Dilema “stanga-dreapta” in opinia lui Dan Ioan Popp

Posted: March 3, 2011 in Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , ,

Am descoperit recent blogului domnului Dan Ioan Popp, presedintele Impact, si mi-a atras atentia un post in care dansul se gasea in dilema alegerii “stangii” sau “dreptei”, atat prin idee – cat mai ales prin perspectiva de dreapta transpusa intr-un mod nu tocmai “fair” in postul respectiv.

Spun asta, pentru ca partea “de dreapta” din mintea dansului ar dori … “ca ceilalti sa lucreze minim 12-14 ore pe zi, chiar si simbata si duminica; salariile care trebuie sa le platesc sa fie mici, cit mai mici si impozitele cit mai mici-eventual neplatite” … ceea ce asimileaza “dreapta” imaginii capitalistului feroce, vorace, rapace etc …. transmitand astfel (neintentionat probabil) o imagine deformata despre “dreapta economica”.  Dincolo de faptul ca dezavuez perspectiva de dreapta, ilustrata gresit si incomplet, de dl Popp … postul merita 5 stele cel putin pentru modul in care a trecut in revista perspectiva “de stanga”.

Si-mi permit si un raspuns la intrebarea cu care dansul isi incheie postul! “Dreapta – domnule Popp! Iar calea de mijloc nu exista!”

Sursa: http://danpopp.ro/?p=78#comments

” Partea mea stinga cere tarif mic la energie, oricare ar fi ea, solicita transport comun subventionat, pensie mare si, de la o virsta cit mai timpurie, educatie gratuita, asistenta medicala, medicamente si spitalizare gratuite, ajutor de inmormintare, casatorie, botez si prima de instalare, impozite mici pe case, masini si salarii, concedii lungi, vacante pre si post natale de durata platite, contract de munca pe o perioada nedeterminata, bilete de odihna si tratament prin sindicat, bilete la teatru, concerte si muzeu la preturi simbolice, pret mic la piine, ulei, zahar, faina, tutun, benzina si presa centrala. In plus Primaria trebuie sa faca curatenie pe strada, sa repare fatadele si acoperisurile si politia sa patruleze pe strazi.
Partea mea dreapta vrea sa poata vinde orice, oricui, cu oricit; vrea ca ceilalti sa lucreze minim 12-14 ore pe zi, chiar si simbata si duminica; salariile care trebuie sa le platesc sa fie mici, cit mai mici si impozitele cit mai mici-eventual neplatite; vrea sa aiba multe masini si multe case si sa calatoreasca fara vize, sa plateasca putin pe servicii ale strainilor – sa avem o moneda puternica pt ca sa ne creasca puterea de cumparare, sa alipim Moldova si Cadrilaterul, sa avem ceva de spus in Consiliul de Securitate, sa fim parteneri egali in NATO cu americanii, sa ne luam tezaurul de la rusi plus despagubiri…

Si uite asa oscilez intre mina intinsa ce atirna din partea stinga si mina ridicata care se agita in partea dreapta si ramin dezorientat, oarecum sasiu… sa merg spre stinga sau spre dreapta??? Nu gasesc raspuns dar picioarele o iau razna, se departeaza si parca ma cracnez si de fapt ma fac mai mic, si mai mic, pentru ca am doar dezorientare care ma copleseste… Stinga sau dreapta, dreapta sau stinga???”

Advertisements
Comments
 1. Inia says:

