Ce facem pe Bursă, după concediu?

Posted: September 8, 2010 in Burse
Tags:

A venit toamna … şi începe un nou an şcolar! Acestea sunt pentru cei mai mulţi dintre noi semnificaţiile lunii septembrie. Pentru pieţele financiare, a noua lună din an, marchează încheierea perioadei de concedii pentru investitorii şi brokerii din întreaga lume, şi revenirea acestora “la butoane”. Întoarcerea nu este însă uşoară, pentru că ameninţarea dată de un al doilea vârf de recesiune globală, şi evoluţia “pe muchie de cuţit” a indicilor bursieri,  fac  dificilă alegerea ivestiţiilor pentru ultimul trimestru al anului. Cu atât mai mult cu cât, pe plan intern, schimbarea Guvernului, a indus tensiuni şi instabilitate suplimentare în pieţe.

Conservarea lichidităţilor prin marcarea rapidă a profiturilor (sau pierderilor) pe termen scurt, şi acumularea treptată de titluri TGN (Transgaz), TEL (Transelectrica), SIF-uri şi de acţiuni BVB (Bursa de Valori Bucureşti) , sunt principalele recomandări făcute de specialişti de la Bucureşti, investitorilor proaspăt întorşi din concediu.

LINIŞTE ÎN PIEŢE. “Vara lui 2010 s-a caracterizat printr-o lipsă acută de lichiditate şi de fluctuaţii mici ale preţurilor” spune Radu Iloiu, agent de bursă în cadrul SSIF Active Internaţional. Investitorii avut aşadar o vacanţă relativ calmă, fără variaţii spectaculoase, pentru că atât „urşi” – cât şi „taurii” (rămaşi în pieţe) au fost ţinuţi în frâu de succesiunea de ştiri negative şi pozitive deopotrivă. Pe acest fond de nesiguranţă, nici unii, nici alţii, nu au putut să preia hotărât conducerea.

Ca urmare a reticenţei şi prudenţei investitorilor, în lunile iulie şiaugust, numărul de acţiuni transferate pe companiile din coşul indicelui amerdican DJIA (Dow Jones Industrial Average), s-a situat la cel mai scăzut nivel din 2000 şi până în prezent.

Iar reţinerea investitorilor a avut la bază ştirile contradictorii şi divergente care au venit pe parcursul celor câteva luni de vară. Pesimismul născut din criza datoriei suverane din Europa a fost contrabalansat de rezultatele peste estimări raportate de companiile de peste ocean. Iar temerile privind încetinirea creşterii economice globale au fost contracarate de evoluţia economică a Chinei, al cărei PIB l-a depăşit în trimestrul doi al aceastui an, pe cel al Japoniei (devenind astfel ce-a dea doua cea mai mare economie a lumii). Pe de altă parte însă, rezultatele testelor la care băncile europene au fost supuse, chiar dacă au fost bune (în conformitate cu aşteptările dealtfel) au fost tratate cu reticenţă. Ele nu au reuşit decât parţial să calmeze temerile privind impactul creditelor neperformante asupra sectorului bancar european, şi fragilitatea acestuia. Iar în luna august, datele despre piaţa muncii din Statele Unite (unde cererile de şomaj au crescut neaşteptat), pun sub semnul îndoielii sustenabilitatea relansării economiei americane, principalul motor al economiei globale.

Aşa se face că, loviţi în egală măsură atât de ştiri negative cât şi de date pozitive, indicii bursieri reprezentativi se aflau la finele lunii august (ultima lună a perioadei concediilor de vară) foarte aproape de nivelurile pe care le înregistrau în perioada mai – iunie (când investitorii din întreaga lume au început să părăsească pieţele pentru diferite destinaţii turistice).

Astfel, la sfârşitul lui august, BET şi BETFI se tranzacţionau puţin peste nivelulurile de 5000 de puncte, respectiv 21.000 de puncte; Indicii europeni CAC40 şi DAX se tranzacţionau la 3.500 respectiv 6.000 de puncte. Iar indicele chinez CSI300 şi celebrul indice Dow Jones Industrial Average se aflau la finele lunii august în jurul nivelelor de 2.800 respectiv 10.100 de puncte.

