Fondurile mutuale în lupta cu indicii bursieri!

Posted: August 4, 2010 in Burse, De la Forbes
Tags:

Cu strategii prudente, fondurile româneşti de acţiuni au recuperat în primele patru luni ale anului, din pierderile ultimilor doi ani! Investitorii încep să caute însă randamente, şi puţine fonduri au evoluat mai bine decât indicii bursieri în ultimele 12 luni!

Cu strategii prudente, fondurile româneşti de acţiuni au recuperat din pierderile ultimilor doi ani! Investitorii încep să caute însă randamente, şi puţine fonduri au evoluat mai bine decât indicii bursieri în ultimul an!

Cernuţi de criză şi căliţi de prăbuşirea pieţelor în 2008, dar încurajaţi de semnele timide de revenire a economiei globale, puţinii investitori în fondurile mutuale de acţiuni încep să se uite tot mai atent la randamente. Prudenţa cu care administratori fondurilor de acţiuni şi-au condus strategiile de investiţii în ultimii doi ani, este însă tot mai puţin potrivită pentru investitorii dornici de randamente şi tot mai deshişi la riscuri.

CE VOR INVESTITORII. Pieţele financiare nu par încă vindecate, ba dimpotrivă! Problemele în deja celebrele state PIIGS, sau perspectivele revenirii economiei globale în “W” sau chiar “L” sunt încă riscuri de care trebuie ţinut cont! Pe un teren încă nesigur, fondurilor mutuale de acţiuni au continuat şi în primele patru luni ale acestui an, să aibă o abordare prudentă, cu expuneri reduse pe piaţa de capital.

Semnalele încurajatoare date de rezultatele bune raportate de unele companii, sau revenirea spectaculoasă a unor indicatori de sentiment îi încurajează pe investitorii români să rişte pentru a câştiga mai mulţi bani. “Fă-ţi vara sanie, şi iarna car” spune vechiul proverb românesc, la care face trimitere Valentin Miron, finaţist şi investitor pe piaţa de capital românească. Cu un apetit ridicat la risc, Miron se declară dispus să meargă împotriva trendului, acum, când “toată lumea bate monedă pe prundenţa excesivă”. Altfel spus, când toţi sunt prudenţi, ai curajul să rişti şi când domină exuberanţa, fii precaut.

Ceva mai conservator, Mihai Dragotă, un alt investitor activ pe piaţa de capital autohtonă aşteaptă însă de la fondurile de acţiuni performanţă minimă “la cel mult câteva procente sub cele ale indicilor bursieri”. Un randament mulţumitor pentru un investitor obişnuit, şi totodată ar relativ uşor de atins, crede Dragotă.

Investitor cu state vechi pe piaţa de la Bucureşti, şi totodată un specialist al finanţelor (deţine încă din 2005 titlul de CFA – Chartered Financial Analyst), Mihai consideră însă normală prudenţa cu care fondurile tratează încă investiţia în acţiuni. Fondurile de investiţii au un handicap în cursa cu indicii bursieri, dat de fluxurile băneşti ale investitorilor. Statisticile arată că marea masă a investitorilor de retail bagă banii în fonduri atunci când valoarea unităţilor de fond este sus, dar îi retrag când valoarea se află pe trend descendent. Aşa se face că, acestea au bani de investit atunci când preţurile acţiunilor sunt ridicate, dar nu prea au lichidităţi atunci când preţurile sunt jos.

CURSA CU INDICII. “Ar trebui sau nu ca obiectivul principal al unui fond de acţiuni să fie acela de a bate randamentul indicilor bursieri?”. Aceasta este prima întrebare adresată de Forbes România lui Radu Hanga, directorul SAI BT Asset Management (unul dintre administratorii care au obţinut în ultimul an randamente comparabile cu cele ale indicilor bursieri). După o foarte scurtă pauză, şi o înghiţitură din cafeaua pe care o are în faţă, el răspunde hotărât: “Da!”. Iar argumentaţia este simplă: atunci când cumpără unităţi la un fond de acţiuni, investitorul şi-a asumat implicit riscurile pe care le presupune un astfel de plasament. Altfel, orice investitor cu apetit redus la risc, are la îndemână fondurile diversificate, de obligaţiuni sau monetare, ce reduc potenţialul de pierdere până la minimul acceptabil până şi de cel mai conservator investitor.

