S-a decis! BVB si Sibex vor fuziona!

Posted: January 23, 2011 in Burse
Tags:

Greii pietei de capital din Romania, au decis fuziunea celor doua burse, ieri 22 ianuarie, in cadrul unei intalniri la care presa nu a avut acces, ce a avut loc la hotelul Orizont din Predeal. Ninsoare ca-n povesti, conditii de patru stele, si acordurile celebrei Lisa Minelli – “New York – New York”, de la pianul din holul hotelului! Acestea au fost ingredientele succesului discutiilor privind fuziunea celor doua societati.

“Parcarea Hotelului Orizont a fost pe jumatate ocupata de oficialii prezenti la negocieri.”

Pe lista celor prezenti la eveniment au fost Gabriela Anghelache si Bogdan Chetreanu din partea CNVM, Teodor Ancuta, Decebal Toderita, Grigore Chis din partea Sibex, Stere Farmache, Valentin Ionescu, Andrei Siminel, Lucian Isac, Ionel Uleia, Octavian Molnar din partea BVB, reprezentantii celor cinci SIF-uri, intre care Ioan Cuzman, Tudor Ciurezu, Costel Ceocea, Mihai Fercala. (Acesta din urma – fiind dealtfel si gazda neoficiala a intrunirii, intrucat hotelul Orizont, proaspat renovat si adus la nivelul de patru stele, este in portofoliul SIF3 Transilvania.)

Prima runda de discutii a avut loc intre orele 10.30 si 13.30, dar a constat intr-o serie de tatonari si discutii, intr-o atmosfera destinsa, despre perspectivele pietei romanesti de capital, dar fuziunea a fost un subiect aflat in plan secund. Masa de pranz a destins insa si mai mult atmosfera, asa incat in partea a doua a intruniri, inceputa la orele 15.00 s-a ajuns in mai putin de doua ore la un acord de principiu pentru fuziunea celor doua piete.

Astfel ca, la iesirea din sala de conferinte dupa orele 17.00, fuziunea era hotarata – dar inca « neoficiala « deoarece nici unul dintre cei prezenti nu au dorit sa faca oficial aceasta afirmatie, invocat fiind faptul ca ambele burse sunt emitenti listati, iar o astfel de stire ar putea influenta cursul de piata. « Totul e bine si frumos. Ne pregatim sa iesim la zapada « a fost raspunsul cu care Lucian Isac, membru in CA al BVB a evitat un raspuns clar pe parcursul intregii zile.

“Holul hotelului, unde se prelungeau (in particular) negocierile si discutiile incepute in cadru oficial”

Neoficial insa, nici una dintre persoanele intervievate nu au negat ca decizia a fost luata, iar punerea acesteia in practica este doar o chestiune de procedura. “Va fi bine pentru toata lumea” spunea Grigore Chis, presedintele SSIF Broker, evitand un raspuns clar. “Discutia a fost cu folos. Nu am mai asistat la astfel de manifestari la care sa nu intervina orgolii si unde toti sa exprime interesul pietei” a declarat si Gabriela Anghelache, presedintele CNVM. Iar Ioan Cuzman, care se declara neincrezator intr-o decizie favorabila fuziunii, a recunoscut ca atmosfera discutiilor a fost mai constructive decat se astepta.

Decizia de ieri urmeaza a fi pusa in discutie in Consiliile de Administratie al celor doua burse, si ulterior supusa votului Adunarilor Generale Extraordinare ale celor doua societati. Procedura se poate intinde astfel pe parcursul a mai multe luni, mai ales pentru ca  procesul de fuziune presupune realizarea unor rapoarte de evaluare, care presupun un volum de munca ridicat.

Chiar daca detaliile cum ar fi raportul de conversie nu au fost inca discutate, sansele ca procesul de fuziune sa se mai opreasca, sunt extrem de reduse. « Pretul nu este nici pe departe cea mai importanta problema« a declarat Teodor Ancuta, presedintele Sibex, despre « ciotul«  de care s-a impiedicat fuziunea in ultimii 5 ani.

Acum patru ani, raportul de conversie a fost principala cauză a eşecului fuziunii. În 2006, valoarea de piaţă stabilită pentru cele două burse prin evaluarea realizată de casa de consultanţă Ernst&Young, stabilea un raport de 13 acţiuni BMFMS la o acţiune BVB.

Dupa listarea Sibex, raportul de forte s-a schimbat in favoarea bursei sibiene, care (impinsa artificial in sus de actionari, dupa cum declarau reprezentantii BVB in acea vreme) a redus semnificativ raportul de valoare dintre cele doua piete.

Insa, de la listarea BVB pana in prezent, situatia s-a schimbat dramatic in favoarea actionarilor BVB. Astfel, la jumatatea anului trecut, proaspat cotata BVB valora (la pretul MAXIM atins in prima zi de tranzactionare) circa 235 de milioane de lei, in timp ce valoarea de piata a Sibex era de aproximativ 41 de milioane de lei. Altfel spus, rata de coversine la aceste valori era de 5,7 (respectiv la o eventuala fuziune, pentru fiecare 5,7 actiuni Sibex, s-ar fi primti 1 singura actiune BVB).

In prezent, raportul este aproape de doua ori mai favorabil pietei de la Bucuresti. Mai précis BVB are o valoare de piata de 318 milioane de lei, iar Sibex de circa 33 de milioane. Prin urmare, rata de coversie este de 9,6 … ceea ce inseamna ca in cazul unei eventuale fuziuni, pentru fiecare 9,6 actiuni Sibex s-ar primi 1 singura actiune BVB.

O evaluare va trebui sa ia insa in calcul si lichiditatile de care cele doua piete dispun in conturi. Grupul BVB dispune de lichiditati de circa 25 de milioane de euro (potrivit lui Grigore Chis) iar Sibex-ul de aproape 10 milioane de euro (potrivit declaratiilor lui Teodor Ancuta). Un detaliu care ar putea influenta raportul de conversie in favoarea titlurilor Sibex.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s