STRATEGII DE TOAMNĂ. “O abordare prudentă, orientată spre cash”, este strategia de tranzacţionare recomandată de Claudiu Cazacu, broker al XTB România, atât investitorilor români cât şi celor de pe pieţele externe. Iar argumentul principal este acela că indicii americani erau la finele lunii august într-o tendiţă descendentă, şi foarte aproape de nivelurile considerate “periculoase” de Cazacu. Spre exemplu după cum susţine acesta, indicele S&P500 “ar putea testa nivelul de suport de 1000 de puncte, iar o închidere sub acest prag, i-ar face pe investitori să accepte că se află pe un trend descendent”. Iar asta ar conduce la un nou val de vânzări, care ar trage în jos şi indicii de la Bucureşti, explică brokerul XTB.

Iar influenţele negative venite de peste ocean ar fi cu atât mai puternic simţite la Bucureşti, cu cât indicele BET a făcut deja dovada slăbiciunii sale, după cum susţine Dan Grosu, broker al Intercapital Invest, specializat în analiză tehnică. Cele patru încercări nereuşite pe care BET-ul le-a avut în această vară, de a străpunge pragul de rezistenţă de 5.300 de puncte, fac tot mai puţin probabil un scenariu optimist pentru indicele bucureştean spune Grosu. “Intrarea BET sub nivelul de 5.100 de puncte semnalizează reluarea trendului descendent” completează brokerul Intercapital, recomandând investitorilor pe pieţele externe “tranzacţionarea pe termen scurt” şi sfătuindu-i pe cei activi pe piaţa de la Bucureşti “să rămână pe cash”.

PORTOFOLIU CÂŞTIGĂTOR. Cu toate acestea, pe termen lung, achiziţiile nu sunt total excluse din strategia unui investitor proaspăt întors din concediu, dacă sunt făcute punctual, temperat şi atent calculat. „Un scenariu posibil pe termen mediu şi lung, ar fi revenirea treptată a fondurilor străine pe BVB” spune brokerul Active International, Radu Iloiu. El se bazează pe “atractivitatea” indicilor bursieri româneşti, care sunt încă mult mai jos (cu aproximativ 50% BET-ul, şi cu peste 70% BETFI-ul) decât în urmă cu trei ani, când marii jucători instituţionali au părăsit în grabă piaţa de capital românească.

Într-o astfel de strategie de acumulare pe termen lung, Andreea Ciobanu recomandă în primul rând achiziţia companiilor energetice “care au dat rezultate peste estimări, şi vor avea o evoluţie mai bună decât cea a indicilor, pe un trend ascendent”. Alături de companiile energetice, pe lista de achiziţii, se află în continuare arhicunoscutele SIF-uri, care, potrivit unui raport al KBC Securities de la jumătatea lunii august, prezintă un potenţial de apreciere de 30% până la 60%.

Iar lista de achiziţii poate continua cu titlurile Bursei de Valori Bucureşti. Recomandarea făcută tot de şefa departamentului de analiză de la Intercapital, se bazează pe o potenţială creştere a valorii de tranzacţionare de la BVB ca urmare a listării Fondului Proprietatea şi a preconizatelor listări ale altor companii de stat. Asta ar aduce operatorului de piaţă comisioane, venituri şi profituri în creştere.

Scutură aşadar nisipul adus de la mare în bagaje, şi înlocuieşte pe ecranul calculatorului pozele din concediu, cu graficele indicilor bursieri. Dacă vrei să ai bani şi pentru vacanţa de la anul, nu amâna marcarea la piaţă a profiturilor (dar nici a pierderilor), şi construieşte-ţi un portofoliu care să cuprindă BVB, energie şi SIF-uri!

Advertisements
Comments
 1. George says:

  SIF-uri, energie si BVB? Uite asa am revenit la anii 2003-2006 cand brokerii (intre care si tu Laure :)) :)) ) spuneau SIF-uri / banci / petroale … :)) :))
  Nu am gasit insa recomandarile tale in materialul in cauza…. mi-ar place sa stiu cum/cu ce ai completa lista facuta de brokerii citati?!

  In ceea ce priveste BET-FI-ul …. cred ca o sa creasca :))

  Succes!
  PS Un material foarte bun!

 2. Adrian S says:

  Ai nimerit-o cu energia si BVB-ul, dar ai dat-o in bara cu SIF-urile! 🙂
  Acum poate ca ar fi momentul de luat ceva SIF-uri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s