Acţiuni pentru investitorii în obligaţiuni

Posted: January 28, 2011 in Burse
Tags:

Îţi este teamă de inflaţie şi vrei să beneficiezi de eventuala relansare a economiei globale, dar ai nevoie de lichidităţi periodic , şi eşti încă reticent la risc? Începe prin a cumpăra acţiuni care dau dividende în creştere de la un an la altul. Găseşti o ofertă bogată la un click distanţă … peste ocean.

Norii care au acoperit timp de mai bine de trei ani economia globală dau semne că încep să se destrame, şi ţi-ai dori să fii printre cei care ar putea beneficia de pe urma relansării economiei. Mai ales că îţi este teamă că inflaţia cauzată de măsurile fără precendent de injectare de lichidităţi în pieţe, ţi-ar putea afecta economiie. Cu toate astea, îţi vine greu să vinzi din obligaţiunile care-ţi aduc în cont lichidităţile de care ai nevoie periodic, şi care-ţi dau totodată garanţia că, la maturitate, vei primi înapoi suma investită. Este greu să-ţi schimbi peste noapte strategia  de investiţii, mai ales dacă te numeri printre cei care  “s-au ars” pe parcursul ultimilor doi-trei ani. Însă, dacă mişcările de pe o zi pe alta nu te interesează în mod deosebit, drumul de la siguranţa dată de obligaţiuni spre perspectiva de câştig a acţiunilor, trece prin achiziţia de titluri la companiile care acordă dividende an de an. O strategie de investiţii rafinată de investitorii din Statele Unite, ce poate fi aplicată cu succes şi de la Bucureşti. Chiar cu acele titluri care de zeci de ani aduc în mod regulat bani în portofoliile investitorilor,  şi care, pe termen lung, au depăşit de fiecare dată cu brio  perioadele de turbulenţe financiare.

Producătorul de echipamente Pitney Bowes (PBI), asigurătorul Cincinnati Financial (CINF) sau compania energetic Consolidated Edison (ED) sunt doar primele trei companii dintr-un top 10 (după randamentul dividendului în 2010) al societăţilor care intră în componenţa indicelui american “S&P Dividend Aristocrats Index” (vezi “Lideri la randamente), cu un randament al dividendului de 5% – 6%. Câteva locuri mai jos, cu randamente de 2,5% până la 3%, se găsesc  jucători globali precum Coca Cola (KO), McDonald’s Corp. (MCD) şi PepsiCo Inc. (PEP), sau  JNJ (Johnson & Johnson ), CL (Colgate Palmolive), şi retailer-ul WMT (Wal-Mart Stores Inc). Ce au în comun cele 42 de companii care intră în componenţa acestui indice? Un instoric de dividend de câteva zeci de ani, sunt cele mai importante companii din sectorul lor de activitate, oferă un randament al dividendului care bate dobânda oferită de băncile americane pentru USD, şi (cea mai importantă caracteristică!) – distribuie dividende în creştere de la un an la altul, de peste 25 de ani.

Tabel “Lideri la randamente

Compania Simbol Randamentul dividendului (2010) De cati ani distribuie dividend
1 Pitney Bowes Inc. PBI 6,04 28
2 Cincinnati Financial CINF 5,05 50
3 Consolidated Edison ED 4,80 36
4 Kimberly-Clark Corp. KMB 4,19 38
5 Abbott Laboratories ABT 3,67 38
6 Johnson & Johnson JNJ 3,49 48
7 Clorox Company CLX 3,48 33
8 McDonald’s Corp. MCD 3,18 34
9 Automatic Data Proc. ADP 3,11 36
10 Procter & Gamble PG 3,00 54

*De peste 25 de ani, companiile din S&P Dividends Aristocrats dau dividende în creştere de la an la an.

Prin urmare, la fel ca şi în cazul obligaţiunilor dacă deţii aceste titluri, primeşti trimestrial (sau chiar lunar în unele cazuri) cash în portofoliu. “Asta oferă foarte multă flexibilitate. Sumele obţinute pot fi reinvestite sau utilizate pentru cheltuieli curente” spune Andrei Rădulescu, analist în cadrul Target Capital Cluj. În plus “Dividendele sunt plătite din cash-flow-ul companiei, regular, nefiind influenţate de panica de pe burse, sau de percepţia analiştilor.” adaugă acesta.

