De la AGA Transelectrica adunate …

Posted: April 28, 2011 in Burse
Tags: , , , , , , ,

De ce as cumpara acum TEL? Evident ca oricare dintre investitorii de la BVB ar putea gasi la fel de multe motive si pentru si contra ideii ca acum este un moment bun de cumparat TEL.

Unul dintre elementele care mi-au atras atentia in AGA de astazi – care proabil poate fi gasit si prin vraful de hartii pe care mi l-au pus in brate J J … a fost acela ca, in 2010 TEL a provizionat (deci a trecut in “rezerve”) o suma de 57 de milioane de lei (deci de peste 5 ori profitul net  obtinut in 2010).

Suma reprezinta provizionarea unor creante clasificate acum drept “irecuperabile” … reprezentant datorii ale partenerilor de afaceri – catre TEL.

Pentru toate contractele neonorate/neplatite insa, TEL se afla in procese de recuperare a banilor, ceea ce inseamna ca, odata recuperate, rezervele constituite se vor putea retrage, si s-ar putea regasi in profituri in cursul anului urmator.

Mai important este insa faptul ca, ar putea fi gasita o modalitate in care aceste “pierderi” (in cazul in care nu pot fi recuperate in urma proceselor pe care TEL le are acum cu respectivii debitori) … sa fie “recunoscute” sau deduse, sau preluate cumva in tarifele OPCOM.

Una peste alta, ce putem intelege – in linii mari, este ca: In conturile TEL se afla la capitolul rezerve aproximativ 57 de milioane de lei, care s-ar putea transforma in profituri intr-un an sau doi. De mentionat ca evenimentul (adica nerespectarea contractelor … si pe cale de consecinta o “provizionare” de astfel de dimensiuni … ) a fost primul de asa natura din istoria TEL (cel putin din cea recenta 🙂 )

Ce mi-a mai ramas in minte de la AGA:

– Cresterea cifrei de afaceri a fost determinata de cresterea traficului de energie cu 3 terrawati/ora

– TEL trebuie sa faca o licitatie pentru incheierea unui nou contract de audit – pentru ca tocmai s-a incheiat contractul avut cu KPMG! Asadar, in atentia celor 4Big – care sunt in cautarea unui client BUN … sa fie pe faza!

– La AGA au mai fost prezenti reprezentantul FP, al Intercapital, si al unui fond de pensii – nu am retinut insa care!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s