SUA va face QE! UE nu se va grăbi să facă la fel!

Posted: March 17, 2011 in Burse
Tags: , , , ,

Acum, la nivel micro, există riscul unei schimbări de comportament în Japonia, întrucât majoritatea investitorilor vor avea în vedere restructurarea şi creşterea tendinţelor de a investi şi cumpăra local. Dacă acest lucru se va întâmpla, mai puţini bani vor pluti la nivelul sistemului global şi valoarea totală a capitalului volatil liber se va diminua. Un asemenea comportament va declanşa răspunsul politic al unei relaxări suplimentare la nivelul G-20.

Cu alte cuvinte, QE2 se va termina în iunie, dar înainte de a ajunge acolo, Rezerva Federală şi Casa Albă vor fi foarte ocupate pregătind următoarea versiune, în timp ce BCE şi BoE vor strânge scuze pentru a explica de ce nu acţionează în niciun fel. Într-adevăr, avem impresia că urmărim trailerul Lethal Weapon 25!

Asta spun economiştii de la Saxo, iar una dintre observaţiile pe care le putem face este aceea că, un nou QE (evident luat deja în bună măsură în calcul de către pieţe), este o ameninţare suplimentară cu privire la capacitatea USD-ului de a-şi conserva valoarea. Iar asta, duce la fuga din dolar şi din obligaţiunile emise de Trezoreria SUA. Pentru a readuce (cât de cât) încrederea în dolar – pentru că “repararea” economiei SUA nu se poate face peste noapte – americanii pot opta doar la denigrarea concurentului la statutul de “monedă de rezervă” – adică la denigrarea EUR. (Mai ales că, negrăbindu-se cu QE-uri, Banca Centrală Europeană, poate induce în piaţă senzaţia că moneda unică are o capacitate mai mare decât USD-ul să-şi conserve valoarea! )

O nouă relaxare cantitativă

de Steen Jakobsen, Chief Economist, Saxo Bank A/S

Evenimentele ultimelor trei săptămâni vor genera şi mai multe lichidităţi din sectorul public sub forma unei relaxări cantitative (QE3) în SUA şi, foarte probabil, fără creşteri de la Banca Centrală Europeană sau de la Bank of England (BoE).

Neliniştea din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, precum şi cutremurul din Japonia se vor dovedi a fi scuza practică, dar şi politică pentru a extinde easy money, ceea ce, o dată în plus, va servi la creşterea insolvenţei guvernelor prin ridicarea nivelurilor de îndatorare. Însă, va ajuta şi piaţa prin injecţii de lichidităţi pe termen scurt.

Preţul acestei versiuni live de printare de bani Monopoly este deformarea funcţionării preţului pentru majoritatea claselor de active şi, eventual, va determina mersul lucrurilor atunci când greutatea insolvenţei va depăşi câştigurile pe termen scurt generate de ratele scăzute ale dobânzii. În această privinţă, tsunamiul din Japonia se poate dovedi un factor de schimbare pentru cele mai importante trenduri macro.

Reciclarea globală a capitalului din Japonia şi China a fost principalul stimul pentru finanţarea celor mai mari deficite din toate timpurile din SUA şi Europa. Timp de zeci de ani, domnul şi doamna Watanabe au vânat randamente trimiţând yeni japonezi peste mări.

Acum, la nivel micro, există riscul unei schimbări de comportament în Japonia, întrucât majoritatea investitorilor vor avea în vedere restructurarea şi creşterea tendinţelor de a investi şi cumpăra local. Dacă acest lucru se va întâmpla, mai puţini bani vor pluti la nivelul sistemului global şi valoarea totală a capitalului volatil liber se va diminua. Un asemenea comportament va declanşa răspunsul politic al unei relaxări suplimentare la nivelul G-20.

Cu alte cuvinte, QE2 se va termina în iunie, dar înainte de a ajunge acolo, Rezerva Federală şi Casa Albă vor fi foarte ocupate pregătind următoarea versiune, în timp ce BCE şi BoE vor strânge scuze pentru a explica de ce nu acţionează în niciun fel. Într-adevăr, avem impresia că urmărim trailerul Lethal Weapon 25!

