Taurii ocolesc pieţele emergente!

Posted: February 28, 2011 in Burse
Tags: , , , ,

Fondurile de investiţii din întreaga lume trec din obligaţiuni în acţiuni. Investitorii de la Bucureşti nu au însă motive de bucurie, pentru că banii marilor jucători ocolesc bursele emergente!

Investitorii români se află în situaţia bolnavului din anecdota, în care după consultaţie, este pus de doctor să aleagă modul de prezentare a diagnosticului: “Am două veşti pentru tine! Una bună şi una proastă! Cu care să încep?” Întreabă doctorul! “Cu cea bună!” alege pacientul! “Mi-a intrat băiatul la facultate!” spune doctorul! “Şi care este vestea cea proastă?” Întreabă pacientul nedumerit! “Mai ai doar două luni de trăit!” vine, neutru, răspunsul medicului!

Puşi în locul bolnavului, vestea bună pentru investitorii de pe piaţa de capital românească este aceea că marii jucători instituţionali sunt mai “bullish” decât oricând în ultimul deceniu, pe pieţele de acţiuni. (nr: poziţie “bullish” înseamnă că investitorii mizează pe creşteri, spre deosebire de “bearish” – care înseamnă că sunt poziţionaţi pentru scăderi). Asta arată raportul “ BofA Merrill Lynch Survey of Fund Managers” pentru luna februarie. Potrivit datelor centralizate de specialiştii marii bănci de investiţii americane, 67% dintre cei 188 de administratori care au răspuns la sondaj, sunt supra-expuşi pe acţiuni. Cifrele arată îmbunătăţirea percepţiei marilor jucători faţă această clasă de active,  faţă de ianuarie, când 55% dintre administratori declarau că au portofoliile încărcate cu acţiuni sau decembrie 2010 când doar 40% dintre repondenţi erau în această situaţie.

Iimportanţa veştii bune date investitorilor de pe piaţa de la Bucureşti de “doctorii” de la BofA Merrill Lynch este este dublată de faptul că, pe lângă majorarea ponderii administratorilor care sunt supra-expuşi pe acţiuni, are loc şi creşterea proporţională a numărului celor care şi-au diminuat expunerea pe obligaţiuni. Deci banii nu mai merg în obligaţiuni, ci în acţiuni. Potrivit aceluiaşi raport, la începutul lunii februarie, 66% dintre repondenţi îşi reduseseră semnificativ expunerea pe obligaţiuni. Semnificativ mai mulţi decât în ianuarie, când doar 54% dintre repondenţi erau “sub-expuşi” pe această clasă de active.

Iar investitorul de la Bucureşti, care se uită şi la evoluţia fluxurilor băneşti înregistrate de fondurile de investiţii din Europa, are (aparent!) şi mai multe motive de bucurie! Potrivit statisticilor Băncii Centrale Europene, în ultimele patru luni consecutive ale anului trecut, valoarea activelor fondurilor de acţiuni din Europa a crescut cu ritmuri cuprinse între 2% şi 4%, până la 3.862 miliarde de euro (în decembrie 2010). În paralel, în acelaşi interval de timp, valoarea activelor fondurilor de obligaţiuni a scăzut constant (cu circa 1% de la o lună la alta) până la 3.835 miliarde de euro (vezi grafic “Acţiuni căutate”). Aşa s-a ajuns ca, în ultima lună a anului trecut, pentru prima oară în ultimii trei ani, valoarea activelor fondurilor europene de acţiuni să o depăşească pe cea a fondurilor de obligaţiuni (atât în cifre absolute, cât şi ca pondere în totalul activelor fondurilor europene de investiţii, care la finele lui 2010 era de aproximativ 14,4 trilioane de euro, cu 6% peste maximul de 13,6 trilioane euro, realizat în decembrie 2007).

Valoarea activelor totale administrate de fondurile de acţiuni din Europa, au depăşit în decembrie 2010 valoarea activelor fondurilor de obligaţiuni

Iar acţiunile par a fi favorizate de marii jucători instituţionali, în detrimentul obligaţiunilor, şi de aici înainte. Asta spune agenţia de rating Fitch, în studiul publicat la începutul lunii februarie, realizat pe baza răspunsurilor a peste 100 de manageri, care administrează însumat active de peste 3 miliarde de euro în fonduri de instrumente financiare cu venit fix. Dintre managerii chestionaţi 68% estimează că în 2011 fluxurile financiare către această clasă de active vor continua să scadă. 18% dintre aceştia estimează că nu vor avea loc schimbări radicale în destinaţia fluxurilor băneşti, şi doar 8% se aşteaptă ca tendinţa înregistrată în ultima parte a anului trecut (de schimbare a preferinţelor investiţionale, din obligaţiuni în acţiuni), să se inverseze. “Obligaţiunile sunt la răscruce, pentru că investitorii sunt tot mai nervoşi, şi se uită cu atenţie spre randamentele aduce de acţiuni” explica rezultatele studiului Aymeric Poizot, senior director în cadrul departamenului de rating pentru fonduri şi administratori de active, din cadrul Fitch.

Dar, la fel ca şi în anecdota amintită, vestea bună dată de “doctorii” de la BofA Merrill Lynch şi Fitch, nu-i priveşte pe investitorii de la Bucureşti. Pentru că, în acelaşi raport, specialiştii marii bănci de investiţii americane precizează că fluxurilor de capitaluri preferă pieţele dezvoltate, şi evită pieţele emergente . Potrivit acestora, în luna februarie, doar 5% dintre repondenţi erau supra-expuşi pe acţiuni de pe pieţele emergente (într-o scădere dramatică faţă de luna ianuarie, când 43% dintre repondenţi spuneau că sunt “încărcaţi” cu titluri de pe pieţele emergente). Iar dintre cei care au preferat pieţele dezvoltate pentru a-şi plasa banii, 11% erau supra-expuşi pe Zona Euro (mai mulţi decât cei 9% din ianuarie) iar alţi 34% s-au declarat supra-expuşi pe Statele Unite (faţă de 27% în ianuarie sau 16% în decembrie).

Este pentru prima oară de la începutul crizei, când vedem că investitorii se întorc cu faţa spre pieţele dezvoltate. Iar trendul este abia la început (vezi grafic “Fuga din emergente”)! Asta se vede în evoluţia indicilor MSCI World (indice calculat de Morgan Stanley, care reflectă evoluţia indicilor a 24 de pieţe dezvoltate) şi MSCI Emerging Markets (calculat tot de Morgan Stanley, care urmăreşte evoluţia a 21 de pieţe emergente).

Indicele care reflectă evoluţia pieţelor dezvoltate a făcut noi maxime în ultima parte a anului trecut, în timp ce pieţele emergente au înregistrat uşoare scăderi

Asta înseamnă că pieţele emergente au şanse să rămână pentru mult timp în afara fluxurilor financiare globale, şi vor trebui să se bazeze doar pe investitorii autohtoni. Asta este de fapt, vestea pentru investitorii de la Bucureşti . Şi este o veste proastă !

Advertisements
Comments
  1. E normal sa fie asa. Daca pietele isi pastreaza trendul ascendent, vor veni bani si pe emergente.

  2. Andru Sticks says:

    Si eu cred ca ne asteapta ceva mare. Prea e lumea satula si pasiva. Se pregateste ceva mare… Eu mizez pe SIFuri si FP la noi, BRD TLV si BRK eventual. In mare, sectorul financiar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s