Europa emergentă la ofertă?

Posted: November 18, 2010 in De la Forbes
Tags:

Acţiunile de pe bursele din Europa emergentă sunt la mare căutare. Bursa de la Bucureşti are însă, o ofertă prea slabă pentru a atrage atenţia jucătorilor instituţionali, dar poate oferi surprize plăcute micilor investitori dispuşi să rişte

În următorii trei ani, în statele din Europa Emergentă (ţările central şi est-europene, la care se adaugă Rusia şi Turcia) vor fi investiţi 41,6 de miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de Erste Bank, în a doua parte a lunii octombrie. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care ochii şi banii oricărui investitor, în căutare de plasamente pe termen lung, ar trebui să se oprească asupra companiilor listate pe bursele din această zonă. Şi, în special, asupra societăţilor care ar putea participa la realizarea infrastructurii pentru transporturi şi logistică, domeniu în care vor va atrage aproximativ 26% (circa 10 miliarde euro) din suma menţionată. Alte domenii care vor atrage investiţii semnificative se numără infrastructura energetică şi de electricitate (2,8 miliarde euro) şi protecţia mediului (1,8 miliarde euro).

OPORTUNITĂŢI ŞI RISCURI. Potrivit estimărilor realizate de Erste Asset Management (EAM), aceste investiţii vor contribui, în medie, cu un punct şi jumătate la creşterea economică a statelor din zonă. Aceste ţări ar putea să înregistreze un avans al PIB-ului, cu două puncte procentuale, peste ritmul de creştere a economiei zonei euro. Un motiv un plus de a cumpăra participaţii la companiile din Europa Emergentă, mai ales că, bine cântărite, riscurile macro-economice sunt mai puţin îngrijorătoare decât riscurile asociate câtorva dintre cele mai vechi state membre (cum ar fi Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia sau Spania).

“Economiile din Europa Emergentă au un potenţial de creştere cu două puncte procentuale peste media zonei Euro.”

Potrivit datelor Erste Asset Management, cele 200 de miliarde de euro, care reprezintă datoria publică a statelor din zonă (Ungaria – 73 miliarde, România – 23 miliarde, Slovacia – 26 miliarde şi Cehia – 46 miliarde), reprezintă doar două treimi din datoria publică a Greciei (care este de peste 300 de miliarde). Şi chiar dacă la datoria publică a celor patru state estice se adaugă datoria publică a Poloniei (159 de miliarde de euro) suma datoriilor publice din statele ECE (centrul şi estul Europei) reprezintă doar jumătate din datoria Spaniei (690 de miliarde) şi doar un sfert din cea a Italiei (1.760 miliarde).

“7,8. Acesta este raportul dintre preţ şi câştiguri la care se tranzacţionează indicele MSCI Est-Europa”

LA REDUCERE. În acest context macroeconomic, acţiunile din statele Europei Emergente se tranzacţionează la multiplii de preţ semnificativi mai buni decât cei din Europa Occidentală, şi chiar peste cei din statele BRIC (Brazilia, Rusia, India China). Astfel, potrivit datelor prezentate de EAM, indicele MSCI pentru Europa de Est (indice calculat de Morgan Stanley, care reflectă evoluţia de ansamblu a burselor est-europene) se tranzacţionează la un raport între preţ şi câştiguri (PE) de 7,8. În comparaţie, indicele care reflectă evoluţia burselor din vestul Europei (MSCI Europa) se tranzacţionează la un PE de 12, iar MSCI USA se tranzacţionează la un raport între preţ şi câştiguri de 13,8. Atractivitatea companiilor de pe aceste pieţe este cu atât mai mare cu cât ritmul de creştere a veniturilor (de circa 16,4% la nivelul indicelui MSCI Est-Europa) este mai mare decât cel înregistrat de MSCI USA şi de MSCI Europe şi aproape egal cu rata de creştere a veniturilor înregistrată de MSCI Emerging Europe. Dealtfel, din perspectiva randamentelor aduse de dividende, companiile din Europa Emergentă sunt în medie, chiar mai atractive decât cele de pe bursele din Asia sau America Latină. Astfel, în timp ce MSCI Emerging Markets oferă un randament al dividendului (DY= Dividend Yield, respectiv câştigul procentual realizat din dividendele distribuite de compani) de circa 2,3%, MSCI Est-Europe oferă un randament al dividendului de 2,7%. “Europa Emergentă concurează puternic Asia şi America Latină”, spune Alexander Dimitrov, şeful departamentului de acţiuni, de la Erste Sparinvest, divizie a Erste Asset Management, care administrează un portofoliu de acţiuni de circa 500 de milioane de euro pe bursele din Europa Emergentă.

Multiplii de preţ

Descriere: Companiile din Europa Emergentă se tranzacţionează la multiplii de preţ mai buni decât USA, Europa sau BRIC.

 

  PE Rata de creştere a veniturilor (%) Rata dividendelor (%)
MSCI USA 13.8 14.2 2.4
MSCI Europe 12 16.2 3.9
MSCI Emerging Markets 12.5 16.5 2.3
MSCI Est-Europa 7.8 16.4 2.7

Sursa: Erste Asset Management

 

AFARĂ DIN JOC. Expunerea EAM pe acţiuni româneşti este însă modestă, reprezentând mai puţin de 1,5% din valoarea deţinerilor. “Trebuie să fim foarte precauţi într-o piaţă atât de mică” explică Dimitrov deţinerile pe care le are pe Bursa de la Bucureşti. Lipsa de instrumente financiare, dar mai ales lichiditatea extrem de redusă sunt motivele pentru care toţi marii jucători au scos România de pe harta investiţiilor lor. Dar chiar dacă accesul şi ieşirea sunt dificile pe piaţa de la Bucureşti există şi câteva titluri care merită urmărite cu atenţie. Acestea sunt, potrivit lui Alexander Dimitrov,  BVB şi FP (Fondul Proprietatea) pe care EAM le-a achiziţionat în prima parte a acestui an. “Deocamdată, nu sunt însă suficient de multe argumente pentru majorarea deţinerilor la aceste companii, în acest moment”, spune Nicolai Dimitrov.

“O piaţă imperfectă oferă şi oportunităţi punctuale de câştig”

Alexander Dimitrov, şeful departamentului de acţiuni de la Erste Sparinvest

Lipsa de lichiditate, numărul redus de companii listate şi gama redusă de intrumente financiare disponibile fac din BVB o piaţă “imperfectă”, după cum o caractetizează şeful departamentului de acţiuni de la Erste Sparinvest. De aceea, este neinteresantă pentru marii jucători instituţionali. “O piaţă imperfectă oferă însă şi oportunităţi punctuale de câştig” subliniază Dimitrov cealaltă faţă a monedei. Aşa că, dacă te numeri printre investitorii dispuşi să-şi asume riscuri, nu ocoli piaţa de la Bucureşti.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s