Investeşte ca un fond de pensii!

Posted: February 22, 2011 in Burse
Tags: , , , , , , , , ,

Cauţi cele mai bune acţiuni pentru a investi banii pe care i-ai pus deoparte pentru pensie, dar nu ştii de unde să începi? Aruncă o privire în portofoliile fondurilor de pensii private.

Preferinţa administratorilor fondurilor de pensii private din România pentru sectoarele energetic, de utilităţi şi cel financiar  se vede atât în plasamentele făcute la Bucureşti (în valoare de 428 de milioane de lei) cât şi în expunerea internaţională (146 de milioane de lei). Statisticile CSSPP (Comisia de Supraveghere a Sistemului de pensii Private), nu surprind aşadar prin selecţia domeniilor. Acestea fiind de fapt sectoarele în care se găsesc majoritatea blue-chip-urilor (companii mari, solide, şi cu lichiditate ridicată) preferate de instituţionali. Astfel, plasamentele în Petrom, BRD, Banca Transilvania, Transgaz, Transelectrica şi SIF-uri, însumau, la finele anului trecut 324 de milioane de lei. Adică 56% din totalul expunerii pe acţiuni (576 de milioane de lei) pe care fondurile de pensii private o aveau la finele anului trecut.

Şi pe pieţele externe cele mai mari investiţii erau făcute în aceleaşi domenii:  8,8 respectiv 7,94 milioane lei, în companiile petroliere MOL (Ungaria) şi OMV (Austria), 7,6 milioane lei în furnizorul ceh de utilităţi CEZ, şi între 6,8 şi 8 milioane lei în titlurile băncilor BRE Bank (Polonia), Komercni Banka (Cehia) sau OTP Bank (Ungaria).

“Plasamentele reflectă strategiile de investiţii ale fondurilor de pensii private din România ” spune Radu Crăciun, director de investiţii în cadrul Eureko Fond de Pensii. Şi cei mai mulţi dintre administratori au căutat investiţii pe pieţe cât mai apropiate şi mai asemănătoare cu cea autohtonă, care să fie însă mai conectate la economia reală, şi care să îmbine perspectivele de câştig date de o economie emergentă cu o lichiditatea şi adâncimea unei burse dezvoltate. Iar Polonia, Cehia şi Ungaria sunt “ … cel mai bun proxy pentru piaţa de la Bucureşti”, după cum spune Crăciun.

Şi dacă prin alocarea pe sectoare, portofoliile fondurilor de pensii nu surprind, ele pot fi o “listă scurtă” de potenţiale investiţii de succes. Din această categorie fac parte titlurile titlurile KGHM Polska, care în ultimele 12 luni şi-a dublat valoarea de piaţă, şi în care fondurile de pensii private din România au ales să-şi plaseze peste 8 milioane de lei. Este o companie necunoscută investitorilor români, dar care este al treilea producător de argint, şi al nouălea producător de cupru, la nivel global. Sau titlurile altei “ilustre necunoscute” companii … Kernel ! Cel mai mare jucător agricol din Ucraina, care a atras 4,2 milioane lei de la administratorii pensiilor românilor, şi care la finele lunii februarie înregistra o creştere anualizată de peste 90%.

“Noi am fost pesimişti anul trecut, şi am mizat pe compani prin intermediul cărora să putem beneficia de creşterea economiei globale” dezvăluie Radu Crăciun, o mică parte din strategia de investiţii a Eureko.Numele acestora este încă „la secret” dar o privire mai atentă în datele CSSPP scoate la iveală câteva dintre companiile globale în care administratorii roni au avut încredere. Între acestea, titlurile BMW (cu o creştere de 114% în ultimele 12 luni) Daimler (+ 90%), vânzătorul de produse de lux Luis Vuton, retailerii Metro şi Carrefour, sau giganţii alimentari Nestle şi Henkel (cu randamente anualizate de 50% până la 75%). Sunt companii care au atras investiţii de 0,3 până la 1,1 milioane lei, de la administratorii români.

Sumele nu sunt spectaculoase, dar sunt suficiente pentru a atrage atenţia investitorului român de rând, aflat în căutare de plasamente. Iar indicatorii PER („Price to Earnings Ratio” – adică raportul dintre preţul şi profitul unei companii, care arată câte unităţi monetare plăteşte piaţa pentru fiecare unitate din profiturile societăţii) sau PBV („Price to Book Value” – preţ pe capitaluri proprii, care arată cât plăteşte piaţa pentru fiecare unitate monetară din capitalurile proprii ale companiei) pot dezvălui alte câteva potenţiale oportunităţi.

Spre exemplu, marile concerne energetice germane E.ON şi RWE sau furnizorul de servicii logistice Deutsche Post, sunt între cele mai bune companii străine din portofoliile fondurilor de pensii private, după valoarea PER-ului. În acelaşi timp, după raportul dintre preţuri şi capitaluri proprii, cele mai bune titluri sunt cele ale producătorului de ciment Heidelberg, acţiunile băncilor BNP Paribas sau titlurile conglomeratul francez din industria IT&C, Vivendi.

Iar cei care au administrează banii de pensie ai românilor, au mai investit alte şase milioane de lei în titlurile Telekomunikacja Polska (cel mai mare operator de telecomunicaţii polonez), companie care la finele lunii februarie 2011 oferea cel mai bun randament al dividendului (peste 9%). Randamentul dividendului, sau “Dividend Yield”, este dat de raportul dintre preţul de piaţă şi dividendul plătit de companie, şi reprezintă câştigul procentual pe care un investitor îl obţine pentru suma investită.

“O acţiune nu se cumpără însă doar pentru că o au şi alţii!”, atenţionează directorul de investiţii al Eureko, care pentru selectarea investiţiilor lucrează cu departamentul propriu de analiză, şi cu nu mai puţin de patru brokeri. Bine analizate, şi atent selectate însă, titlurile alese “pe sprânceană” pentru portofoliul conservator al unui fond de pensii, s-ar putea potrivi şi în cel unui investitor român …viitor pensionar.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s