Acasa la brokeri, de ziua intrarii la tranzactionare a FP!

Posted: January 27, 2011 in Burse
Tags:

Unde altundeva ai putea sa traiesti mai intens un eveniment istoric precum listarea Fondului Proprietatea, decat impreuna cu brokerii … mai precis “acasa” la ei (a se citi – “in sala de tranzactionare”).

Si a fost extrem de interesant sa prind deschiderea cu bokerii de la KBC! Telefoane sunand, baietii zburand de colo-colo cu diverse hartii in mana, multe multe multe intrebari, raspunsuri, conturi, nume aruncate aparent de-a valma – si fara nici o logica sau legatura intre ele …. atat in romana cat si in engleza!

Atmosfera se incindea pe masura ce se apropia ora 10.00 … si a atins punctul culminant la cateva minute dupa deschidere cand …. dupa primele tranzactii (reusite!) Stelica i-a gonit pe toti cei stransi in spatele sau, spre celelalte calculatoare … 🙂 :). Il incomodau! 🙂

Ar fi mai multe de spus despre asta – da’ la tigara de dupa prima ora de tranzactionare, la fel de agitat ca si la momentul deschiderii pietei, Stelica a tinut sa faca precizarea ca nici un cuvand din cele spuse nu erau pentru presa. Si am tinut cont de asta! (Mai ales ca …. in schimbul de ordine, intrebari, raspunsuri, cifre, preturi,  etc … care mi-au trecut pe deasupra capului inainte si dupa deschiderea pietei … s-au strecurat in cateva si randuri si exclamatii ce cuprindeau cuvinte ce nu pot fi reproduse pe hartie! 🙂 🙂 🙂 )

* Asa arata biroul lui Stelica inainte de a-i expedia pe ce-i urmareau degetele – pe taste, si ordinele plasate in piata – pe ecran ….. catre alte calculatoare! 🙂

Iar ordinele se luau inca, si se bagau din greu in sistem!

* Fotografii realizate in sala de tranzactionare a KBC Securities Romania in ziua intrarii la tranzactionare a FP

Chiar inainte de a parasi birourile KBC, am luat ca amintire un print screen cu pagina BVB. FP facuse pana la ora 10.30 56 de milioane de actiuni si 34 de milioane de lei, iar indicii bursieri erau toti colorati usor in rosu.

Pentru partea a doua a zilei, m-am invitat si la Fairwind! Agitatia trecuse – pentru a lasa loc calculelor pragmatice! Pe fiecare dintre ecrane era un grafic!

FP era (evident!) si aici prima tema de discutie! Mai stabil decat se estimase, si totodata mai lichid decat se astepta piata! Pretul de piata era in jurul nivelului de 0,625!

* FP inca aduna cea mai mare parte din ordinele primite pe telefon!


* Fotografii realizate in sala de tranzactionare a Fairwind Securities

Am parasit si Fairwind-ul pentru a ajunge si la birou! Aveam foarte mult de lucru! Aici am gasit liniste si pace! F

ondul Proprietatea era deja un subiect epuizat aici! Altele erau problemele de actualitate!

* Oameni preocupati de stirile zilei! Doar Radu era un pic mai bine-dispus! Si fetele de la conta! 🙂

* Fotografii realizate in birourile Adevarul Holding

La incheierea sedintei de tranzactionare am mai luat o amintire! Print screen cu pagina BVB! Iata cum arata BVB-ul la 20 de minute dupa inchidere! 333 de milioane de actiuni si 213 milioane lei.

Advertisements
Comments
 1. Brokerii si investitorii au vazut o lichiditate cum nu a mai fost din vremurile bune. Acesta este poate cel mai mare castig al bursei romanesti. Multi au avut insa ocazia sa vada o zi de tranzactionare ca acelea de pe pietele dezvoltate, in care un investitor mai rasarit nu poate duce piata in sus cu cateva procente, nu poate sa rada paliere intregi de pret dintr-un singur ordin. La fel de bine, precipitarea unuia nu prabuseste cu usurinta un emitent.
  Au fost multe ordine de cumparare, multe de vanzare, dar si-au gasit cu usurinta contrapartea.
  O volatilitate mai mica decat cea anticipata este semnalul dezvoltarii pietei si a unei dispersii largi a investitorilor, care nu permite deducerea evolutiei pretului in functie de deciziile de piata a catorva persoane. Asta este piata adevarata!

 2. Stefan says:

  ce interesant… parca era listarea RRC din 2004

 3. BaLaurentiu says:

  🙂 .. intr-adevar, prima zi de tranzactionare a FP a semnat destul de mult cu ziua in care RRC a intrat la tranzactionare pe BVB. Din fericire, nu si in ceea ce priveste capacitatea sistemului bursei de a face fata ordinelor … de data asta a rezistat cu brio! 🙂

  Atunci nu mi-a dat prin cap sa imortalizez momentul – si de aceea mi-am zis ca FP-ul nu poate si nu trebuie ratat! O amintire placuta! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s