Romanii supersonici!

Posted: December 28, 2010 in Proiect "de Romania"
Tags:

ARCA a prezentat pe 22 decembrie proiectul avionului supersonic pentru competitia Google Lunar X Prize. Avionul E-111, va lansa racheta spatiala Haas II de la altitudinea de 16.000 m cu o viteza de 1,5 Mach. Intr-un an de zile, romanii “au pus-o” de un avion supersonic! 🙂

Comunicat de presă, 22 decembrie 2010

După lansarea cu succes a primei rachete spaţiale româneşti, la data de 1 octombrie 2010, Asociaţia Română pentru Cosmonautică si Aeronautica – ARCA, a decis sa facă publică existenţa unui program la care a lucrat in secret in ultimul an. Programul vizează realizarea unui avion supersonic de mare altitudine destinat extinderii capabilităţilor ARCA de lansare a rachetei Haas II, pentru competiţia americană de astronautică Google Lunar X Prize, precum si dezvoltării tehnologiilor pentru turismul spaţial.

Scopul programului

E – 111 a fost proiectat pentru a înlocui baloanele purtătoare folosite până în prezent de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei terestre a vehiculelor rachetă, precum racheta Haas II pentru competiţia Google Lunar X Prize. Baloanele purtătoare au reprezentat o soluţie ieftina si rapida, acestea arătându-şi însa limitările, fiind cauza principală pentru două amânări succesive ale lansării rachetei spaţiale Helen.

Descrierea şi capabilităţile aparatului

E – 111 va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteze de Mach 1,5 la altitudini de 16.000m, în cazul transportului rachetei Haas II, iar in cazul folosirii ca platforma de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spaţial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000m.

Secvenţa de zbor tipică a acestui aparat cuprinde decolarea de pe suprafaţa mării, executarea unui zbor orizontal de accelerare, până la viteze subsonice ridicate, urmat de ascensiunea rapidă, în circa două minute, până la altitudinea de 16.000m. La această altitudine avionul va elibera racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu. E – 111, fără sarcina utilă acroşată, va reveni planat pe suprafaţa mării.

Avionul va avea un echipaj format din doua persoane, pilot si navigator, urmând să devină primul avion supersonic romanesc. Cabina avionului este separabilă şi este echipată cu două paraşute propulsate cu motoare rachetă proprii. Astfel, cabina avionului poate fi separata de avion la viteze de Mach 0 – 1,2 şi înălţimi de 100 m si poate aduce echipajul in siguranţă pe suprafaţa mării.

Propulsia va fi asigurată de un motor rachetă cu combustibil lichid, funcţionând cu apă oxigenată şi kerosen.

Datele geometrice şi masele aparatului nu sunt comunicabile.

Calendarul programului

Până la de finalizarea lucrărilor ARCA va efectua: primul zbor al modelului experimental al avionului, testarea capsulei avionului, selecţia piloţilor, testele de motor ale avionului, etc.

Finalizarea lucrărilor la aparatul E-111 este stabilită pentru jumătatea anului 2012, urmată de prima decolare la sfârşitul anului 2012. Primul zbor supersonic al avionului E-111 este prevăzut pentru prima jumătate a anului 2013.

Cum vom prezenta derularea programului?

Începând cu 1 februarie 2011, ARCA va oferi publicului din tara si din lume o oportunitate unica, aceea de a participa zilnic, parcursul unui an si jumătate, prin intermediul camerelor video, la povestea creării supersonicului românesc, care va lansa racheta Haas II spre Lună, în cadrul competiţiei de astronautică Google Lunar X Prize.

Acesta va fi un program care se adresează publicului care preţuieşte educaţia, cultura, ştiinţa, munca şi au în suflete dorinţa de a vedea derulându-se, un proiect major pentru România.

PS 1 Pentru informatie multumesc Danielei Toader, cel mai activ membru al grupului Promovarea Romaniei

http://www.linkedin.com/groupItem?view=&gid=3542482&item=ANET%3AS%3A38353693&trk=NUS_DIG_RITM-title

 

PS 2 Pentru mai multe informatii, filme si poze, mergeti pe site-ul ARCA

https://www.arcaspace.com/

Sau uitati-va la albumul

http://picasaweb.google.com/arcaorbital/FOTO_AVION_SUPERSONIC#

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s