizibilitate pieţei, şi chiar dacă au deţineri insuficiente pentru a putea da un trend, ei pot da semnale în piaţă!

Randamentele raportate de fondurile de investitii care erau prezente la finele trim I pe BVB

Fond Randament raportat in T1 2010
MEI Roemenie en Bulgarije Fonds 25,7%
Danske Invest Trans-Balkan 14,0%
Danske Invest Financial & Investment 11,7%
Limestone New Europe Socially Responsible Acc 17,6%
Callander South Eastern Europe 11,8%
Callander Fund Central Europe 16,8%
Allianz Invest Oesteuropa Fonds T 19,4%
FIM Forte 11,1%
FIM Emerging Europe 11,8%
Lyxor ETF Eastern Europe 9,1%
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s