Cum să te fereşti de „foame”

Posted: August 4, 2010 in Burse
Tags:

Căutaţi instrumente în care să vă refugiaţi împotriva inflaţiei şi a turbulenţelor de pe pieţele financiare? Atunci ar trebui să vă uitaţi cu mai multă atenţie la sectorul agro-alimentar!


Fonduri cu profil agro-alimentar, indici care urmăresc evoluţia produselor agricole sau derivate pe coşuri de acţiuni din industria alimentară! Acestea sunt doar câteva dintre clasele de produse financiare prin care poţi să-ţi construieşti un portofoliu cu un grad ridicat de rezistenţă la şocuri. Sectorul agro-alimentar este puţin corelat cu pieţele bursiere în momentele de cădere şi are o capacitate ridicată de a resorbi turbulenţele produse pe termen scurt. Ca şi aurul, mărfurile agro-alimentare oferă investitorilor protecţie împotriva deprecierii monedelor şi a creşterii inflaţiei.

Prin urmare, dacă eşti neîncrezător în continuarea creşterii indicilor bursieri, dacă eşti îngrijorat de scăderea preţului aurului sau te simţi ameninţat de inflaţie şi ţi-e teamă de volatilitatea pieţelor forex, plasează o parte din banii pe care-i ai investiţi în sectorul agro-alimentar.

“Sectorul agro-alimentar, alături de cel farmaceutic, face parte din categoria industriilor de tip defensiv. Companiile din acest domeniu au o rezistenţă mai mare mare în faţa şocurilor din economie“ spune Mihai Radu, broker în cadrul SSIF Fairwind.

Investitorii români pot opta pentru trei forme de plasament, în funcţie de gradul de risc. Prima dintre variante este achiziţia directă de contracte futures pe produsele agricole sau alimentare cotate pe Chicago Board of Trade (CBOT). Pentru a avea acces la aceste instrumente, trebuie însă să ai în cont minim 10.000 de dolari, sau 25.000 de dolari, dacă eşti un speculator care vrea să facă speculaţii intra-day, spune brokerul Fairwind. Comisionul pentru tranzacţii futures este cuprins între trei şi cinci dolari pe contract.

Pentru un investitor mai puţin sofisticat este însă mult mai eficient să investească pe pieţele de mărfuri prin intermediul aşa-numitelor Exchange Traded Fund (ETF). Aceasta este dealtfel şi varianta recomandată de analistul Radu Ciofu. ETF-ul este un produs financiar derivat care seamănă cu un fond de investiţii. Fondul are la bază acţiuni, mărfuri sau alte categorii de active, care sunt administrate de o persoană juridică în conformitate cu documentul de înfiinţare. În contul respectivelor active, administratorul emite acţiuni, care sunt tranzacţionate la bursă. ETF-urile sunt instrumente financiare construite special pentru investitorii de retail. Au o durată de viaţă nelimitată, preţuri scăzute pe acţiune, şi nu au comisioane de menţinere.

Brokerii recomandă însă atenţie sporită la activele din componenţa fondului respectiv, dar mai ales la societatea care îl administrează. Aproape oricine poate construi un ETF! De aceea este foarte important ca prin nume, experienţă, vechime şi profesionalism, administratorul să inspire încredere.

Mihai Radu recomandă “Power Shares Dynamic Food&Beverages” (simbol PBJ) administrat de o divizie a Invesco Ltd, societate de administrare a investiţilor listată pe New York Stock Exchange (NYSE). Acest fond urmăreşte evoluţia industriei agro-alimentare, având la bază doar acţiuni la companiile producătoare de bunuri alimentare de larg consum. Astfel, la începutul lunii februarie, mai mult de 45% din activele PBJ erau acţiuni ale unor societăţi de referinţă în domeniu, precum Coca-Cola, Mc Donalds sau Pepsico.

La fel de interesante sunt şi instrumentele numite “Exchange Traded Notes” (ETN). Acestea sunt asemănătoare ETF-urilor, având deasemeni suportul pe mărfuri, indici sau acţiuni, şi se tranzacţionează la fel ca acţiunile. Au însă o durată de viaţă limitată, la finele căreia se calculează performanţa activului suport, şi se determină câştigul investitorului.

Recomandarea lui Mihai este UBS E-Tracs CMCI Agriculture Total Return, creat şi administrat de UBS. Fondul este tranzacţionat pe NYSE sub simbolul UAG. Este un instrument care urmăreşte evoluţia preţurilor unui coş lărgit de produse agricole. Are în componenţă contracte futures pe grâu (în proporţie de 14% din activ) contracte futures pe porumb şi soia (în proporţie de câte 20% din activ) şi într-o proporţie mai mică, futures-uri pe zahăr, cafea şi cacao. Indicele reflectă astfel evoluţia preţurilor principalelor mărfuri agro-alimentare la nivel global.

Pentru ambele derivate (PBJ şi UAG) costurile de tranzacţionare pe NYSE sunt comparabile cu cele percepute pentru tranzacţiile de pe piaţa de la Bucureşti, adică între 0,5% şi 1% din valoarea tranzacţiilor.

Aveţi în vedere aşadar o industrie cu o piaţă de aproximativ şapte miliarde de consumatori şi cu o cerere care nu va dispărea niciodată. Aceste caracteristici atrag investitorii în căutare de plasamente cu grad de risc redus.  Asta s-a întâmplat în perioada de vârf a crizei (2007-2008), când preţul alimentelor la nivel global s-a majorat cu 48% (potrivit evoluţiei indicelui FAO Food Index, calculat de Agenţia pentru Agricultură a ONU). Iar 2010 aduce noi semnale negative pentru consumatori! De bun augur însă pentru traderii şi speculatori! În ianuarie Indicele FAO Sugar (care reflectă evoluţia preţurilor tuturor sortimentelor de zahăr la nivel global) a ajuns la 375 de puncte, realizând astfel un nou maxim istoric. Totodată, indicele FAO Food a atins 172,4 puncte, marcând cel mai înalt nivel din ultimele 16 luni.

Indicele FAO Food Price Index, este calculat de Agenţia pentru Alimente şi Agricultură a Naţiunilor Unite, şi reflectă evoluţia de ansamblu a preţurilor mărfurilor agroalimentare la nivel global. Construcţia acestuia are la bază alţi cinci indici, câte unul pentru fiecare mare categorie de produse agroalimentare (carne, lactate, cereale, oleaginoase şi zahăr), care la rândul lor urmăresc evoluţia preţurilor tuturor sortimentelor de produse din respectiva categorie de produse.

1 Evoluţia S&P500 şi a instrumentelor financiare derivate pe mărfuri

Explicaţie grafic: Produsele structurate pe mărfuri agro-alimentare au evoluat în mod constant mai bine decât indicele S&P500

Advertisements
Comments
  1. haie says:

    Bine ca esti tu destept! Vii si tu la spartu’ targului sa vorbesti de castiguri pe pietele de marfuri agricole
    Am vazut multi specialisti de-astia!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s