Strategia prin care randamentul indicilor bursieri poate fi depăşit de administratorii fondurilor de acţiuni este relativ simplă. Cel puţin în teorie! Creşterea expunerii pe acţiunile care estimezi că vor performa, reducerea ponderii acţinilor prognozate a avea o evoluţie slabă, concomitent cu introducerea în portofoliu a unor titluri care nu fac parte din indici, dar care au rezultate bune şi potenţial de creştere, ar trebui să fie reţeta succesului în batălia pentru randamente dusă de administratori. În practică însă, modul de construcţie al indicilor, face ca structura acestora să fie foarte greu de urmărit de către un fond. Asta pentru că reglementările în vigoare nu permit unui fond obişnuit să aibă o expunere mai mare de 10% din valoarea activelor pe un singur emitent. Prin urmare, majorarea expunerii pe emitenţii care au un potenţial real de creştere, se va lovi de prevederile legale, care o vor face imposibilă.

În plus, nu te poţi raporta la un indicator a cărui structură nu o poţi reproduce, explică directorul BT Asset Management diferenţele de randament dintre indicii BVB şi fondurile de acţiuni. “BET-ul este imposibil de replicat de un fond obişnuit” spune acesta, subliniind faptul că în componenţa acestuia sunt două companii (Banca Transilvania şi Petrom) care au o pondere de peste 19%, şi alte două (BRD şi Transgaz) care influenţează indicele în proporţie de peste 18%. Toate cele patru societăţi au prin urmare o pondere în indice mult mai mare decât expunerea pe care un fond o poate avea pe respectivii emitenţi.

PRUDENŢĂ. Dar dincolo de argumentele de ordin tehnic, prudenţa fondurilor de acţiuni (tradusă în reducerea portofoliului de acţiuni) este principalul motiv pentru care unii administratori au pierdut cursa cu indicii bursieri. “Risc” a fost cuvântul de ordine în strategia de investiţii a fiecăruia dintre administratori timp de mai mult de un an de zile. Iar lipsa instrumentelor de protecţie la risc a accentuat reticenţa administratorilor. Fără “vânzăre în lipsă”, cu o piaţă ilichidă, şi fără derivate pentru cea mai mare parte a emitenţilor listaţi, administratorilor le-a fost dificil să aibă o reacţie adecvată la mişcările dezordonate ale pieţelor. Aşa se face că singura măsură viabilă de protecţie a fost reducerea expunerii pe acţiuni. Aşa explică Dan Popovici, directorul de investiţii al OTP Asset Management, tendinţa fondurilor mutuale de acţiuni de a-şi menţine expunerea redusă pe acţiuni. “Până la urmă, prima condiţie pentru a înmulţi banii, este să nu-i pierzi”, concentrează Popovici într-o singură frază învăţămintele trase în ultimii doi ani de criză.

Cine nu riscă însă, nu câştigă! Iar fondurile de acţiuni au nevoie ca de aer, de banii investitorilor trecuţi prin ciur şi dârmon în ultimii doi ani de turbulenţe financiare! Iar aceştia încep să scoată nasul din portofoliile conservatoare şi să miroasă randamente, asumându-şi riscuri de rigoare!

CÂŞTIGURI

În primele patru luni din acest an, interval în care indicele BET a câştigat aproximativ 22%, doar două dintre fondurile de acţiuni (BT Maxim şi Omninvest) au avut un randament mai mari (de 25% respectiv 23%). Nici unul dintre cele nouă fonduri mutuale de acţiuni nu a reuşit însă să depăşească semnificativ randamentul înregistrat de indicele BET pe ultimele 12 luni.  Faţă de finele lui 2009 indicele principal al BVB a crescut cu aproximativ 88%, iar randamente comparabile au avut doar fondurile BT Index (o creştere de 87%), Raiffeisen Acţiuni (aproximativ 77%) şi Active Dinamic (circa 75%).

Sursa: Site-ul www.conso.ro şi calcule Forbes România

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s