BVB plăteşte preţul independenţei

Posted: December 1, 2010 in De la Forbes
Tags:

Austriecii introduc în “lumea bună” a finanţelor europene, societăţile listate pe pieţele central şi Est-Europene, prezentându-le “la pachet” investitorilor londonezi. Companiile listate la Bucureşti nu sunt parte din ofertă, iar piaţa de capital românească pierde vizibilitate, oportunităţi şi bani!

13 companii, 30 de manageri ai marilor fonduri de investiţii, şi 46 de întâlniri “între patru ochi”! Acesta este, în cifre, road-show-ul organizat de Bursa de la Viena, la Londra, la finele lunii octombrie. Dar dincolo de cifre, este pentru prima oară de la înfiinţarea CEESEG (Central and Est-European Stock Exchange Group – grup financiar regional, format din bursele din Viena, Praga, Budapesta şi Ljubljana, şi controloat de Bursa din Viena), când austriecii aduc pe masă, în faţa potenţialilor investitori, nu doar companii autohtone, cât şi societăţi de pe o alte pieţe din grup. Iar bilanţurile, planurile de afaceri şi prognozele respectivelor companii au fost însoţite de îndemnul lui Michael Buhl, CEO-ul Bursei din Viena şi al grupului bursier CEESEG: “Veniţi de investiţi!”. Prin vocea lui Buhl, Bursa de la Viena (leader-ul grupului bursier est-european) a girat cu credibilitatea şi know-how-ul său, pe fiecare dintre companiile aflate în căutare de capital. Iar reacţia marilor fonduri de investiţii a fost pe măsură! Un calcul simplu arată că fiecare dintre cele cinci companii austriece (Austrian Post, BWIN, Immofinanz, Palfinger şi Zumtobel) şi fiecare dintre cele opt firme slovene (Gorenje, Krka, Mercator, Novo Kreditna Banka, Petrol, Sava Re, Telekom Slovenije, şi Triglav) au fost “curtate”, în medie, de mai mult de trei potenţiali investitori.

“Greutate

CEESEG însuma la finele lui septembrie o capitalizare de 142 de miliarde de euro, o valoare de tranzacţionare de 111 miliarde de euro şi 265 de companii listate.”

Din prima ofertă făcută de grup, şi pe care austriecii au intermediat-o, au lipsit companiile listate pe bursele din Budapesta, Praga şi Bucureşti. Însă, companiile maghiare şi cele cehe pot face parte din ofertele ce vor ajunge pe masa potenţialilor investitori, în următoarele campanii. Prin comparaţie, pentru companiile listate pe piaţa de la Bucureşti, în viitorul apropiat nu se întrevede nici o şansă să intre în micul cerc al marilor investitori europeni.

PREŢUL INDEPENDENŢEI. Aceasta este una dintre consecinţele mândriei (sau patriotismului exagerat) de care brokerii români, au dat dovadă în urmă cu 2 ani. Atunci casele de brokeraj româneşti au preferat controlul total al unei burse independente, în locul calităţii de “co-proprietari” într-un mare grup bursier regional. Acum aceiaşi brokeri sunt proprietarii unei pieţe “de provincie”, fără credibilitate şi practic necunoscută celor care “învârt banii” în Europa. Acestea sunt “bubele” de care bursele din Ungaria, Cehia sau Slovenia, sunt pe cale de a se vindeca, prin cedarea controlului către Bursa de la Viena, care le promovează acum “la pachet” companiile. Oferta prezentată investitorilor străini este astfel mai bogată şi mai variată. Vizibilitatea pieţelor şi a companiilor respective este în creştere. Iar accesul marilor jucători pe oricare dintre pieţele respective va fi tot mai facil, odată cu implementarea sistemului unic de tranzacţionare Xetra (care va fi introdus până la finele anului pe bursa de la Ljubljana), şi pe măsură ce se vor consolida operaţiunile de compensare şi decontare. Astfel, credibilitatea, experienţa şi nu în ultimul rând relaţiile şi influenţa Bursei din Viena (al cărei CEO – Michael Buhl, este totodată şi membru al board-ului FESE – Federation of European Stock Exchanges, asociaţie profesională a burselor din Europa), oferă CEESEG suportul de care are nevoie pentru a fi băgată în seamă de marii jucători. Aceştia sunt cei care dau pieţelor respective lichiditatea, adâncimea şi soliditatea necesare, generează business şi atrag capitaluri.

PLANURI DE VIITOR. “Bursa de la Bucureşti este un jucător valoros şi respectat în regiune” caracterizează elegant Michael Buhl poziţia tot mai defavorabilă pe care BVB-ul o are în competiţia regională. Un jucător care pare a fi însă, pe cât de “valoros” … pe atât de puţin interesant pentru Buhl, care neagă existenţa oricăror negocieri de preluare a bursei româneşti. Motivul? “Pe termen scurt, condiţiile de piaţă nu sunt favorabile”, precizezază CEO-ul Bursei din Viena, care nu exclude astfel o potenţială “apropiere”, într-un viitor imprevizibil. Un viitor care ar putea fi nu tocmai îndepărtat, în opinia lui Claudiu Simulescu, directorul casei de brokeraj Fairwind. Acesta crede că mizând pe calea independenţei, şi în lipsa unor noi listări, veniturile Bursei de la Bucureşti vor acoperi într-o tot mai mică măsură cheltuielile. “Şi atunci, am putea fi nevoiţi să vindem”, concluzionează el!

“Competiţie

Companiile româneşti sunt mai puţin vizibile pentru jucătorii internaţionali de calibru, diminuându-şi şansele de a atrage capitaluri pentru dezvoltare”

Până atunci însă, companiile listate la Bucureşti vor rămâne la marginea hărţilor investitorilor de calibru. Companiile româneşti sunt împinse astfel spre periferia Europei financiare, şi eliminate treptat din competiţia pentru atragerea de capitaluri. Iar fără bani pentru investiţii, dezvoltare şi retehnologizare, pe termen lung, prăpastia care le desparte de nivelul de competitivitate şi productivitate al companiilor din regiune, se va adânci.

Acesta este o parte din preţul pe care societăţile listate pe piaţa de la Bucureşti, şi companiile româneşti, l-ar putea plăti pentru decizia brokerilor români de a-şi vinde (prea!) scump “pielea”.

Advertisements
Comments
  1. Rares says:

    Acum doi ani de zile au avut oferta !!!! Si sa fim seriosi in cea mai mare parte la conducerea BVB sunt aceiasi oameni din mezolitic. Iar SSIF-urile au crezut ca au dat lovitura prin actiunile detinute si surpriza!!!! A venit criza s-a rupt piata, asta reflecta in cea mai mare parte nivelul de cunostinte a specialistilor care formeaza intreg sistemul bursier iar acum vor sa dreaga putin busuiocul cu fel de fel de produse noi. Pai daca spotul tau e praf, nu esti capabil sa atragi bani din lipsa de credibilitate ( si aici este o discutie mai ampla)
    Nu mai spun nimic mai mult.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s