După şocul iniţial, USDJPY poate scădea la 65,00 (în ciuda intervenţiei) şi piaţa de acţiuni se poate corecta mai multe procente, probabil până la 1200, utilizând valorile de referinţă US S&P500. Însă, ţinând cont de flancul de bani care se îndreaptă către piaţă odată cu următoarea rundă de stimulente, cu siguranţă vom avea încă o mişcare în partea superioară şi am putea chiar să vedem 1385,00 ca ţintă finală pentru S&P500, câteva procente peste nivelul maxim din februarie.

În ciuda convingerii că acest sell-off iniţial poate fi doar o corecţie înaintea unei mişcări de creştere, adevăratele pagube vor fi la nivel politic. Vor urma schimbări politice majore în toate ţările care vor desfăşura alegeri întrucât oamenii/ votanţii încep să realizeze că mesajul care vine de la politicieni şi legislativ, potrivit cărora totul merge bine, este, în cel mai fericit caz, amăgitor sau, într-o exprimare mai directă, o mare minciună.

Nivelurile ridicate ale şomajului, costurile de finanţare în creştere, lipsa dorinţei de a gestiona insolvenţa de facto sunt acum, din nefericire pentru politicieni, o realitate pentru votanţii lor. Suntem pe cale să vedem cum două lumi diferite, Main Street şi Wall Street, vor fuziona şi, în mod ironic, aceasta este o veste bună.

O criză reală este singurul mod de a schimba comportamentul politicienilor şi al celor care fac politicile, care, în cele din urmă, vor trebui să le răspundă votanţilor lor. Jocul continuă, însă regulile şi mizele se schimbă şi cresc, iar acest lucru va determina pieţe foarte volatile pentru restul anului 2011 şi mai departe.

Advertisements
Comments
 1. Inia says:

  Nu prea cred in ce zice nenea asta, cred ca se grabeste putin, si se inseala putin in unele privinte. Mai ales aia cu China si Japoinia care cautau randament mare in US, de aia au cumpoarat masiv debtul alora, asta e chiar de ras …. si ma asteptam de la un ditai mai analistul la saxo bank sa inteleaga putin mai in profunzime niste lucruri extrem de simple, de altfel. Asta cu tot respectul pentru nenea :).

  Si in privinta usd/jpy, in locul lui m-as mai gandi, si as incerca sa inteleg cine trebuie sa plateasca daunele, unde isi tin aia banii de fel, si, deci, sa inteleg de unde socul asta, si respectiv cursul asta actual. Si in calitatea lui de trader ar trebui sa stie mai bin ca mine cum e cu socurile provocate de miscari de genul asta :).

  Plus ca, din nou, in calitatea lui de analist ma astptam sa stie ca japonezii nu si-au rupt niciodata gatul inspre pietele internationale, deci nu stiu ce mari modificari in curs viseaza el acum din faptul ca aia vor iesi mai putin pe pietele extrene. Daca mizeaza pe o extra intarire semnificativa a yenului din cauza ca aia nu vor mai iesi prea mult pe externe ca isi reconstruiesc tara … ii propun sa se mai gandeasca. Japonia are o datorie imensa, si 95% e detinuta de japonezi, deci si argumetul asta dispare:).

  Sa mai asteptam vreo 2 luni, sa mai vedem, parerea mea :).

 2. Laurentiu says:

  Hai sa reluam discutia de la cele scrise de mine mai jos – preluate din postul de mai sus !

  “Cu alte cuvinte, QE2 se va termina în iunie, dar înainte de a ajunge acolo, Rezerva Federală şi Casa Albă vor fi foarte ocupate pregătind următoarea versiune, în timp ce BCE şi BoE vor strânge scuze pentru a explica de ce nu acţionează în niciun fel. Într-adevăr, avem impresia că urmărim trailerul Lethal Weapon 25!

  Asta spun economiştii de la Saxo, iar una dintre observaţiile pe care le putem face este aceea că, un nou QE (evident luat deja în bună măsură în calcul de către pieţe), este o ameninţare suplimentară cu privire la capacitatea USD-ului de a-şi conserva valoarea. Iar asta, duce la fuga din dolar şi din obligaţiunile emise de Trezoreria SUA. Pentru a readuce (cât de cât) încrederea în dolar – pentru că “repararea” economiei SUA nu se poate face peste noapte – americanii pot opta doar la denigrarea concurentului la statutul de “monedă de rezervă” – adică la denigrarea EUR. (Mai ales că, negrăbindu-se cu QE-uri, Banca Centrală Europeană, poate induce în piaţă senzaţia că moneda unică are o capacitate mai mare decât USD-ul să-şi conserve valoarea! )”

  So?!