  Mi se pare de necrezut ca unii oameni se gandesc, macar, la toate balariile astea. Cum sa primesti ajutor pentru casatorie? Cum sa ajung sa muncesc ca sa-l platesc pe unul ca s-a insurat? Dar nu s-a insurat pentru mine, e problema lu! Si aia care s-au casatorit inainte de momentul la care s-a hotarat ajutorul, sau aia care nu se casatoresc, ce fac, doar ii platesc pe altii ca s-au casatorit? De ce?! Si, apoi, nu mi se pare corect sa fii pensionat la 100 de ani, dar nici la 50 de ani. Aia care lucreaza, sunt tineri, abia sunt in proces de a-si construi o viata, o familie, o casa. Cei care ajung la varste de genul nu prea mai au copii de crescut, case de cumparat, si alte asemenea, ceea ce inseamna ca e anormal sa iei banii de la tineret ca sa-i dai catre batrani, pensionati la 50 de ani, care daca traiesc pana la 80 de ani vor sta practic 30 de ani la pensie, tot atat cat au lucrat in viata. Sper ca nenea asta glumeste, ca nu vorbeste serios, pentru ca mi se pare incredibil ca exista oameni atat de nerealisti, de visatori, de … pe Marte, incat sa li se para normal tot ceea ce spune el. Haideti sa ne luam concediu 5 luni pe an, sa stam cu copilul acasa 5 ani din viata, si sa facem 5 copii, si alte asemenea, si la sfarsit sa-l vad pe nenea asta de unde plateste pentru toate astea. In plus, mi se pare incorect sa fie preturi mici la concerte, muzee, teatru, si alte asemenea, niste oameni muncesc pentru a oferi celorlalti aceasta relaxare, nu mi se pare corect ca noi sa platim preturi marunte pentru munca lor, si nici sa fie extrem de subventonati de la buget, nu sunt niste paraziti sociali, nu vad de ce trebuie sa-i facem sa se simta asa. Vrei sa te destinzi la opera, platesti pentru asta, ca cineva a muncit ani in viata pentru a te destinde pe tine o ora. E cu capul nenea asta, jur. Multumim lui Dumnezeu ca doar viseaza!

  • Laurentiu says:

   Am o veste proasta pentru tine Inia 🙂 🙂 … perspectiva de stanga din imaginatia dlui Pop nu sunt vise …. ci chiar realitatea!

   Sa recapitulam! Energia termica este subventionata? Este! Pretul gazului este? Este! Trasnsportul public este subventionat? Este – fie ca vb de CFR fie de alte regii de transport! “ajutor de inmormintare, casatorie, botez si prima de instalare, impozite mici pe case,” sunt? Pai – cu exceptia ajutorului de casatorie – scos in urma cu un an …. cred ca inca sunt toate in vigoare!

   Este de fapt ideea statului tatuc la care multi viseaza – si care din pacate este “printre noi” – sau noi printre el 🙂 🙂 🙂 … sa fiu mai precis! Deci traim intr-un astfel de stat, si orice incercare de reformare a lui se loveste de reactia privilegiatilor momentului!

   De altfel, de aceea si cred ca a pus aceste lucruri “pe hartie” si intr-o oarecare cheie ironica/sarcastica 🙂 🙂 …

   Nu cred ca in cazul unui “capitalist” ca dansul … perspectiva de stanga ilustrata in scris in respectivul post, ar avea vreo sansa sa devina si calea pe care ar alege sa mearga 🙂 🙂

   Pe mine m-a surprins usor faptul ca “dreapta” este zugravita de dansul nu tocmai in culorile cele mai bune!

 2. Inia says:

  Eu nu stiu cine este tipul asta, shoot me :). Stiu ca exista foarte multe ajutoare astazi, si sper sa inceteze sa mai existe, incetul cu incetul, in nici un caz sa fie din ce in ce mai multe. Mor cand ii aud pe astia de la PSD cu: sa dam, sa dam, sa dam!, de unde sa dam atata, si, mai ales, de ce sa tot dam?! Sa mai si muncim, si sa mancam dupa aia. Ca idee in mare, cred in egalitate de sanse, si nu in egalitate de venituri sau nivel de trai, sunt anti stanga, socialism, colectivism, ma infior cand ii aud pe fanii asa ceva 🙂

 3. Inia says:

  Apropo de CFR, cred ca e subvetionat cu numele. In realitate este mai scump decat maxi-taxi, desi durata calatoriei e cam aceasi. 🙂 Si chiar daca le dai o reducere studentilor sau pensionarilor, restul calatorilor acopera din plin gaurile, alaturi de bugetul de stat, ca nici macar la preturile astea mai mari decat ale transportatorilor rutieri CFR nu e in stare sa se descurce :). Deci per total subventionam noi CFR, din toate directiile, nu ei pe noi, e o iluzie:))

