Franklin Templeton fata in fata cu deficitul bugetar al Romaniei

Posted: November 19, 2010 in Politica si politici
Tags:

Franklin Templeton continuă să se opună cu fermitate conflictului clar de interese prezent în încercările Guvernului României de a obţine o Donaţie din partea Romgaz la Adunarea Generală a Acţionarilor din 22 noiembrie

Ministerul Economiei este chemat să se abţină de la vot din motive de conflict de interese

Londra, 19 noiembrie 2010 – Franklin Templeton Investment Management Limited, companie de management al investiţiilor şi administrator unic al Fondului Proprietatea („Fondul”) continuă să fie alarmat şi se opune cu fermitate încercării Guvernului României de a obţine o „donaţie” din partea Romgaz pentru a contribui la finanţarea deficitului bugetar din acest an.

 

Dr. Mark Mobius, Preşedinte Executiv al Templeton Emerging Markets Group, declară: „Suntem foarte alarmaţi de faptul că această propunere este din nou pe agendă la următoarea AGA Romgaz din 22 noiembrie. Este o problemă foarte serioasă care ar putea aduce prejudicii majore reputaţiei internaţionale a României ca destinaţie de investiţii. De asemenea, ridică întrebări serioase cu privire la conflictul de interese existent, căci Guvernul României, mai exact Ministerul Economiei, este cel mai mare acţionar al Romgaz, şi încearcă să folosească această poziţie influentă pentru a finanţa deficitul bugetar în detrimentul acţionarilor Romgaz. Ne adresăm public Ministerului Economiei să se abţină de la vot în cadrul următoarei AGA din cauza acestui conflict de interese.”

 

Dr. Mobius adaugă: „Credem că Ordonanţa nr. 18 aprobată de Guvernul României, cu cele trei articole (59-62) care prevăd faptul că mai multe companii cu capital majoritar de stat „au opţiunea” de a face donaţii către bugetul de stat pentru acoperirea deficitului bugetar înregistrat în acest an, încalcă principiile fundamentale ale pieţei libere precum şi legislaţia în vigoare. Această donaţie ar dăuna reputaţiei internaţionale a României. Stabileşte de asemenea un precedent negativ foarte important, deteriorând percepţia investitorilor străini cu privire la modul de derulare a afacerilor în România şi afectând negativ posibilitatea de listare a Romgaz la Bursa de Valori Bucureşti în anul următor. Franklin Templeton va întreprinde toate acţiunile juridice necesare pentru a revoca orice decizie AGA ce ar aproba o astfel de donaţie”.

 

Având în vedere că propunerea de „donaţie” a fost retrasă de pe agenda AGA Romgaz din 14 septembrie şi pentru o a doua oară din AGA derulată în 18 octombrie, Franklin Templeton a încercat să antreneze în această problemă principalele părţi interesate, inclusiv Ministerul Economiei şi Consiliului de Administraţie al Romgaz.

 

Greg Konieczny, Manager de Fond – Fondul Proprietatea, adaugă: „Credem cu tărie că propunerea noastră alternativă – de aprobare a plăţii unui dividend special din rezervele financiare acumulate în anii precedenţi către toţi acţionarii companiei – este o opţiune mai rezonabilă pentru Consiliul de Administraţie Romgaz şi Ministerul Economiei. Credem, de asemenea, că acest dividend special este cea mai bună modalitate pentru guvern de a colecta bani de la companiile controlate de stat. Prin îmbunătăţirea guvernanţei corporative, Guvernul României va putea să crească valoarea dividendelor şi astfel să întărească reputaţia României în această privinţă. Încurajăm Guvernul României să demonstreze comunităţii investiţionale internaţionale, precum şi acţionarilor Fondului Proprietatea, că îşi asumă obligaţia de a îmbunătăţi guvernanţa corporativă ceea ce va fi în beneficiul economiei în ansamblu.”

 

Romgaz, companie cu capital majoritar de stat, este cel mai mare producător de gaz natural din România şi parte a portofoliului Fondului Proprietatea. Este singura companie din cadrul portofoliului Fondului Proprietatea menţionată în Ordonanţa Guvernului nr. 18/18.08.2010 ca având opţiunea de a efectua o donaţie către bugetul de stat de până la 400 milioane RON, circa 130 milioane USD, reprezentând 52% din lichidităţile aflate în bilanţul companiei şi respectiv 4,5% din capitalul propriu al acţionarilor la finalul anului 2009.

 

Conform estimărilor Franklin Templeton  (pe baza consecinţelor înregistrate în urma unor acţiuni guvernamentale similare pe alte pieţe) „donaţia” propusă de 400 milioane RON poate rezulta în următoarele pierderi pentru Ministerul Economiei: o pierdere de 1.195,98 milioane RON din devalorizarea participaţiei ministerului la CNTEE Transelectrica SA, SNTGN Transgaz SA şi SNGN Romgaz SA. Din această sumă, 221,33 milioane RON reprezintă estimarea noastră privind pierderile la nivelul veniturilor obţinute din listarea anunţată a 15% din participaţia la aceste trei companii la Bursa de Valori Bucureşti. Această pierdere poate fi evitată înlocuind „donaţia” printr-un dividend special, plătibil proporţional către toţi acţionarii Romgaz, ce ar rezulta într-un cost suplimentar de numai 70,6 milioane RON pentru Romgaz.

 

Greg Konieczny completează: „În cazul în care Ministerul Economiei va decide să voteze în favoarea acestei rezoluţii la următoarea AGA, eforturile noastre de promovare a Fondului Proprietatea şi a României printre investitorii străini vor fi serios prejudiciate, ceea va rezulta în pierderi suplimentare pentru toţi acţionarii FP, inclusiv pentru guvern (reprezentat de Ministerul Finanţelor).”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s