La multi ani !!!

Posted: December 27, 2010 in Diverse
Tags:

La incheierea zilei, la multi ani pentru cei care poarta numele de Stefan sau Istvan … Stefania sau Fana!

Sfantul Stefan, sau Stephanus dupa Noul Testament, a fost un diacon elen, primul martir crestin, condamnat la moarte de autoritatile iudaice din Ierusalim. Din anul 560 osemintele sale s-ar afla impreuna cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius in cripta bisericii “San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Numele sau de Stefan este de origine greaca si inseamna “coroana”. Cand i s-au descoperit moastele, pe mormantul sau scria “chiliel”, care in limba ebraica inseamna “cununa”, pentru ca intr-adevar el a luat cel dintai dintre crestini cununa muceniciei.

Sfantul Stefan diaconul este sarbatorit de crestinii romano-catolici, anglicani, reformati, evanghelici si unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocsi si greco-catolici pe 27 decembrie, acesta fiind primul sfant comun al celor doua biserici, Catolica si Ortodoxa, dupa Marea Schisma.

Peste 400.000 de români îşi sărbătoresc onomastica astăzi, de Sfântul Ştefan. Dintre persoanele care îşi sărbătoresc astăzi ziua numelui, peste 310.000 sunt bărbaţi, în timp ce peste 107.000 sunt femei, conform datelor MAI. La bărbaţi cel mai frecvent nume este Ştefan, purtat de peste 262.000 de persoane, urmat la mare distanţă, de Istvan – peste 33.000 de bărbaţi şi Fănel – peste 8.800 de români. La femei cel mai întâlnit nume este Ştefania – purtat de peste 72.000 de persoane, urmat de Ştefana – peste 23.000 de femei, Fănica – peste 9.000 de românce. Peste 1.000 de femei poartă numele Fănuţa şi peste 350, Fana.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s