Este adevărat că nu ai garanţia menţinerii valoarii acestor venituri şi nici siguranţa că vei primi înapoi suma plasată – aşa cum se întâmplă în cazul obligaţiunilor când ajung la maturitate. Iar riscul valutar (dat de evoluţia imprevizibilă a raportului RON-USD) nu este nici el de neglijat.  La schimb însă, primeşti perspectiva câştigului din creşterea preţului de piaţă şi beneficiezi de creşterea economică, indiferent în ce colţ al lumii se produce aceasta. Iar bonusul constă perspectiva de a obţine venituri în creştere din dividend,  care să depăşească inflaţia, în condiţii de siguranţă peste media pieţei. Datorită politicii de dividende, şi a solidităţii bilanţurilor financiare, acţiunile din S&P500 Dividend Aristocrats, sunt “acţiuni de refugiu”  în perioadele de restrişte. Şi asta se vede cel mai bine grafic (vezi “Susţinut de dividende”): pe parcursul celor două perioade de cădere a pieţelor de acţiuni (2002-2003 şi 2007-2009 ) indicele S&P Dividend Aristocrats a scăzut cu doar 10% până la cel mult 20% faţă de valoarea din decembrie 2000. Prin comparaţie, în aceleaşi perioade de timp, indicele S&P500 a marcat corecţii de până la 40%.

Grafic  “Susţinut de dividende”

Indicele S&P Dividends Aristocrats a evoluat mai bine decât S&P500 în ultimii 10 ani

Avem astfel dovada că activele de calitate îşi menţin şi chiar îşi majorează valoarea, indiferent de greutăţile prin care trec pieţele financiare. Şi chiar dacă oceanul pare o piedică, aceste active sunt la fel de accesibile ca şi cele de la Bucureşti. Şi nici costurile nu sunt cu mult mai mari. Fie că vorbim de case de bokeraj autohtone (aşa cum este WBS Holding sau Fairwind), fie de departamentele grupurilor financiare regionale (cum este cazul BCR), de SSIF-uri deţinute de mari jucători europeni (cum este cazul KBC Securities) sau de platforme de tranzacţionare online – precum cea oferită de banca daneză de investiţii Saxo Bank, comisioanele de tranzacţionare se înscriu într-o plajă de 0,2% – 0,6% din valoarea tranzacţiei (sau între 1,5 şi 2 cenţi pe acţiune achiziţionată). Acestora li se adaugă comisionul de custodie cuprins între 0,04% pe trimestru şi 0,15% pe an, aplicat la valoarea portofoliului, şi taxe de acces (sau de inactivitate – după caz!) de până la 25 de USD .

Tabel “Comisioane şi taxe

Intermediar Costuri
Saxo Bank 2 cenţi/acţ (minim 15 USD) + 0,05% din val. portofoliului (min 5 EUR)
SSIF KBC Securities 0,6% din val tranzacţiei (min 25 USD) + 0,15% din valoarea portofoliului / an
BCR – Pieţe de capital 0,6% din val tranzacţiei (min. 25 EUR) + 0,04% din valoarea portofoliului/trimestru
SSIF Fairwind 1,5 cenţi/acţiune (min. 2 USD) + taxa de acces de 1-25 USD (în funcţie de piaţă)
SSIF WBS 0,2% din val tranzacţiei + (pentru mai puţin de 3 tranzacţii pe lună ) comision de inactivitate de 25 USD / luna

Pentru o tranzacţie de 10.000 de dolari, comisionul de tranzacţionare ajunge la circa 60 USD.

Prin urmare, nu accesibilitatea – ci doar disponibilitatea ta de a renunţa un pic la siguranţă, pentru a beneficia de o eventuală relansare a economiei, te poate opri să cauţi un raport mai bun între riscuri şi câştiguri … peste ocean

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s