Actiuni pentru a doua jumatate a anului!

Posted: July 23, 2010 in Burse
Tags:

Dintre cele 25 de companii, care în primul semestru al anului au evoluat mai bine decât indicii reprezentativi, doar trei fac parte din categoria aşa-numitelor blue-chip-uri (acţiuni reprezentative ale căror valori de tranzacţionare sunt ridicate). Transgaz, Petrom şi Transelectrica sunt companiile care au făcut parte din plutonul fruntaş în acest interval de timp, cu creşteri de 37%, 22% respectiv 19%. Şi chiar dacă randamenetele acestora nu au fost spectaculoase, brokerii le pun pe lista de potenţiali performeri pentru a doua jumătate a anului.

RISC ŞI CÂŞTIG. Cu toate astea, acţiunile cu cea mai spectaculoasă evoluţie în primele şase luni ale acestui an, au fost cele ale unor companii din eşalonul doi sau chiar trei, care au obişnuit piaţa şi investitorii, cu evoluţii pe cât de spectaculoase, pe atât de puţin fundamentate. Între acestea, se detaşează titlurile Armătura SA, care în prima jumătate a anului au avut o creştere de circa 48%. Fundamentele economice nu justifică însă această evoluţie, spune Dragoş Dărăbuţ, analist financiar în cadrul SSIF Tradeville. Compania a înregistrat pierderi în aproape fiecare din ultimii cinci ani, iar pentru 2010 obiectivul principal este diminuarea acestora. Un obiectiv mai mult decât modest. Chiar şi aşa, este puţin probabil ca acesta să fie atins, deoarece, în primele trei luni din 2010, pierderile au fost mai mari decât în aceeaşi perioadă a anului anterior. În acelaşi timp, ponderea exporturilor în venituri este în scădere, explică Dragoş motivele pentru care Armătura este este un activ riscant de ţinut în portofoliu, în ciuda performanţelor din primul semestru.

Şi aproape la fel de riscante pentru următoarele şase luni sunt şi celelalte titluri, care au evoluat cu mult mai bine decât indicii de referinţă, în primul semestru, precum Cemacon Zalău (CEON), Contor Grup (CGC) sau Altur SA (ALT). Şi asta pentru că sunt societăţi dependente de sectorul construcţiilor, trase în sus în cea mai mare măsură doar de senzaţia sau speranţa investitorilor că piaţa construcţiilor este aproape de minime.

Câştiguri bune au adus şi titlurile SSIF Broker (BRK)! Pe de o parte datorită îmbunătăţirii fundamentelor financiare, iar pe de altă parte ca urmare a creşterii valorii portofoliului pe care casa de brokeraj din Cluj îl deţine pe contul propriu. SSIF Broker a reuşit să se menţină chiar în primele 20 de companii de la bursă după volumul de tranzacţionare, ca urmare a faptului că valoarea medie de tranzacţionare la BVB a crescut în prima jumătate a anului. Perspectivele pozitive sunt însă contrabalansate puternic de faptul că societatea este dependentă de evoluţia BVB (atât prin portofoliul deţinut cât şi prin veniturile pe care le poate încasa). Astfel că, o nouă corecţie a pieţei s-ar traduce mult mai amplu în scăderea valorii de piaţă a companiei.

Iar incertitudinea este la cote maxime! Pe plan extern avem semnale ce arată că ritmul de creştere a economiei globale încetineşte. În acelaşi timp, indicatorii care să arate intrarea într-un nou ciclu economic sunt încă firave.

Pe plan intern, majorarea TVA şi perspectivele unor noi modificări fiscale tensionează şi mai mult atmosfera pe piaţa de capital. Acestea sunt motivele pentru care Andrei Rădulescu, analist financiar în cadrul Target Capital, se aşteaptă ca investitorii să migreze dinspre Rasdaq şi de pe acţiunile volatile, către emitenţii solizi şi lichizi de pe piaţa principală a BVB.

ENERGIE ÎN TOP. Iar companiile legate de sectorul energetic (Petrom -SNP, Transgaz – TGN, Transelectrica- TEL) sunt favoritele brokerilor pentru următoarele şase luni, chiar dacă acestea au înregistrat câştiguri de până la 37% în prima jumătate a anului. Spre comparaţie, în acelaşi interval de timp, dintre companiile din aceeaşi ligă (aceea a blue-chipurilor), SIF-urile au pierdut între 7% (SIF5) şi 31% (SIF3), titlurile BRD au scăzut cu aproximativ 18%, Banca Transilvania (TLV) cu 35% iar Erste Bank abia s-a menţinut pe plus (cu 3% peste închiderea de anul trecut). În sectorul farmaceutic, pe primele şase luni Zentiva a câştigat cu greu circa 4%, în timp ce Biofarm şi Antibiotice Iaşi au pierdut 14% respectiv 22%.

