România minimală … într-o Europă intervenţionistă

Posted: March 15, 2011 in Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , , , , ,

Ar putea fi România un model, sau o enclavă de “stat minimal” într-o Uniune Europeană intervenţionistă? “No way” spune (în mai multe cuvinte) libertarianul Jeffrey Miron, şeful departamentului economic de la Harvard!(in poza)

Şi asta nu pentru că nu ar fi bine – ci pentru că, odată intrat în angrenajul mecanismului birocratic european – nu prea mai ai alternativă. În plus, este cu atât mai puţin probabilă alegerea altei căi, într-un context tulbure şi agitat, în care, de regulă, oamenii îşi pun mai mult decât oricând speranţele în acţiunile salvatoare ale “statului”.

Statul minimal este alternativa libertariană la creşterea fără precedent a dimensiunilor, puterii şi influenţei Guvernelor în viaţa de zi cu zi a cetăţenilor. Nu mai este însă o variantă pentru România, care s-a înscris hotărât în angrenajul birocratic European. De fapt nu este încă o alternativă nicăieri în lume în acest moment. Chiar şi SUA, care pot fi considerate avangarda liberalismului (atenţie – nu a libertarianismului!) recuperează rapid din decalajul pe care-l are faţă de UE din punct de vedere al dimensiunii aparatului birocratic, şi mai ales pe linia  implicării “statului” în societate!

“Uniunea Europeană este doar o scuză pentru a impune cea mai agresivă formă de intervenţionism al statului în toate domeniile. Beneficiile aduse de facilitarea comerţului şi a intermedierilor  financiare, nu fac decât să acopere creşterea taxelor şi impozitelor în statelor membre ”. Aşa se vede Uniunea Europeană de peste ocean, de la biroul şefului departamentului de economie al prestigoasei universităţi amerciane Harvard, profesorul Jeffrey Miron.

O perspectivă împărtăşită de o bună parte dintre cei prezenţi la conferinţa în cadrul căreia profesorul American şi-a lansat varianta în limba română a cărţii “Libertarianism form A to Z”. Cel puţin asta este concluzia care poate fi trasă pe baza intensităţii aplauzelor pe care Miron le-a smuls audienţei atunci când, răspunzând întrebării adresate de revista Forbes România, a încheiat propoziţia sec: “Cred că orice ţară deşteaptă ar trebui să spună adio Uniunii Europene”.

Profesorul de la Harvard exprimă astfel un punct de vedere adesea întâlnit în mediul universitar de peste ocean, împărtăşit – într-o mică măsură – şi de o serie de oameni politici de pe vechiul continent. Poziţia tranşantă a profesorului Miron cu privire la Uniunea Europeană, nu vine însă dintr-un sentiment “anti-european” determinat de o eventual competiţie pe care UE ar putea-o face Statelor Unite, ca influenţă la nivel global (un sentiment puternic reprezentat peste ocean)! Perspectiva critică asupra Uniunii este determinată de faptul că aceasta contravine total ideologiei libertariene, al cărei reprezentant (important!) este profesorul de la Harvard. Iar dovada că poziţia exprimată de profesorul libertarian nu este determinată de vre-un sentiment patriotic exagerat, este că, în discuţiile libere purtate ulterior, Jeffrey Miron a declarat: “Uniunea Europeană este cel mai bun model de organizare super-birocratică. Dar Guvernul Statelor Unite recuperează repede decalajul ”.

Advertisements
Comments
  1. Adică, tradus pentru proşti: o admirăm în secret pe ea, pe UE, dar o criticăm în public, pentru că noi suntem labertarieni, şi trebuie să ne ţinem rangul! Onestitate intelectuală, mânca-ţi-aş!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s