Mark Mobius se teme de front-running!

Posted: January 17, 2011 in Burse
Tags:

Nu se teme de pericolele pe care le presupun pietele de capital emergente (unde este supra-expus), se ia la tranta cu CNVM-ul turcesc (unde este investigat pentru manipularea pietei pentru ca si-a exprima niste opinii personale interpretate ca manipulari) … dar se teme de front-running din partea brokerilor romani! “Nu putem permite cuiva sa profite de investitorii din actionariatul nostru” … a declarat Mark Mobius in conferinta de presa de astazi, cand a fost intrebat despre procedura de tranzactionare a titlurilor FP, a caror inregistrare nu se va face in conturi nominale si sub niste coduri de cifre. Partea buna este ca Mobius n-a pierdut timpul pe aici, si a invatat repede cum poti fi “intepat” usor la Bucuresti!

 

Pe de alta parte, se vede ca e suparare mare intre el si Guvern! De cel putin trei ori a mentionat ca in Romania investitorii nu sunt tratati cu respectul cuvenit. Cel mai bun exemplu, dupa cum a spus Mobius, este cel cu Romgaz (unde statul – care este actionar majoritar, a decis ca Romgazul sa plateasca niste bani la buget). Parerea mea este insa ca nu este si singura situatie de acest fel … si ca … mai mult decat atat …. Mobius ar putea avea probleme serioase cu statul roman ….. care, chiar daca-si va diminua participatia la fond, va ramane actionarul principal la companiile “de frunte” din portofoliul FP.

Partea cea mai interesanta este ca vom asista la ciocnirea celor doi actori, care au obiective diferite:

-Statul are tot interesul sa pastreze pretul actiunilor cat mai jos, pana cand se termina cu despagubirile

-Mobius are interesul sa ridice pretul cat mai sus, pentru a lua un comision cat mai mare – si mai ales pentru a-si face o imagine cat mai buna.

Statul are la indemana toate parghiile prin care poate reduce interesul investitorilor straini pentru FP (si deci sa impinga in jos pretul de piata al FP). Iar amintitul exemplu Romgaz este cel mai bun exemplu in acest sens ….

Asta i-ar ajuta si pe cei care sunt interesati sa mai cumpere FP pentru la anul … sau pentru peste doi ani (cat se poate de transparent de aceasta data – adica de pe BVB) …. si am in vedere in special oamenii care au acces si care au posibilitatea de a influenta deciziile politice.

Asta doar daca Mobius nu a cazut déjà la  o intelegere cu acestia … ceea ce este foarte probabil, pentru ca am impresia ca a invatat repede obiceiurile de pe meleagurile autohtone (specifice dealtfel oricarei economii “de frontiera” unde Mobius este déjà un fin cunoscator)

Daca exista un astfel de deal …. de ce a aparut problema cu Romgaz insa? Sa fie doar o demonstratie din partea vreunui factor decident de prin politica autohtona?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s