 4. BaLaurentiu says:

  Relax … I will not shoot you! Dan Ioan Popp este fondatorul si presedintele companiei Impact (Developer si nu stiu cum se mai cheama) … oricum, una dintre foarte putinele companii (si unul dintre putinii oameni) care au stiut sa foloseasca piata de capital in scopul ei primordial – atragand bani de la investitori, dezvoltand proiecte, si umpland de banii investitorii ! Si nu exagerez … cunosc cel putin 2 persoane care au ajuns milionare (in RON), investind, reinvestind si subscriind la majorarile de capital ale IMP !

 5. BaLaurentiu says:

  Pai stai putin … faptul ca este subventionat nu inseamna ca ar trebui sa fie si ieftin :):) 🙂 … pai subventiile alea sunt de fapt platite doar pentru a se plati tot felul de contracte incheiate cu te miri ce companii detinute de membrii de sindicat, directori, directorasi … sau companii afiliate, simpatizate etc!

  Eu nu la subventiile date pensionarilor si studentilor ma refer 🙂 🙂 … astea nu conteaza de fapt … sunt “mizilicuri” … eu vb de sutele de milioane de euro care merg din bugetul de stat in conturile CFR … si de aici mai departe pe plata contractelor date pe ochi frumosi! 🙂 🙂

 6. Inia says:

  Aha, am inteles acum cine e nenea. Sa speram ca a glumit 🙂

  Te ingrozesti de ce se intampla in tara asta :(. Intr-o vreme parca citeam in presa ca niste olandezi erau interesati sa cumpere CFR. Sa-l privatizeze mai repede, ca ne ia durerea de cap :(.

 7. dan oradeanul says:

  Dan Ioan Popp este ultima persoana de la care trebuia sa porneasca o astfel de discutie!!! Informati-va exact(dar de la cei care au patit-o cu IMPACT-ul)si veti vedea cine este D.I.P. In rest nu vreau sa intru neaparat intr-o polemica dar: sper ca nu va imaginati ca undeva in lume statul nu subventioneaza anumite sectoare. Ar fi imposibil sa fie altfel. Pretul la gaze NU ESTE SUBVENTIONAT. este vorba de cu totul altceva: romania exploateaza gaze la preturi mai mici decat cele de import. iar pretul este format ca o medie ponderata intre cele doua tipuri de gaze. dar, baietii destepti din anumite sectoare il platesc la pretul de gaz romanesc. despre asta e vorba. apo credeti ca undeva in lume nu este subventionat pretul transportului in comun? credeti ca in alte tari din UE nu se acorda ajutoare la casatorie sau inmormantare? SE ACORDA! Mai ales in acest moment, data fiind situatia mondiala, nu se mai poate vorbi strict despre “stanga” sau “dreapta”. Trebuie sa imbini politicile economice sa spunem mai de dreapta cu politicile sociale. nu se mai poate altfel!!!

 8. Inia says:

  Si ti se pare normal sa te platesc ca te insori? Pentru ca, sincer, mie mi se pare profund anormal. Casnicia e o chestie personala, faci pasul asta pentru tine, nu pentru societate. Apoi, cu ajutorul de inmormantare e cam la fel. Faptul ca unele tari practica aberatii nu inseamna ca e normal si ca eventual daca Romania adopta modelul noua trebuie sa ni se para natural si bun. Mi se pare absolut normal sa ne platim foarte bine oamenii cu handicap, nu poti sa trimiti un astfel de om la munca, sa primesti bani pentru tratament de cancer in strainatate daca doamne fereste ai patit asa ceva, sa iti fie subvetionate anumite costuri daca faci parte din categoria de pensionari cu sub 600 de ron pe luna. Sunt lucruri normale. Dar nu inseamna ca dari si subventii in masa sunt normale, doar ca se practica si in alte parti. N-o sa se mai practice pentru foarte mult timp intr-o serie de tari, printre care cele mai dezvoltate, oricum, pentru simplul fapt ca nivelul de deficit si de datorie face nesustenabil modelul prcaticat in ultimele decenii.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s