PRIVATIZAREA, MAI MULT DECÂT BANI

Posted: November 18, 2010 in De la Forbes
Tags:

Dacă statul ar vinde firmele pe care le mai deţine, România ar câştiga mai mult decât bani! La fel de importante sunt câştigul de inovaţie, competitivitate şi productivitate. Mai mult decât atât însă, privatizarea ar contribui la diminuarea corupţiei şi clientelismului politic şi ar atrage încrederea investitorilor!

 

Un an, zece luni, două săptămâni şi câteva zile i-au trebuit premierului Emil Boc pentru a ajunge la concluzia că privatizarea companiilor de stat este necesară. Pe 1 noiembrie, în interviul acordat postului public de radio, premierul Emil Boc a spus: „Trebuie continuat procesul de privatizare la CFR Marfă, iar restul companiilor cu pierderi vor fi restructurate. Va fi o restructurare sau privatizare, de la caz la caz“. Dar declaraţia premierului, cum ne-am obişnuit, n-a fost întâmplătoare. Cu două săptămâni înainte, preşedintele Traian Băsescu a spus: „Avem de privatizat societăţi de stat (…) Aş privatiza foarte multe. Aş începe cu compania de transport marfă la calea ferată (…) Aş continua cu pachete mici de privatizare de la Transelectrica, de la Transgaz şi Romgaz şi aş privatiza şi RA-APPS”.

Declaraţiile celor doi demnitari nu vin din neant, ci sunt ecoul discuţiilor purtate cu FMI (care a repus pe tapet această temă).  Surprinde, însă, poziţia tranşantă a preşedintelui, care (culmea!) aproape că s-a întors cu 180 de grade, faţă de acum un an. Atunci, preşedintele era un adversar al privatizării (după cum chiar el a recunoscut în cadrul aceluiaşi interviu). Acum este la cealaltă extremă şi pare a fi unul dintre cei mai mari fani ai privatizării companiilor de stat.

MOTIVE DE NEÎNCREDERE. Semnalul celor doi poate anunţa o veste bună pentru economişti, jurnalişti, consultanţi, dar mai ales pentru investitori sau oameni de afaceri, care de ani de zile spun că privatizarea societăţilor de stat este singura măsură reală de restructurare. Dar preşedintele nu inspiră prea multă încredere, pentru că a trecut rapid de la o extremă la alta, fără a-şi argumenta schimbarea de opinie. Până la urmă, fundamental, perspectivele României nu arată cu mult mai bine acum, decât în urmă cu un an. „Criza este prea adâncă să dăm gratis activele sau să le listăm la bursă”, spunea Traian Băsescu în 2009. O argumentaţie prea simplistă însă, care arăta fie rea-voinţă, fie necunoaşterea „bubelor” pe care economia românească le are. Şi anume: lipsa competitivităţii, productivităţii şi inovaţiei, dar mai ales corupţia şi clientelismul. Toate având drept cauză faptul că statul deţine mult prea multe companii, la frâiele cărora sunt puşi nu manageri, ci oamenii de casă ai politicienilor.

“Privatizarea nu aduce doar bani, ci şi îmbunătăţeşte climatul economic şi politic.”

BENEFICII DIRECTE. Cele cinci până la şase miliarde de euro care pot fi (încă) obţinute din vânzarea companiilor de stat, nu sunt de neglijat. Dar beneficiile colaterale sunt mult mai importante. Prin amânarea la nesfârşit a privatizării „s-a pierdut şansa unei funcţionări sectoriale concurenţiale, şi s-a format o imagine negativă despre economia şi politica internă”, afirmă analistul economic Andrei Rădulescu. Nu ştim dacă preşedintelui, premierului şi oamenilor din jurul lor, le-a venit mintea de pe urmă. Dar, toţi cei implicaţi ar trebui să aibă în vedere că, în privatizare, mai mult decât banii, contează asanarea mediului economic şi a celui politic.

Astfel, trecerea companiilor de stat în mâini private, va rupe canalele şi legăturile vicioase prin care sunt căpuşate. „Companiile private, în special cele listate, sunt conduse transparent şi în spiritul guvernanţei corporative”, subliniază Gunther Artner, şeful departamentului de cercetare din cadrul Erste Group. Asta înseamnă că banii nu vor mai merge pe contracte dubioase, activele lor nu vor mai fi înstrăinate „cui trebuie”, iar economia va câştiga în transparenţă.

În acelaşi timp, privatizarea „găurilor negre” din economie ne-ar scăpa de blocajul financiar, generat de neplata datoriilor către partenerii de afaceri. Numai primele zece companii de stat (după valoarea pierderilor înregistrate) însumează aproximativ şapte miliarde de lei. Iar suma este amplificată de partenerii de afaceri ai acestor companii, care la rândul lor nu-şi plătesc obligaţiile către terţi.

“Privatizarea conduce la creşterea competitivităţii economiei”, Mihai Sfinţescu, director de investiţii la fondul 3TSPartners

Dar şi mai important este faptul că, odată cu plecarea statului din companiile respective, politicienii nu-şi vor mai dori puterea doar pentru a controla conturi, contracte şi active. Iar acesta ar putea fi primul pas spre apariţia unei clase politice mai puţin coruptibile.

Totodată, mai atent la costuri, şi fără obligaţii de natură electorală sau clientelare, privatul va putea face respectivele companii mai productive şi mai competitive. Iar asta „înseamnă o valoarea adăugată mai mare în economie”, după cum explică Mihai Sfinţescu, director de investiţii la fondul 3TSPartners. Până la urmă „privatizarea conduce la eficientizare”, concluzionează şeful departamentului de cercetare de la Erste.

De aceea, Guvernul ar trebui să nu mai trateze „privatizarea” doar ca un contabil, din perspectiva banilor ce pot fi încasaţi. Privatizarea înseamnă mai mult decât bani! Înseamnă însănătoşirea economiei şi spălarea imaginii proaste pe care România o are în ochii investitorilor străini!

Advertisements
Comments
  1. […] PRIVATIZAREA, MAI MULT DECÂT BANI […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s