Cum dojeneste ZF-ul … FT-ul

Posted: April 29, 2011 in Burse, Politica si politici
Tags: , , , ,

Sau mai ales “de ce?” … ma intreb eu? Citesc azi pe net o stire care atentiona investitorii ca de luni, pretul actiunilor FP ar putea sa mai dea o tura si mai jos decat e acum! Curios, gandidu-ma ca ar fi rost de luat cateva bucati, imi arunc si eu o privire peste materialul care … spre final se transforma usor usor … intr-o dojana adresata “americanilor” (sic!) care iau pentru administrarea FP circa 9 milioane de euro, dar care n-au fost in stare sa faca nimic pentru a tine pretul FP sus (cat mai sus …. 🙂 ) … asa cum (dupa cum se da de inteles cu subtilitate – in economia textului!) ar fi fost normal.

Este administratorul FP vinovat de faptul ca pretul de piata al actiunilor FP este la jumate din valoarea nominala? Daca esti un pic naiv, si citesti ZF-ul de astazi – ai putea intelege ca “da” .   Si iata si partea de text care da un astfel de mesaj:

“ ……. Pe de altă parte, acţionarii sunt tot mai nemulţumiţi de faptul că Templeton nu a reuşit să atragă suficienţi investitori străini pentru a susţine preţul acţiunilor pe Bursă.

“Vedem cursul acţiunilor sub 0,6 lei. Mă întreb cum veţi reuşi să ţineţi preţul peste 0,6 lei după 1 mai”, a fost reacţia unui acţionar prezent la AGA. “Noi nu putem controla piaţa”, a fost răspunsul lui Greg Konieczny, managerul Fon­du­lui Proprietatea din partea Templeton.

În prezent, acţiunile FP se tran­zac­ţionează la mai puţin de 50% din valoa­rea activului net, care era la finele lunii mar­tie de 1,1942 de lei/acţiune, dis­count-ul fiind la fel de mare ca şi în cazul SIF-urilor, care sunt ad­mi­­nistrate de manageri locali.

Mai mult, de la înce­pu­tul anului, acţiunile SIF-urilor au câştigat în me­die 18%, indicele BET a urcat cu 12%, iar ti­tlu­rile Petrom (SNP), cea mai mare companie din portofoliul FP, a câştigat pe Bursă peste 30%.

În septembrie 2010, când a preluat adminis­tra­rea Fondului Proprie­ta­tea, Templeton şi-a asu­mat misiunea principală de a promova fondul şi pia­­ţa românească de ca­pi­tal. Acum, ame­ricanii dau vina pe stat pentru eşecul în demersul de a atrage marii investitori străini, motivând că iniţiativele Guver­nului privind donaţia de la Romgaz şi crearea celor două companii energetice naţionale au creat o percepţie negativă pe plan extern. Cele două iniţiative fuseseră însă anunţate înainte ca Tem­pleton să preia mandatul de admi­nis­trator în septembrie 2010.

Totuşi, Templeton este plătit în acest mo­ment de stat, care deţine prin Minis­terul Finanţelor 37% din acţiunile FP. Onorariul anual al Templeton este de 0,479% din capitalizarea medie a FP în ultimele trei luni ale anului. La capi­talizarea actuală, de 1,957 mld. euro, Tem­pleton ar încasa peste 9 mil. euro.”

Si iata si linkul:

http://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/de-luni-piata-va-fi-inundata-cu-actiuni-ieftine-la-fondul-proprietatea-8201575

Advertisements
Comments
 1. viorel grecu says:

  interesant articol

 2. Valentin says:

  Si eu am observat acelasi lucru.
  Ca ZF-ul a avut o abordare ciudata fata de FP si Templeton/Mobius.

  Articolul suna in genul asta: Mobius e rau, mai cu Dinel ! 🙂

  Mobius sa zica mersi ca nu i s-au cerut bani de tigari sau alt cele.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s