De ce creste pretul BVB? Pentru ca se pregateste fuziunea!

Posted: January 6, 2011 in Burse
Tags:

Dincolo de faptul ca titlurile BVB incorporeaza potentialele efecte pozitive ce vor fi aduse de listarea FP (si poate intr-un viitor indepartat de listarea Romgaz sau suplimentarea pachetelor TEL si TGN), cresterea emitentului BVB mai are si un alt motor …. Cu muuulllltttt mai puternic!

Se pregatesc pentru fuziunea cu Sibex, iar cu cat pretul de piata al BVB va fi mare, cu atat rata de conversie va fi mai mare. Cu cat valoarea de piata a BVB este mai mare decat cea a Sibex, cu atat actionarii Sibex vor primii mai putine actiuni BVB in schimbul actiunilor SBX pe care le detin.

De la listarea BVB pana in prezent, situatia s-a schimbat dramatic in favoarea actionarilor BVB. Astfel, la jumatatea anului trecut, proaspat cotata BVB valora (la pretul MAXIM atins in prima zi de tranzactionare) circa 235 de milioane de lei, in timp ce valoarea de piata a Sibex era de aproximativ 41 de milioane de lei. Altfel spus, rata de coversine la aceste valori era de 5,7 (respectiv la o eventuala fuziune, pentru fiecare 5,7 actiuni Sibex, s-ar fi primti 1 singura actiune BVB).

Astazi raportul este aproape dublu. Mai précis BVB are o valoare de piata de 318 milioane de lei, iar Sibex de doar 33 de milioane. Prin urmare, rata de coversie este de 9,6 … ceea ce inseamna ca in cazul unei eventuale fuziuni, pentru fiecare 9,6 actiuni Sibex s-ar primi 1 singura actiune BVB.

Cat de mult au fost “impinse” in sus actiunile BVB tocmai in vederea ajungerii la o rata de conversie cat mai favorabila actionarilor BVB, si cat de mult conteaza si eventualele evenimente favorabile BVB (cum ar fi listarea FP) este greu de calculat, dar nu este greu de banuit ca si actionarii BVB si cei ai Sibex si-au incordat muschii pentru a-si ridica preturile actiunilor cat mai mult pe piata.

Pana acum, se pare ca cei care imping BVB-ul sunt mai puternici!

Ca fuziunea este doar o problema de timp, cred ca deja nu mai este nici un secret pentru cei initiati.  Iar primele semne in acest sens au aparut inca de anul trecut!

https://balaurentiu.wordpress.com/2010/07/28/drumul-spre-fuziune/

Iar ceea ce se intampla acum, nu sunt decat niste confirmari!  Iata ce scria ieri ziarul Bursa!

http://www.bursa.ro/administratorii-bvb-si-sibex-sif-urile-si-cnvm-convocati-la-o-intalnire-secreta-la-predeal-105163&s=piata_de_capital&articol=105163.html

“Subiectele propuse pe Ordinea de zi a întâlnirii sunt destul de vagi astfel încât să permită aducerea în dis-cuţie a unuia dintre cele mai sensibile subiecte pentru piaţa de capital autohtonă, respectiv fuziunea Bursei de Valori Bucureşti cu Bursa de la Sibiu. De altfel, discreţia cu care iniţiatorii întâlnirii au plănuit evenimentul şi reticenţa conducerii celor două burse în a dezvălui subiectul dis-cuţiilor întăresc presupunerea că întâlnirea de la Predeal ar putea fi crucială pentru evoluţia celor două burse, dacă cei prezenţi reuşesc să ajungă la un acord.
“Mă aştept ca subiectul fuziunii să fie adus în discuţie, în jurul lui au loc principalele dezbateri, nu are rost să negăm acest lucru”, au declarat pentru ziarul “BURSA” surse care urmează să participe la întâlnire, dar care nu au dorit să le fie menţionat numele.
Petre Pavel Szel, preşedintele SAI “Muntenia”, administratorul SIF4, spune că nu va merge la întâlnire cu un mandat clar privind fuziunea şi că aşteaptă să vadă, mai întâi, propunerile celor care l-au invitat.”

Advertisements
Comments
  1. Adrian S says:

    Putini din cei care au cumparat pana acum BVB isi dau seama ca titlurile incorporeaza si asta in pret! 🙂 Or sa-si dea seama cand se va dezumfla! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s