Reperele de care ai nevoie la bursă

Posted: December 7, 2010 in Burse
Tags:

Un material scris pentru Forbes Romania cred ca acum aproape un an. Inca de actualitate insa!

Dacă vreţi să anticipaţi evoluţia Bursei de la Bucureşti, nu vă mai uitaţi în trecutul companiilor listate aici! Staţi cu ochii pe evoluţia comerţului mondial, pe randamentele bondurilor sau pe sentimentul consumatorului american.

Volatilitatea burselor, dar mai ales lipsa de repere pe plan local i-au făcut pe investitorii de la Bucureşti să caute puncte de sprijin pe alte pieţe. Înainte ca turbulenţele financiare globale să ne treacă graniţa, companiile listate la Bucureşti erau analizate în special prin prisma evoluţiilor trecute. Erau trecute în revistă multiplii de preţ, sau dinamica cifrelor de afaceri şi ale profiturilor.

Toate aceste repere au devenit irelevante în contextul noii situaţii economice. Din nevoia sau dorinţa de a anticipa evoluţiile pieţei autohtone, investitorii români au căutat repere în diferiţi indici, indicatori sau pieţe, aproape necunoscute în urmă cu câţiva ani. Astfel, indicatori exotici de ge­nul Baltic Dry Index fac deja obiectul de stu­diu şi fundamentează deciziile tot mai multor investitori. De asemenea, mişcări­le de pe pieţele internaţionale de obligaţiuni sau sentimentul consumatorilor din Statele Unite au devenit deja repere uzuale pentru cei care vor să descifreze viitorul bursei autohtone. Analizaţi individual, fiecare dintre aceşti indicatori a mai dat şi semnale false. Puşi însă în corelaţie, pot da indicii credibili despre viitorul pieţelor bursiere.

PE RUTE MARITIME. Baltic Dry Index (BDI), un indice care reflectă tendinţele comerţului maritim mondial începând din 1770, a fost adus pe malul Dâmboviţei, în urmă cu doi ani, de criza financiară. Indicatorul, care poate fi găsit sub simbolul „BADI“ pe pagina de internet a Reuters sau cu simbolul „BDIY:IND“ pe cea a Bloomberg, a anticipat cu un avans de câteva luni relansarea pe trend crescător a pieţelor bursiere.

Perioada ianuarie-martie 2009, când BDI şi-a dublat valoarea, a fost semnalul de începere a trendului pe care indicii americani au câştigat mai mult de 50%, iar BET-ul şi-a dublat valoarea. Activitatea în comerţul maritim nu a putut însă anticipa scăderea pieţelor de capital. Astfel, în a doua jumătate din 2007, când indicii globali intraseră deja pe un trend uşor descendent, BDI nu prevestea nimic rău. Ba chiar realiza noi maxime istorice, depăşind 11.000 de puncte la final de 2007, şi 11.700 de puncte la începutul anului următor. Luna noiembrie găseşte BDI anticipând o nouă perioadă de creştere a pieţelor bursiere. Astfel, în perioada 24 septembrie–4 noiembrie, BDI a câştigat aproximativ 50%, în timp ce, atât indicele american cât şi cel românesc au stat pe loc.

Trendul BDI este suficient de puternic pentru a indica o continuare a creşterilor la nivel de indici. De această dată, însă, semnalul ar putea fi înşelător, pentru că aşteptările pozitive privind evoluţia economiei globale (reflectată acum de majorarea schimburilor comerciale pe căile maritime) ar putea fi deja cuprinse în valoarea de piaţă a indicilor. Oricum, înainte de a-ţi alege acest reper, stabileşte-ţi foarte bine perioada de timp pe care vrei să faci plasamentul. „Baltic Dry Index este un indicator care dă semnale pe termen de mai multe luni“, spune Cristian Tudorescu, director la SAI Explore Asset Management.

SOFISTICAŢII DAU TRENDUL. Piaţa bondurilor este mult mai importantă pentru economia americană decât cea a acţiunilor. În primul rând pentru faptul că valoarea instrumentelor financiare cu venit fix este de circa cinci ori mai mare decât cea a tuturor acţiunilor tranzacţionate pe pieţele americane, depăşind 80.000 de miliarde de dolari în 2008. Şi mai important este însă faptul că acest tip de instrumente financiare (obligaţiunile de stat, municipale şi cele emise de companii) sunt tranzacţio­nate de un număr mic de investitori sofisticaţi care mişcă mii de miliarde de dolari fără nicio emoţie. Spre deosebire de piaţa obligaţiunilor, cea de acţiuni este expresia dorinţelor şi speranţelor a milioane de „jucători“ neexperimentaţi, care cad uşor pradă sentimentelor. Astfel, jucătorii de pe pieţele de bonduri dau trendul de pe pieţele de acţiuni. Graficele arată că, începând cu a doua parte a lunii octombrie, randamentul obligaţiunilor corporative a scăzut de la un nivel de peste 9%, până la 6% la jumătatea lunii ianuarie 2009. Acesta a fost semnalul de inversare de trend, care a anticipat cu aproximativ două luni întoarcerea burselor. Începutul lui martie, când randamentul la obligaţiuni a revenit sub pragul de 8%, este momentul care coincide cu începutul celor aproximativ şapte luni de creştere a burselor.

SENTIMENTE ÎN PIEŢE. În tabloul de bord al investitorului de la Bucureşti, un loc din ce în ce mai important l-au capătat indicatorii de sentiment. „Întoarcerea trendului acestora poate arăta că bursele o pot lua într-o altă direcţie“, explică investitorul Radu Ciofu, modul în care aceştia pot fi interpretaţi. El atenţionează însă că aceştia sunt rezultatul unor sondaje de opinie.

Relevant este cazul indicatorului Consumer Sentiment Index. Calculat de Universitatea din Michigan împreună cu Thompson Reuters (poate fi găsit pe site-ul de internet al agenţiei de presă Bloomberg sub simbolul CONSSENT:IND), acesta se bazează pe o serie de sondaje de opinie realizate telefonic în rândul consumatorilor americani.

Sentimentul acestora cu privire la viitorul economiei SUA a anticipat un început de trend ascendent pe burse încă de la începutul lunii februarie, când indicele S&P500 continua să facă noi minime. În martie, S&P500 şi-a inversat trendul.

Lista semnelor care pot anticipa evoluţia viitoare a pieţelor bursiere poate fi extinsă, dar niciunul dintre ei nu este perfect. Şansele ca deciziile pe care le luaţi să fie bune cresc proporţional cu numărul de indicatori analizaţi şi cu timpul pe care-l aveţi la dispoziţie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s