In analize sa ne comparam, sau in predictii sa ne masuram!

Posted: December 29, 2010 in Politica si politici
Tags:

Imi plac foarte tare analizele si comentariile facute de profesorul Bogdan Glavan! La final de an va propun un material foarte interesant postat de el aici:

http://www.logec.ro/2010/12/29/la-sfarsit-de-an-in-analize-sa-ne-comparam-sau-in-predictii-sa-ne-masuram/

Mai jos, am considerat de cuviinta sa-l preiau asa cum a fost el scris pe blogul in cauza, pentru a-l avea la dispozitie in cazul in care vreodata as avea nevoie de el, si nu l-as mai putea gasi pe http://www.logec.ro

” La sfârșit de an, în analize să ne comparăm sau în predicții să ne măsurăm?

Dacă se apropie sfârșitul anului atunci consider util să recapitulăm ce se afirma la începutul lui 2010, mai ales că acest lucru este, după cum veți vedea, foarte amuzant.

Dacă am începe cu predicțiile guvernului României sau chiar ale FMI ar fi plictisitor; de la instituțiile publice, fie că ele sunt naționale sau internaționale, nu ai cum să te aștepți să afli adevărul, pentru că adevărul este uneori dureros și puțini au curajul de a înfrunta durerea, mai ales atunci când este extrem de profitabil să induci în eroare lumea în legătură cu caznele prin care va trece. Voi aminti doar că în decembrie 2009 FMI și guvernul conveneau – atenție! – să modifice estimarea de creştere a PIB-ului din 2010 de la 0,5% la 1,3%.

No comment. Mai bine hai să ne referim la companiile private care emit regulat prognoze. Deh! Analistule deștept, vino să ne înfruntăm, în scenarii să ne evaluăm, în analize să ne comparăm ori în predicții să ne măsurăm!
Ei bine, la începutul anului toată lumea deborda de optimism. În opinia economiștilor-șefi din bănci și ai altor experți, România urma să iasă din criză. Avangarda optimiștilor era condusă de BCR și ING, care estimau o creștere economică de aproape 2%; ce-i drept, nu au fost departe de această cifră, doar că au greșit semnul.
Și încet-încet a trecut primăvara, și pe măsură ce datele statistice arătau cotinuarea recesiunii analiștii au simțit nevoia să își ajusteze și ei optimismul, adică să mai taie din el, anunțând că vom ieși din criză, însă doar cu un picior.
Graficul de mai jos, preluat din Ziarul Financiar ne prezintă opiniile principalilor analiști economici în luna aprilie 2010.

Remarcați vă rog, economiști dumneavoastră, că inclusiv UniCredit – deținătoarea celei mai pesimiste prognoze – spunea:

“România va ieşi din recesiune în 2010, însă redresarea va fi marcată de deteriorarea condiţiilor sociale, care vor limita consumul, în timp ce reluarea investiţiilor va deveni vizibilă din a doua parte a anului.”

Și uite așa a venit vara, a mai scăzut economia o tură și a devenit aproape matematic evident că România nu mai are cum să încheie recesiunea, altfel decât dacă cumva se transformă în China din trimestrul al treilea încolo. Abia atunci analiștii au recunoscut că PIB-ul se va reduce cu 2%-3%. Motivul? Creșterea TVA și reducerea salariilor bugetarilor le-au modificat scenariile. Deci, v-ați prins, scenariile trebuie să țină pasul cu realitatea, că atunci de ce mai facem prognoze?!

Acum, nu ar trebui să mire pe nimeni caraghioslâcul situației. Cum s-ar zice, nu vă fie rușine, că în anul 2009 analiști s-au înșelat mai rău! Mai jos aveți situația predicțiilor de la sfărșitul lui 2008, preluată tot din Ziarul Financiar, când “analiștii se băteau în estimări contradictorii privind creșterea economică din 2009: între 0 și 6%”!

Întrebare retorică: cum? după toate astea mai crede cineva că este înțelept să economisești bani la bancă?! Cum poți să ai încredere că instituții care se înșeală atât de mult în privința recesiunii chiar în anul recesiunii sunt în măsură să îți gestioneze eficient banii? (Știu-știu, băncile sunt too big to fail, așa că nu ne vom pierde depozitele, de aceea am și spus că întrebarea e retorică. Sfatul meu: băncile sunt bune doar atunci când îți vând aur – și nici atunci prea mult, fiindcă ți-l vând scump.)

Penibilul situației nu putea fi salvat decât dacă, într-adevăr, nimeni altcineva nu ar fi avertizat că recesiunea va continua în 2010. Dar – ghinion! – au existat și predicții mai realiste. De exemplu – fiindcă traversez o criză de modestie – predicția mea:

Recesiunea se va accentua. Suntem departe de o revenire

Acum mă enervez că nu găsesc altă dovadă decât această declarație făcută la Money Channel pe 15 februarie, dar știu că m-am pronunțat public în același sens și mai devreme și cu cifre concrete.

Așadar, atenție la ce ni se prezice pentru 2011! Va fi un an interesant. Dacă expansiunea creditului va mai trage câteva șocuri economiilor occidentale, atunci România va scăpa de recesiune pentru că această expansiune a creditului se va importa și la noi în țară, exact după modelul din anii de boom economic. Dezghețarea creditului în euro a început deja (restul motivelor, precum creșterea exporturilor sunt în bună măsură simple povești). Dar dacă vom asista la vreun foc de artificii (încetare de plăți) prin zona PIIGS, atunci tare mi-e teamă că vom lua foc și noi, prin contagiune.

Pe termen lung apreciez realismul lui Lucian Davidescu, cu ale cărui anticipări pesimiste sunt de acord.

Poate mă înșel. Dar nu ar fi mare brânză. Nobelistul Paul Krugman a devenit ridicol prin predicțiile sale aberante din anul 1998, când anunța că internetul nu are viitor și că SUA va avea anul următor o rată a inflației pe care, de fapt, nu a avut-o niciodată de atunci până în prezent.

Ceea ce îmi aduce aminte de predicția altui nobelist, Paul Samuelson, care aprecia cu mai multe decenii în urmă că URSS va prinde din urmă SUA grație planurilor cincinale și vizionarilor dictatori comuniști. Mda, keynesienii au avut întotdeauna la fel de multă legătură cu realitatea pe cât am eu cu pescuitul.

Am ajuns la final – și de articol și de an – și se cuvine să fac o urare. Ce vă doresc eu vouă, analiștii moșului? Predicții mai reușite data viitoare. În rest, vorba lui Creangă, Dumnezeu să ne ție, ca cuvântul din poveste, înainte mult mai este. La mulți ani!”

 

Sursa http://www.logec.ro

Autor Bogdan Glavan, profesor universitar in cadrul ASE!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s