Sectorul energetic a dat aşadar reprezentanţii segmentului blue-chip în topul companiilor cu cele mai bune evoluţii pe prima jumătate de an. Acestea sunt acţiunile pentru care piaţa şi investitorii au încă aşteptări optimiste cu privire la rezultatele financiare, în ciuda unui context economic ce se anunţă în continuare dificil. Cel puţin aşa justifică, Andreea Gheorghe, şefa departamentului de analiză din cadrul SSIF Intercapital Invest, evoluţia pozitivă a acestora din prima jumătate a anului, şi încrederea pe care brokerii o au în ele, pentru următorul semestru. Raportul bun dintre riscurile şi potenţialele câştiguri este un argument forte, pentru care aceste titluri ar putea fi considerate câştigătoare în următorul semestru.  Iar estimările privind rezultatele financiare pentru cele trei companii, susţin, cel puţin în cazul SNP şi TEL, această perspectivă. Potrivit datelor centralizate de Reuters, la finele lunii iunie brokerii chestionaţi dădeau un preţ ţintă de de 0,37 lei pentru titlurile Petrom (cu 22% peste nivelul de la jumătatea anului) şi de aproximativ 21 de lei pentru Transelectrica (ceea ce înseamnă un potenţial de creştere de circa 30% peste nivelul de la finele lunii iunie). Pentru Transgaz estimările acestora sunt mai rezervate. Preţul ţintă pentru finele anului este de doar 227 de lei, adică cu doar 5% peste nivelul de la jumătatea anului. “Mă aştept ca şi în a doua parte a anului, titlurile Transgaz să performeze mai bine decât piaţa” spune Dragoş, precizând că din punct de vedere al analizei tehnice, TGN este singurul emitent de la BVB care se mai află încă pe un trend ascendent. Şi asta în ciuda scăderilor de peste 20%, pe care indicii bursieri le-au înregistrat în ultimele două-trei luni. “Situaţia s-ar putea schimba însă dacă acţiunea va trece sub nivelul de 200 de lei”, atrage el atenţia asupra riscurile ce pândesc chiar şi companiile considerate “stâlpi ai pieţei”.

MULT PREA FIERBINTE. Chiar dacă rezervaţi în a da recomandări de cumpărare pentru acţiuni mai puţin lichide sau cu evoluţii puţin previzibile, brokerii şi analiştii nu pierd însă din vedere potenţialele “lovituri” pe care le-ar putea da, speculând trendurile scurte. “Am putea asista la evoluţii favorabile pe unii emitenţi, în principal ca urmare a evoluţiei rezultatelor trimestriale”, spune Rădulescu. Antibiotice, Azomureş sau Electromagnetica sunt doar câteva dintre companiile care ar putea furniza astfel de surprize plăcute investitorilor în a doua parte a anului. Însă, dacă nu dispui de sume pe care le-ai putea pierde fără să-ţi fie dezechilibrat serios bugetul, cântăreşte cu mare atenţie riscurile. S-ar putea să nu merite!

CU BĂTAIE LUNGĂ

Pentru următoarele 6 până la 12 luni, brokerii estimează că piaţa de la Bucureşti va continua să înregistreze corecţii. Cele mai afectate vor fi titlurile tranzacţionate pe piaţa Rasdaq, unde lichiditatea redusă face ca amploarea variaţiilor să fie semnificativ mai mare decât cea înregistrată pe piaţa principală a BVB. Ei atenţionează însă că rezultatele financiare de peste ocean sunt cruciale. În eventualitatea în care acestea vor fi mai bune bune decât estimările, am putea asista la reluarea unui trend de creştere, ce ar putea dura între una şi până la trei luni. În cazul în care însă, raportările companiilor americane vor dezamăgi pieţele, investitorii vor intra în vârtejul vânzărilor mult mai repede. O reaşezare brutală a pieţelor ar creea însă în toamnă, oportunitatea de a face achiziţii care să aducă şi câştiguri bune până la închiderea acestui an.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s