Când vedem BERD-ul la DIICOT?

Posted: February 24, 2011 in Burse
Tags: , , , , ,

Sau …. „de ce manipulaţi bursa din România domnilor de la BERD … de ce manipulaţi???”  Pun această întrebare, aşteptându-mă ca dintr-o clipă într-alta, dupa tranzacţia prin care BERD a vândut cele 5% din BRD, reprezentanţii băncii (în calitate de vânzători), cumpărătorul pachetului (care este probabil BRD sau o altă societate a grupului Societe Generale) şi brokerii care au intermediat tranzacţia cu respectivele titluri, să fie chemaţi să dea cu pix-ul pe la DIICOT, învinuiţi de “manipularea bursei”

Iar “manipularea” este clară, pentru că preţul la care s-au realizat tranzacţiile a fost de 13,05 lei pe acţiune, adică cu circa 5,4% sub preţul de piaţă – deci preţul tranzacţiei nu a fost cel stabilit de piaţă … ci – după o logică a bunului simţ, la un preţ stabilit anterior în baza unui antecontract.

Spun că existenţa unui antecontract este „de bun simţ” pentru că nimeni nu-şi poate imagina că ieşirea unei entităţi precum BERD-ul din acţionariatul uneia ca BRD, se poate face altfel decât după un lung proces de due-dilligence, care presupune în mod obligatoriu nu doar evaluări, date, termene şi proceduri tehnice, cât stabilirea preţului. Mai mult decât atât, chiar prin procedurile interne de aprobare a unei astfel de tranzacţii (adică şirul de semnături şi de aprobări ce trebuiesc obţinute de pe toate eşaloanele de răspundere din organigrama instituţiei), care nu se poate parcurge, dacă nu are deja clare datele tranzacţiei (pachet, valoare, cumpărător).

Prin urmare, avem cele două elemente constitutive ale infracţiunii de “manipulare a pieţei” …. şi mai precis – exact aceleaşi două elemente pentru care DIICOT-ul s-a sesizat, şi i-a trimis în judecată pentru această „faptă” pe Rareş Nilaş şi pe omul de afaceri Gicu Gansca, după tranzacţia prin care acesta din urmă a cumpărat cele 3,9 milioane de acţiuni ACI Bistriţa.

Manipularea pietei de capital s-a materializat prin introducerea ordinelor de cumparare si de vanzare in acelasi moment, la acelasi pres si cantitate. Este greu de explicat logica acestor tranzactii in alt mod decat intentia de a manipula pretul pietei“, spuneau despre fapta în cauză procurorii DIICOT, preluaţi de un ziar local.

Prin urmare, pe cale de deducţie logică, pe lista de “chemaţi la DIICOT” ar putea intra oricând de aici înainte părţile şi intermediarii tranzacţiei. Legea permite, elementele constitutive ale infracţiuni sunt clare … deci nu mai depinde decât de “vrerea” muşchilor procurorilor! Şi dacă oficialii BERD şi cei ai BRD, fiind cetăţeni străini, ar putea fi ocoliţi de mana DIICOT-ului, pentru cei doi intermediari – brokerul care a vândut şi cel care a cumpărat – situaţia ar putea să nu fie deloc uşoară!

Dar nu vreau că continui a scrie în această cheie sarcastică, pentru că s-ar putea ca DIICOT-ul să nu o poată descifra. Nu vreau decât să atrag antenţia brokerilor şi Bursei, că legislaţia pieţei de capital lasă atât de mult loc de interpretare, încât se poate ajunge la absurdităţi de genul celei în care a fost implicat Rareş Nilaş … dar la fel ca el cam toţi brokerii din piaţă, care fiecare în parte, cel puţin odată în viaţă (şi nu este vorba de emisiunea de la TVR1 J ) au participat la intermedierea unei tranzacţii încheiate în piaţă, dar negociate anterior. Iar legislaţia şi regulamentele aplicabile sunt cea mai mare piedică în calea dezvoltării pieţei româneşti de capital, şi factorul care ţine departe orice potenţial investitor străin.

Brokerii sunt categoria profesională care se află într-o continuă stare de … libertate provizorie” îmi spunea aseară un broker, citând pe unul dintre cei mai buni avocaţi specializaţi în probleme de piaţă de capital, din România.

Şi ca să închei acest material în cheia sarcastică în care l-am şi început … aştept să-i văd pe reprezentanţii BERD chemaţi la sediul DIICOT pentru a explica de ce au manipulat preţul de piaţă al BRD!

„De ce manipulaţi bursa din România domnilor de la BERD … de ce manipulaţi???”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s