Foamete …. pe burse!

Posted: January 6, 2011 in Burse
Tags:

Raport ONU: Preţurile alimentelor au urcat la un nivel record în decembrie

De aceea spuneam la jumatatea anului trecut ca, daca va uitati dupa instrumente în care să vă refugiaţi împotriva inflaţiei şi a turbulenţelor de pe pieţele financiare? Atunci ar trebui să vă uitaţi cu mai multă atenţie la sectorul agro-alimentar!

https://balaurentiu.wordpress.com/2010/08/04/cum-sa-te-feresti-de-%E2%80%9Efoame%E2%80%9D/

Alimentele au ajuns, în decembrie 2010, mai scumpe ca niciodată. Potrivit unui raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite, citat de Bloomberg, preţurile alimentelor pe piaţa mondială au atins un nivel record la finalul anului trecut, depăşind maximele din 2008, care au cauzat revolte soldate cu morţi în Haiti şi Egipt.

Raportat la decembrie 2009, costul alimentelor a crescut cu 25% în ultima lună a lui 2010, din cauza cerererii tot mai mari din China şi a celei mai grave secete din ultima jumătate de secol în Rusia.

http://www.adevarul.ro/financiar/business_extern/Raport-ONU-Preturile-alimentelor-decembrie_0_403160186.html

 

Chiar daca cele mai multe tari au anuntat sfarsitul crizei, asta nu inseamna ca ar trebui sa ne bucuram, in perioada urmatoare putand sa ne asteptam la o crestere masiva a preturilor.

“In urmatorii ani trebuie sa ne asteptam la cresterea inflatiei. Cresterea preturilor poate fi observata in domeniul materiilor prime. Petrolul a ajuns la peste 90 de dolari/baril, pretul aurului a crescut. Ma astept ca in urmatorii ani sa avem o inflatie mult mai ridicata la nivelul UE, de 2,5-3%. Odata cu imbunatatirea veniturilor si cresterea nivelului de trai, miliarde de oameni incep sa aiba acces la produse alimentare de calitate. Acestia isi vor permite sa aiba o cerere alimentara mai ridicata si asta va pune presiune in continuare pe preturile din domeniul alimentar, dar si pe produsele din domeniul energiei. Factorul principal care va contribui la cresterea preturilor va fi cererea din partea tarilor emergente”, a declarat, pentru Bloombiz.ro, analistul financiar Aurelian Dochia.

http://www.ziare.com/preturi/preturi-alimente/sfarsitul-crizei-inceputul-exploziei-preturilor-la-alimente-si-energie-1066763

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s