“Meciul” Romania – Franta continua cu lovituri “la gioale”

Posted: April 13, 2011 in Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , , ,

Dupa o lunga perioada de pauza – Franta a reluat bunul obicei de a ne trimite tiganii inapoi acasa! Este sau nu acest fapt un “fault” in “meciul” pe care Romania il poarta cu Franta pe tarm politic?

Mai intai au fost tiganii! Dupa care Presedintele Sarkozy i-a tras-o lu’ Base in public, iar cateva luni mai tarziu  (impreuna cu Germania) le-a refuzat romanilor intrarea in Spatiul Schengen. Base nu a ratat cea mai buna ocazie de a i-o trage la randul lui, lu’ Sarko! Si cand francezii au intrat in Libia – Base (delicat cum il stim 🙂 ) a facut precizarea ca interventia franceza nu este facuta in cadrul mandatului NATO (imi amintesc si acum interviul dat celor de la RTv – dupa care m-am intrebat de ce nu are Franta o pozitie publica – fata de cele declarate de Base). Intre timp, Baconschi a facut un tur de forta pentru a ajunge la o intelegere cu francezii pe tema Schengen – fara succes! Iar la putin timp dupa – aflam ca firmele frantuzesti arondate la contractele de constructie a drumurilor romanesti (dar nu numai) – sunt intr-un fel sau altul fortate sa plece. Iar ca sa incheiem , azi dimineata vedem ca Franta a reluat transporturile de romi catre Romania!

Ma intreb pana unde ar putea merge disputa (tot mai pe fata!) dintre Franta si Romania! As vrea sa trec in revista cateva elemente:

– Sarko a facut o greseala asumandu-si discursul anti-imigrationist in strategia pentru campania electorala in care se afla. Asa cum – dupa parerea mea – si imaginea de “razboinic” pe care vrea sa si-o faca prin interventiile armate de prin Africa.

– Sarko a facut un gest foarte urat intorcandu-i spatele unui alt presedinte de stat. Nici eu (care nu sunt prea politicos din fire) nu mi-as permite sa am atitudinea pe care Sarko a avut-o fata de Base! Sarko l-a umilit pe Base in public – deci ne-a umilit pe noi toti!

– Base a facut greseala de a duce disputa politica – pe taram economic (eliminarea unor companii frantuzesti din contractele publice). Cred ca asta trebuia sa ramana exclusiv o disputa intre cancelarii.

– Se intrevede o Romanie tot mai “americano-fila” … intr-o Europa in care Franta se vrea a fi “number one”!  Nu am in vedere doar disputa acutala cu Franta cat si – spre exemplu – pozitia Romaniei – favorabila culturilor modificate genetic – care este contrara pozitiei oficiale europene.

O fi bine? O fi rau?

 

Advertisements
Comments
  1. Inia says:

    Nu am nici o varinata de raspuns :). Nu neaparat. Sunt si lucruri sprijinite in primul rand de SUA, la care Romania a spus pas. Gen Kosovo. Cred ca depinde. Si cred ca Sarko e taran, si nu a fost un presedinte prea bun pentru Franta, oricum. 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s