Un (ex)Ministru – care stie de vorbeste!

Posted: November 23, 2010 in Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags:

“Nu sunt de acord cu aceasta preocupare excesiva a Guvernului si a Fondului Monetar International pentru echilibrarea bugetara prin taierea cheltuielilor … ” spune (printr-un mail dat celor abonati pe blogul dansului) fostul Ministru Varujan Vosganian!

Si vorbeste si de solutii … “Solutia este informatizarea fluxurilor financiare.”

Cum? – ” De pilda, toate tranzactiile notariale trebuie inregistrate in timp real intr-un server central. Toate tranzactiile companiilor trebuie realizate pe support informatic, astfel incat in orice clipa administratia fiscala sa le poata accesa. Si atunci nu se va ai pierde timp cu controlalele pentru returnarea de TVA: in prezent 70% din personalul administratiilor fiscale lucreaza pentru asta. Achizitionarile de bunuri peste o anumita suma trebuie platite, obligatoriu, cu carduri, astfel incat cheltuielile fiecarei persoane sa poata fi urmarite prin comparatie cu veniturile. Avand o oglinda a situaiei financiare, Administratia fiscala nu mai face controale de rutina, doar pentru colectarea tributului, ci face controale tematice in zonele evidentiate ca fiind de risc.

Am pornit in anul 2008 un astfel de program, prin parteneriat cu Agentia fiscala spaniola. Informatizarea sistemului fiscal ar fi costat cam 300 milioane de euro, dar ar fi meritat.”

Poate ca nu este nimic nou sau extraordinar in ceea ce spune Dl Vosganian … dar cu siguranta este o idee care merita sprijinul oricarei persoane cu un minim bun simt economic! Si ma aliniez unei eventuale viitore astfel de initiative (de sustinere a respectivei idei)!

Am insa si un repros la adresa Dlui Vosganian (Si o intrebare in acelasi timp)! “De ce a demarat realizarea unui astfel de program abia in 2008? De ce nu a venit cu el pe 5 aprilie 2007 – cand a venit in functia de Ministru de Finante?” Ar fi avut (poate) suficient timp pentru a-l si finaliza … ceea ce ar fi fost intr-adevar o realizare !

Dar mai mult decat atat, dansul ne poate ajuta sa gasim “vinovatul” pentru impotmolirea proiectului. Unde/cine/cum/in ce conditii/cu ce argumente/pe ce calcule …. a omorat proiectul respectiv? Cine sunt oamenii responsabili – pentru ca opinia publica sa-i poata trage la raspundere. Care este calea legala prin care putem afla motivatiile pentru care proiectul a fost oprit? Care sunt oamenii care “si-au pus semnatura”?

Mai jos, pentru cei interesanti, imi permit sa atasez intregul comunicat transmis de Dl Vosganian!

Tema zilei – 22 noiembrie 2010: Solutia echilibrarii bugetului este, mai ales, cresterea veniturilor si nu reducerea cheltuielilor

Posted: 22 Nov 2010 08:35 AM PST

Nu sunt de acord cu aceasta preocupare excesiva a Guvernului si a Fondului Monetar International pentru echilibrarea bugetara prin taierea cheltuielilor. Aceasta optiune este rezultatul fie al neintelegerii realitatilor romanesti, fie al lipsei de viziune si utilizarea, in consecinta, a unor retete traditionale, improprii pentru Romania,  si cu impact pe termen scurt.

De ce cred eu ca reducerea cheltuielilor nu este cea mai buna solutie? Pentru ca Romania, la nivelul cheltuielilor bugetare, ca procent in produsul intern brut este, oricum, pe unul din ultimele locuri in Europa. Nu doar in ce priveste cheltuielile pe ansamblu, dar si in ce priveste cheltuielile pe domenii: protectie sociala, educatie, sanatate, cultura etc.etc. Pana si in ce priveste mult blamatul nivel al cheltuielilor cu salariile bugetarilor suntem la coada Uniunii Europene.

In fapt, atunci cand dorim sa reducem cheltuielile nu prea avem de unde, decat cu riscul sa afectam grav derularea politicilor publice, sa trebuiasca, asa cum s-a intamplat in 2010, sa inchidem teatre si institutii muzicale, sa lasam spitalele fara finantare, sa oprim repararea scolilor si sa dam elevilor manuale terfelite, s.a.

In ce priveste cheltuielile, problema de fond nu este aceea a reducerii, ci a redimensionarii lor. Dar despre asta vom vorbi intr-o postare ulterioara.

Solutia rezida, mai ales, in cresterea veniturilor.  La nivelul actual al impozitelor, statul pierde, prin necolectare, cam cinci miliarde de euro. La ele se mai adauga vreo doua miliarde de euro, care ar veni dinspre agricultura, daca s-ar grabi procesul de fiscalizare a acesteia.

Cum ar putea creste veniturile? Nu prin inasprirea controalelor, caci ele nu duc la altceva decat la intimidarea mediului de afaceri, la cresterea coruptiei si la ostilizarea intreprinzatorilor. Solutia este informatizarea fluxurilor financiare.

Romania este o tara necunoscuta pentru romani. Datele sunt trunchiate, contradictorii si, adesea, nerelevante.  Primul pas este cunoasterea in timp real a realitatilor economice. Asta se poate face prin sistematizare informatiei si a suportului pe baza caruia informatia este culeasa, analizata si utilizata.

De pilda, toate tranzactiile notariale trebuie inregistrate in timp real intr-un server central. Toate tranzactiile companiilor trebuie realizate pe support informatic, astfel incat in orice clipa administratia fiscala sa le poata accesa. Si atunci nu se va ai pierde timp cu controlalele pentru returnarea de TVA: in prezent 70% din personalul administratiilor fiscale lucreaza pentru asta. Achizitionarile de bunuri peste o anumita suma trebuie platite, obligatoriu, cu carduri, astfel incat cheltuielile fiecarei persoane sa poata fi urmarite prin comparatie cu veniturile. Avand o oglinda a situaiei financiare, Administratia fiscala nu mai face controale de rutina, doar pentru colectarea tributului, ci face controale tematice in zonele evidentiate ca fiind de risc.

Am pornit in anul 2008 un astfel de program, prin parteneriat cu Agentia fiscala spaniola. Informatizarea sistemului fiscal ar fi costat cam 300 milioane de euro, dar ar fi meritat. Proiectul a fost intrerupt, nu stiu din ce motiv. El trebuie reluat rapid. Este singura sansa de crestere a veniturilor bugetare, singura solutie care poate duce la echilibrarea bugetului fara compromiterea politicilor publice.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s