O amnistie fiscala … pentru Romania!

Posted: July 30, 2010 in Proiect "de Romania"
Tags:

Peste 10 miliarde de euro sunt deţinuţi de cetăţenii români în bănci şi off-shore-uri din întreaga lume. Asta într-o estimare rezervată, pentru că alte calcule indică valori de până la zece ori mai mari.

Introducerea acestora în circuitul legal, printr-o amnistie fiscală, este, în actualul context, una dintre puţinele măsuri pe care guvernul le mai are la îndemână pentru a repune economia în mişcare. Are nevoie doar de curaj, înţelepciune şi capacitate de comunicare.

http://www.adevarul.ro/financiar/analiza_/_special/Amnistia_fiscala-solutie_italiana_pentru_Romania_0_307169864.html

Între 10 şi 50 de miliarde de euro, bani ai românilor, sunt răspândiţi în bănci şi off-shore-uri din întreaga lume, din Elveţia până în ultimul paradis fiscal din Oceania.

O parte din ei, sunt probabil făcuţi la “negru”, din diferite activităţi necurate, o altă bună parte sunt de un “gri închis” provenind din deturnări de fonduri de la companiile de stat, din contracte ilicite, sau reprezentând contravaloarea unor plăţi, taxe şi comisioane neoficiale. Iar o altă mare parte, sunt bani “aproape albi” sau “de un alb murdar” pentru că sunt făcuţi în zona gri a economiei, adică din activităţi necontabilizate şi nefiscalizate, şi scoşi afară pentru evitarea taxelor şi impozitelor mult prea mari.

Chiar dacă sunt extrem de mulţi bani, deţinătorii acestor sume, nu sunt în realitate chiar atât bogaţi. Şi asta pentru că, din aceste sume imense, doar o parte stau efectiv la dispoziţia după bunul plac al proprietarului lor. O bună parte din ei sunt practic “blocaţi” în paradisurile fiscale, pentru că sunt foarte greu de cheltuit fără a atrage atenţia organismelor internaţionale de combatere a spălării banilor.

Intrarea în legalitate, pentru a putea să-i cheltuie după voie, este prin urmare un motiv suficient de puternic pentru mulţi dintre românii care au bani afară, să-şi dorească “albirea” acestora, în schimbul plăţii unei taxe către stat.

O amnisitie fiscală care să aibă ca obiectiv repatrierea banilor deţinuţi de români în străinătate, ar aduce în primul rând venituri direct la buget, din taxarea acestora. Mai important este însă efectul în lanţ pe care aceşti bani l-ar produce în economie, prin demararea unor noi afaceri, care să dea locuri de muncă.

Dar succesul ar fi deplin, dacă pe lângă „iertarea” de la plata unei părţi din taxele şi impozitele datorare, albirea sau legalizarea sumelor respective, şi garanţia absolută a anonimatului, România ar putea oferi un cadru fiscal mai lax şi mai previzibil, şi mai ales proiecte şi oportunităţi de investiţii.

Ideea, desi privita cu deschidere de FMI, nu a fost inca luata in calcul de guvern!

http://www.adevarul.ro/financiar/Videanu_a_vorbit_cu_oficialii_FMI_despre_privatizari_si_reducerea_bugetelor_companiilor_0_307169609.html

Criza actuală este un bun prilej de a trage linie şi a o lua de la zero. Trebuie doar să alegem între a “ţine coada sus” în tiparul unei mândrii balcanice absurde, sau a învăţa de la alte state europene, ca Italia, Belgia, Olanda sau Germania, care au folosit în diverse formule amnistia fiscală, ca modalitate de repatriere a capitalurilor sau de majorare a veniturilor bugetare.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s