Falsa miză a salariului minim pe economie!

Posted: November 18, 2010 in De la Forbes
Tags:

Majorarea salariului minim nu duce la creşterea nivelului de trai, ci distorsionează piaţa muncii producând efecte negative pentru economie. De aceea miza negocierilor dintre sindicate, Guvern şi FMI pe marginea creşterii salariului minim pe economie pentru 2011 sunt pură demagogie.

Umar la umăr, ca într-o cursă pentru atragerea simpatiei opiniei publice, Guvernul şi sindicate se grăbesc să se prezinte ca promotori ai majorării salariului minim pe economie pentru 2011. Şi se bat în oferte: Guvernul (care se vrea “mai calculat”) oferă doar 650 de lei. Sindicatele (că doar nu dau de la ele!) cer 750 de lei. Iar FMI este prins la mijloc: nu poate accepta nivelul cerut de sindicate, pentru că ar dezechilibra bugetul anului viitor; dar nici nu poate fi prea inflexibil, pentru că imaginea sa publică şi aşa foarte proastă ar fi şi mai şifonată. Acesta este contextul în care pe 25 octombrie, Jeffrey Franks spunea că “ar mai putea fi loc (nr : de creştere a salariului minim pe economie)”. La doar câteva zile distanţă, în căutare de capital de imagine, Marian Sârbu, preşedintele UNPR (partid aflat dealtfel la Guvernare) lua partea sindicatelor, şi spunea că cererea acestora (adică un salariu minim pe economie de 750 de lei, pentru 2011), “nu este exagerată”.

“Salariul minim pe economie îngreunează accesul pe piaţa muncii a celor mai puţin pregătiţi.”

În fapt, nu grija pentru nivelul de trai al salariaţilor este ceea ce-i mână la negocieri pe sindicalişti sau pe reprezentanţii Executivului. În spatele negocierilor în care sindicate şi Guvern deopotrivă, solicită FMI-ului majorarea salariului minim pentru 2011, se află doar goana după un capital de imagine care lipseşte atât reprezentanţilor angajaţilor, cât şi Executivului. Fiecare dintre părţi crede că, prezentându-se ca cei care au “smuls” FMI-ului creşterea salariul minim, vor recâştiga (măcar şi în parte) simpatia şi susţinerea salariaţilor.

Cuprinşi cu toţii în acest vârtej al informaţiilor şi loviţi de ştiri şi declaraţii din toate părţile, puţini s-au mai gândit la efectele perverse pe care măsura impunerii unui salariu minim pe economie, le produce. Atât asupra pieţei muncii (care devine mai puţin competitivă şi mai puţin dinamică) cât mai ales asupra categoriei sociale pe care măsura salariului minim şi-a propus să-o protejeze: adică muncitorii slab calificaţi (a căror productivitate este sub salariului minim pe economie). De fapt, contrar a ceea ce-şi propune, salariul minim scoate de pe piaţa muncii pe cei mai puţin pregătiţi sau mai puţin productivi şi îi împinge în zona asistaţilor social. Asta pentru că patronii nu vor angaja oameni a căror productivitate este mai mică decât cuantumul salariului minim pe care trebuie să-l primească. “Statul poate interzice întreprinzătorilor să plătească salarii sub o anumită sumă, dar nu-i poate obliga să angajeze toţi indivizii care se oferă să lucreze pentru aceşti bani”, spune Bogdan Glăvan, profesor de economie în cadrul Universităţii Româno-Americane din Bucureşti. În realitate salariul minim duce la apariţia unor discrepanţe între cererea şi oferta de muncă, şi duce la apariţia şomajului. Iar statul va avea de pierdut de două ori. Pe de o parte, pentru că cei mai puţin pregătiţi sau mai puţin pricepuţi vor deveni asistaţi, umflând facutura socială. Iar pe de altă parte, pentru că statul pierde potenţiale venituri din taxe şi impozite pe veniturile celor care vor fi angajaţi “la negru”.

“Angajatorul este obligat să redistribuie către cei “năpăstuiţi”, o parte din bunăstarea sa” Cristian Păun, profesor universitar în cadrul ASE

Efectele negative induse în economie sunt însă, cu mult mai profunde, pentru că impun o redistribuire artificială a bunăstării, după cum explică profesororul universitar Cristian Păun. Astfel, chiar dacă venitul generat de un angajat (adică productivitatea acestuia) este sub nivelul salariului minim, angajatorul este obligat să-i susţină pe cei defavorizaţi şi să redistribuie către aceştia o parte din bunăstarea sa. În plus, falsa protecţie socială (sau falsa “egalitate de şanse”) asigurată prin impunerea limitei minime de salarizare, ridică artificial costul forţei de muncă. Acest fapt reduce semnificativ competitivitatea firmelor româneşti, aflate într-o competiţie globală tot mai aprigă. Dar cel mai important este că nivelul salariului minim pe economie influenţează în mod direct (şi arbitrar!), nivelul salariilor din administraţia publică, unde veniturile sunt calculate ca multiplii ai salariului minim pe economie. Deci orice majorare a salariului minim creşte presiunea pe cheltuielile făcute pentru susţinerea aparatului birocratic şi administrativ al statului. Şi pune totodată, o presiune suplimentară pe bugetul de pensii, unde veniturile sunt de asemenea corelate cu salariul minim.

Din păcate însă, impunerea unui salariu minim pe economie este prezentată de reprezentanţii sindicatelor şi ai executivului ca o măsură de protecţie a angajatului “neajutorat” în faţa “nemilosului exploatator” care este angajatorul. Asta prinde la publicul larg. Iar într-un moment în care şi unii (Guvernul) şi alţii (sindicatele) sunt într-o profundă criză de popularitate şi credibilitate, majorarea salariului minim este una dintre puţinele măsuri prin care mai poate fi recâştigat ceva capital de imagine. Şomajul, evaziunea de pe piaţa muncii, majorarea facturii sociale, umflarea cheltuielilor cu aparatul administrativ sau pierderea de competitivitate sunt probleme ce pot fi împinse câţiva ani în viitor. Şi atunci, atât Guvernul cât şi sindicatele vor apela probabil la acelaşi discurs demagogic, şi vor impune alte măsuri! Pe cât de “populare” pe atât de dăunătoare însă economiei de piaţă.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s