Provocarile trading-ului electronic!

Posted: December 3, 2010 in Just For Fun

Trei provocari la adresa pietelor de explozia trading-ului electronic, in opinia Guvernatorului Bancii Centrale a Japoniei.

Asa numitul trading electronic, a inregistrat o dezvoltare spectaculoasa pe pietele de actiuni si cele valutare, in majoritatea statelor industrializate. Intre 60% si 70% din valoarea tranzactiilor realizate in SUA si circa 50% din cea realizata pe pietele bursiere din Europa, sunt realizate automat. Pe piata valutara, aproximativ 50% din valoarea tranzactiilor implica tradingul automat bazat pe algoritmi.

Iar lucrurile evolueaza in aceeasi directie si in Japonia, dar ponderea tranzactiilor realizate automat este estimata la doar 20%-30% din total tranzactii, inca mult sub ceea ce se intampla la nivel European.

Prima problema a tradingului electronic, este data de faptul ca induce o vulnerabilitate in piata. Tradingul algorithmic fiind de fapt vulnerabil la evenimentele impredictibile. Pe 6 mai anul acest, asa-numita Cadere Fulger (Flash-Crash) a dus la o variate violenta a preturilor intr-un interval de circa 10 minute. U.S. Commodity Futures Trading Commission and the Securities and Exchange Commission au demarat o investigatie comuna cu privire la acest incident. Raportul a aratat ca Flash-Crash-ul a fost initiat de un foarte mare ordin electronic de vanzare declansat automat, care a dat peste cap algoritmii. Asta a dus la scaderea dramatica a lichiditatii si aparitia unor turbulente fara precedent pentru cateva titluri. Iar in faza urmatoare, algoritmii stabiliti in strategiile de arbitraj au raspandit turbulentele in toate pietele, conducand la “Flash Crash”

A doua problema este data de faptul ca tradingul automat, si in special tranzactiile de mare viteza (high-frequency trading) lasa loc unor noi modalitati de manipulare a pietei, care sunt insa mult mai sophisticate, mult mai greu de detectat, si adesea imposibil de probat.

Cea de-a treia problema este mai tehnica, dar cu implicatii mult mai profunde pentru sistemul financiar, pentru ca amplifica dependenta market-maker-ilor de tranzactiile high-frequency. In timpul Flash Crash – ului, scaderea lichiditatii a fost intepretata de sistemele de trading ca o absenta a market-maker-ilor din piata, iar tranzactiile high-frequency s-au intensificat si asta a amplificat la maxim volatilitatea, intr-o foarte scurta perioada de timp.

Mai multe informatii aici:

guvernatorul bancii centrale a japoniei

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s