Sofisticaţii intră pe acţiuni!

Posted: February 20, 2011 in Burse
Tags: , , , ,

Investitorii sunt mai bullish decât oricând în ultimul deceniu cu pivire la evoluţia acţiunilor la nivel global. Asta arată rezultatele studiului BofA Merrill Lynch Survey of Fund anagers, realizat pentru luna februarie. 67% din administratorii de active spun că sunt supra-expuşi pe acţiuni. Aceasta este cea mai mare rată înregistrată de când studiul a fost lansat până în prezent, şi cu mult peste cea înregistrată în ianuari şi decembrie, când doar 55% respectiv 40% dintre administratori erau supraexpuşi pe acţiuni.

În acelaşi timp, fluxurile de bani către cash sau instrumente financiare cu venit fix au continuat sa scada. 66% dintre administratori sunt sub-expuşi pe obligaţiuni, faţă 54% cu o lună în urmă, iar 9% dintre repondenţi sunt sub expuşi pe cash – cea mai mică rată de expunere pe cash, din ianuarie 2002 până în prezent. Diferenţa dintre supra-expunerea pe acţiuni şi sub-expunerea pe obligaţuni, a ajuns astfel la cel mai mare nivel din ultimii zece ani.

Neaşteptată este însă scăderea drastică a expunerii pe care administratorii o aveau pe pieţele emergente. De la un nivel de 43% în ianuarie, la doar 5%.

Spre deosebire, investitorii au raportat că au aşteptări pozitive cu privire la Zona Euro. 11% dintre investitorii sofisticaţi sunt supra-expuşi pe aceste pieţe, mai mult decât în ianuarie, când doar 9% erau în această situaţie. Deasemeni, pentru luna februarie, 34% dintre repondenţi erau supra-expuşi pe acţiuni americane. Mai mult decât cele 27% înregistrate în ianuarie, şi doar16% în decembrie. În plus, Zona Euro şi Statele Unite sunt două dintre principalele zone pe care, repondenţii s-au declarat dornici să-şi mărească expunerea pe acţiuni, în perioada următoare.

Cu o lună în urmă, 17% dintre repondenţi plănuiau să-şi diminueze expunerea pe acţiunile de pe pieţele dezvoltate din zona euro.

“Creşterea ponderii acţiunilor şi a mărfurilor în portofoliile administratorilor de active, precum şi reducerea ponderii cash-ului, sunt semne că se aşteaptă creşterea inflaţiei. Iar majorarea ratelor dobânzii cheie ori o încetinire a ritmului creşterii economice, pot fi catalizatorii unei corecţii de primăvară” spune Michael Harnett, chief Global Equity strategist al BofA Merril Lynch Global Research.

Investitorii sofisticaţi rămân în continuare încrezători în revenirea economiei globale şi în capacitatea companiilor de a face profituri, chiar dacă aşteptările acestora privind majorarea dobânzii cheie sunt în creştere. Astfel, 70% dintre aceştia cred ca FED-ul va creşte rata dobânzii cheie în cursul acestui an, mai mulţi decât în ianuarie, când doar 62% dintre ei credeau asta.

O bună parte dintre administratori, mai precis 75% dintre ei, se aşteaptă ca inflaţia să înceapă să se resimtă puternic anul acesta. Cu trei luni în urmă, doar 48% dintre ei aveau astfel de aşteptări.

Apetitul managerilor pentru risc este vizibil şi în schimbarea ponderii sectoarelor pe care sunt expuşi. Astfel, aceştia şi-au majorat expunerea pe acţiuni din sectorul tehnologiei, au tot mai mare încredere în financiare, şi un apetit tot mai scăzut pentru acţiuni defensive. Pentru luna februarie, doar 7% dintre administratori erau sub-expuşi pe titluri financiare faţă de 21% în ianuarie, şi 15% în decembrie. Mai mult, au devenit negativişti pe titlurile farmaceutice (sub-expunerea pe acest segment este de doar 4% dintre administratori, în condiţiile în care cu o lună în urmă gradul de sub-expunere era de15% dintre repondenţi).

Studiul a fost realizat în perioada 4-10 februarie, pe 188 de manageri, care au sub administrare active în valoare de 569 de miliarde de dolari.

Sursa şi materialul complet aici: http://www.globalfundwire.com/2011/02/16/107395/investors-bullish-over-global-equities

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s