 3. Inia says:

  Pai sa-ti zic ce cred eu.

  Pentru prima parte. Exista deja un fond de qe, e tot un qe, de peste 37 trilioane de yeni, pregatit de BOE :). Deci nenea asta este neinformat, sau mai corect dezinformeaza voit. Pentru ca asta face cap coada, si mi-e greu sa cred ca el nu stie unele lucruri.

  In 2010 dolarul per total a incheiat anulul pe plus, adica a crescut, nu a scazut. Indicele dolarului a terminat anul pe 2,5% crestere, daca mai tin eu bine minte. In plus, dolarul este mult mai puternic astazi decat pe vremea boomului economic, cand ajunsese eur/usd la cat ajunsese :). Ceea ce inseamna ca privind global, in mare, este un mit povestea cu qe-urile care devalorizeaza mult dolarul, in practica nu s-a intamplat.

  Acum euro e destul de up fata de dolar, si cam se tine acolo, din cauza diferentei de rate de dobanda, ca ratele din zona euro tot au luat-o in sus de pe la inceputul anului, mai repede decat cele din us. Diferenta este ca zona euro are inflatie peste target, in timp ce in us e sub target. Asadar diferenta intre valoarea eur-usd pare destul de logica in secunda asta, si nu e din cauza vreunui qe, si nu e vorba de o scadere a dolarului fata de euro, ci e vorba de o crestere a euro fata de dolar. E exact atat de simplu: au crescut ratele in zona euro si s-a mutat mai mult capital acolo, dupa higher yield :). In US ar fi stupid sa creasca ratele din start, pentru ca nu au aceasi inflatie inca. Va veni si la ei mai multa, ceea ce va duce si la ei la cresteri de rate mai semnificative, dar nu e inca, probabil ca pana la sfarsitul anului isi ating targetul de 2% inflatie si ei, mai mult ca sigur, si vor incepe si ratele din us sa mai creasca.

  Qe-urile de la americani au avut ca si sprincipal scop sa sustina ratele pe termen lung, care se folosessc pentru case, in general, adica sa le tina cat mai jos o vreme. Bancile au tot facut deleveraging, au crescut foart mult defaulturile pentru case, bancile au un stoc destul de semnificativ de asa ceva, principala problema a sistemului vine de la case. Ceea ce inseamna ca ei ar vrea sa tina ratele alea pe termen lung cat de cat stabile, si la un nivel mai jos, pana isi revine piata asta tot mai mult, astfel incat tot mai multi americani sa reinceapa sa faca credit de casa, si sa mai ia niste bube de pe capul sistemului bancar. Ceea ce inseamna ca indiferent de cutrem, si de multe lucruri, acest qe3 are toate sansele sa nu existe, daca, de exemplu, in iulie nu ajung ratele la 30 de ani la 6%-7%, in piata, si sa se stabilizeze acolo. Gen, dau exemplu. Daca va exista doar o perturbatie pe termen scurt, dau daca vor ramane cat de cat sub anumite nivele, qe3 nu are nici o sansa, dupa parerea mea, pentru ca deja ii pune in extra pericol aiurea, si ei nu cred ca sunt tampiti, sincer 🙂

 4. Inia says:

  In mare, nu cred in depreciere semnificativa a dolarului pe fondul vreunui qe sunt multi factori la mijloc in formarea unui curs valutar. Cred ca trecerea de la dolar ca moneda de rezerva pincipala la diversificare sau la euro se va face foarte treptat, dar nu va fi o miscare semnificativa, pentru ca bancile centrale tin rezerve valutare dupa o logica ceva mai complexa decat logica radio santz: nu e reparata economia us. Sanchi, de parca aia a zonei euro ar fi :)). Si din cate stiu eu azi nu cred in qe3. Mai vedem ce se mai intampa. Si nu vad cum denigreaza cineva eura, din moment ce e evident ca unele tari chiar au o problema.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s