Pregătiţi-vă de căderea Guvernului!

Posted: August 23, 2010 in Politica si politici
Tags:

Nu vă lăsaţi surprinşi de turbulenţele economice generate de o tot mai probabilă schimbare a guvernului. Pregătiţi-vă din timp o strategie defensivă, dar calculaţi-vă cu grijă momentul ieşirii din “carapace”, pentru a profita de aceste incertitudini!

Puneţi bani deoparte ! Mai ales în euro. Amânaţi plăţile şi grăbiţi încasarea creanţelor, concentraţi-vă pe activităţile generatoare de lichidităţi, nu contractaţi credite noi şi reduceţi stocurile de mărfuri. Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care trebuie să le luaţi acum, pentru a depăşi cu bine perioada de blocaj economic, de care vom avea parte în următoarele luni, ca urmare a unei tot mai probabile schimbări a guvernului.

Nu rămâneţi însă blocat într-o atitudine strict defensivă! Dacă aveţi “sânge rece” în vene, şi lichidiţăţi în cont, nu lăsaţi să vă scape o eventuală şansă de a pune mâna pe imobilele, bunurile sau utilajele, la care vă gîndiţi de mai mult timp.

O CHESTIUNE … DE ZILE. “Ştim exact ce avem de făcut după căderea Guvernului” declara hotărât preşedintele principalului partid de opoziţie din România pe data de 5 august 2010. La o astfel de declaraţie, orice om de afaceri şi orice investitor, ar trebui să ciulească urechile, să apuce primul creion de pe birou, şi să pună rapid pe hârtie o strategie pentru a depăşi cu bine inevitabila degringoladă economică, ce acompaniază orice schimbare politică.

Iar dacă la aceste declaraţii le adăugăm şi pe cele făcute de preşedintele României, care, cu doar o zi înainte, spunea că pe 1 septembrie grupurile parlamentare vor analiza activitatea Guvernului, orice om lucid, ar trebui să-ţi dea seama că nu mai are foarte mult timp la dispoziţie, pentru creionarea unui plan de acţiune pentru următoarele luni.

Şi lista de argumente de ordin politic, care conduc la ideea că o schimbare de guvern este iminentă, nu se termină aici. “Actualul premier pierde constant susţinerea pe care o avea în cadrul propriului partid, iar încrederea publicului în guvern, în partidul de guvernământ şi în preşedinte, se prăbuşeşte în sondaje” sunt completările făcute de analistul politic Ovidiu Nahoi. Pentru care însă, argumentele de natură economică, sunt cel puţin la fel de importante. Pe fondul aşteptărilor unei toamne cu probleme sociale acute (determinate de creşterea TVA şi de tăierea subvenţiilor la energie termica) modificarea în jos a prognozei de creştere pentru economia românească (de la -0,5% la -1,9%, potrivit FMI) îndepărtează pe un termen nedefinit mica “luminiţă de la capătul tunelului”. “Adâncirea crizei economice, accentuează criza politică” concluzionează Andrei Ciubotaru analist în cadrul casei de brokeraj Tradeville, argumentându-şi opinia că zilele actualului guvern sunt numărate.

REACŢIE ÎN LANŢ. Şi cum tensiunea politică, amplifică incertitudinile mediului economic, orice schimbare de guvern va fi în “un vârf” al perioadei de haos prin care, mediul economic românesc (deja foarte slăbit) trece acum. Iar o schimbare de guvern ar trebui tratată cu atât mai multă atenţie, cu cât, din experienţă ştim că perioada de tranziţie, de la momentul în care vor izbucni tensiunile politice anterioare schimbării guvernului, şi până la intrarea efectivă în pâine a unui nou guvern, poate dura între una şi şase luni.

“O eventuală cădere a guvernului ar conduce la creşterea incertitudinii, la deprecierea monedei naţionale şi la creşterea costului de finanţare al României” spune Melania Hăncilă economistul şef al Volksbank România. Pentru următoarele şase până la nouă luni, ea recomandă persoanelor fizice să-şi constituie resurse financiare suplimentare, mai ales în valută, şi cu atât mai mult în valuta în care au de făcut eventuale plăţi. Asta recomandă dealtfel şi agenţilor economici care au relaţii comerciale cu străinătatea. Adică reducerea disponibilităţilor deţinute în lei până la minimul necesar plăţilor curente, şi păstrarea lichidităţilor în EUR sau USD. Evitaţi însă moneda americană, dacă relaţiile comerciale sunt preponderent cu statele Uniunii Europene. “USD este mai bine poziţionat, dar nu suficient pentru a fi ales în locul EUR dacă nu se fac cheltuieli în dolari” spune analistul financiar Adrian Mitroi, vicepreşedinte al CFA România. Şi asta pentru că “volatilitatea şi rata de schimb, ar reduce o mare parte din diferenţialul favorabil de dobândă” după cum explică Mitroi.

Şi chiar dacă şi-au ajustat deja foarte mult activitatea, companiile ar trebui să mai facă încă un efort suplimentar în următoarele luni. Calibrarea producţiei la o cerere în scădere, o atenţie sporită pieţelor externe de desfacere şi creşterea competitivităţii produselor sunt măsuri din care ar trebui stoarse toate avantajele posibile, până la ultima picătură, chiar dacă au fost deja exploatate la maximum până acum. Dar reducerea stocurilor de mărfuri la minimul posibil, concentrarea pe activităţi generatoare de lichidităţi, şi mai ales menţinerea cash-ului în companie, sunt esenţiale într-un moment de maxime turbulenţe politice şi economice. Pentru asta faceţi toate presiunile posibile pentru a încasa cât mai repede banii pe care-i aveţi de primit, dar negociaţi la sânge amânarea plăţilor pe care le aveţi de făcut în următoarele luni. Şi asta fie că vorbim de bănci, fie că vorbim de stat, fie că negociaţi cu furnizorii. Poate părea imoral. Dar nu uitaţi că în afaceri, război şi dragoste, totul este permis.

În acelaşi timp, amânaţi cât puteţi de mult contractarea de noi credite, chiar dacă par indispensabile. Asta pentru că majorarea costului de finanţare al României, va conduce la creşterea semnificativă a preţului banilor, şi la înăsprirea condiţiilor de acordare a împrumuturilor. Iar asta v-ar diminua până la dispariţie, randamentul oricărei investiţii.

LA VÂNĂTOARE. Nu rămâneţi însă prizonierul unei atitudini exclusive defensive. Cei curajoşi au întotdeauna de câştigat! Cu sânge rece, inspiraţie şi calcule bine documentate – dar mai ales cu cash … o astfel de perioadă de turbulenţe politice şi economice, poate fi momentul celor mai bune achiziţii, pentru un bun negociator. Orice achiziţie de utilaje, bunuri sau servicii de folosinţă îndelungată, sau chiar de spaţii imobiliare, pe care o aveai oricum cuprinsă în planul tău de afaceri pe termen lung, se poate finaliza acum. Şi în condiţii incomparabil mai bune, dacă competitorul sau vânzătorul nu a fost la fel de precaut ca tine, şi este pus la zid de creditorii săi, sau de stat.

Pune ban pe ban, dozează cu atenţie eforturile şi negociază la sânge termenele de plată, dar uită-te cu atenţie la oportunităţile pe termen scurt, pentru că, până la urmă mai rău decât a fost cu actualul Guvern … nu prea se mai poate!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s