De ce este rau sa privatizezi, sa restructurezi, sa reduci prezenta statului in economie sau sa tai canalele prin care se scurg banii publici?

Posted: May 10, 2011 in Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , , , , , ,

Cel putin asta pare a vrea sa dea de inteles prin postul pus pe blogul personal,  dl Adrian Nastase (un om al carui professionalism il apreciez in mode deosebit – si despre care cred ca a fost unul dintre cei mai buni prim-ministrii ai Romaniei), care face vorbeste de un document care circula sau a circulat in Guvernul Romaniei si FMI. Am parcurs in fuga textul acelui “document” secret catalogat de Adrian Nastase ca fiind dezastruos pentru Romania. Un document in care ma asteptam sa gasesc detalii despre cum va aduce FMI-ul apocalipsa asupra Romaniei …

“…Din cate stiu eu, Delegatia FMI nu ne-a contactat pentru a ne cere opinia in legatura cu un text pe care, oricum, il tin secret. Un text care, din informatiile mele, cel putin in varianta din 3 mai, este extrem de dur…” scrie dl Adrian Nastase (citând un post facut public cu cateva zile in urma)… facând totodată trimitere la intrebarea pusa presedintelui de moderatorul unei emisiuni TVR la care T.Basescu a fost invitat.  ( http://nastase.wordpress.com/ )

Ce intreba moderatorul?

Mihai Rădulescu:  Apropo de clasa politică şi de acest acord, dacă ne uităm pe blogul lui Adrian Năstase, populaţia spunea – ar trebui să se aştepte la măsuri chiar mai dure decât a anunţat Jeffrey Franks. Potrivit fostului premier, FMI deţine un document extrem de dur despre România privind perioada 2010-2013, pe care îl ţine secret. Deci există un program mai dur decât ăsta, pe care… secret?

Ce poate intelege un om obisnuit din acest discurs?  Ca exista un document secret a carui punere in aplicare (iminenta) va aduce apocalipsa in Romania?

Recunosc ca, influentat de teoriile conspirationiste care circula pe net, de conceptul  “document secret”, dar mai ales de istoria experiementelor nereusite pe care FMI-ul le-a realizat prin America de Sud … m-am uitat in fuga prin respectivul document, pentru a afla pentru ce tip de apocalipsa trebuie sa ma pregatesc (adica sa-mi ard holdele, sa-mi otravesc fantanile, sa-mi vand putinele actiuni detinute la Bursa, si sa ma retrag in creierii muntilor pentru a-mi face o casa in livada socrilor) …. Si cand colo … ce sa vezi?

Despre ce se vorbeste in documentul respectiv? Punctul 20 mi- atras atentia, si m-a facut sa ma si opresc mai mult asupra lui (atat de mult incat – deocamdata – nici nu am trecut de el J )

Punctul 20 incepe cu CNADR, si vorbeste, la liniuta (de fapt la bullet-uri) de renegocierea contractelor neperformante, de introducerea unor standarde minime pentru constructia si intretinerea infrastructurii, de reducerea personalului si de plata arieratelor catre constructorii care si-au indeplinit obligatiile.

Ce e rau in asta? Unde este tragedia? De unde ideea apocalipsei … si de unde temerea ca “populatia” va avea de suferit din asta … in urma “programului DUR” al FMI? Un semn de intrebare care se face si mai mare pe masura ce continui sa citesti … si ajungi spre exemplu la sub-punctul  “Cai ferate”, la care se vorbeste despre vanzarea pe bursa a unui pachet de 20% din CFR Marfa pana la finele lui 2011, si de o posibila privatizare totala – atunci cand piata o va permite. (intermediarul urmand sa fie selectat pana cel tarziu in septembrie).

Semnul de intrebare cu privire la dimensiunea “apocalipsei” cauzate de “durul program” al FMI, continua sa se mareasca cand parcurg sectiunile referitoare la CFR Infrastructura si CFR Calatori. In ambele cazuri vorbindu-se de inchiderea unor linii (neutilizate) a caror intretinere consuma acum sute de milioane de lei (scopul mentinerii lor fiind doar acela de a scoate “la numar” sindicalistii pe care minunatii lideri de sindicat sa-I reprezinte  …  si totodata, pentru ca acelasi CFR sa aibe justificarea achizitiilor a tot felul de nimicuri … in valoare de alte sute de milioane …  de la societati private detinute de sindicalisti, politicieni sau chiar directori ai CFR)

Trec peste Metrorex (unde nu sunt lucruri chiar interesante din punctul meu de vedere) si ajung la sub-punctul “Air transport” unde se vorbeste de vanzare a 20% din TAROM printr-un IPO … intermediarul urmand a fi ales pana in septembrie … iar bonus … sau “basca” … vanzarea a cate 20% din Aeroportul International Bucuresti si din cel din Timisoara?

O fi chiar asa de rau sa se intample asta? Eu zic ca nu … dar, totusi, ma incapatanez sa caut prevederile care “vor lovi” crunt populatia Romaniei! Trec peste punctual 21 unde se vorbeste de securizarea energetica – de unde nu inteleg mare lucru … si ma opresc la 22 unde se spune ca “much needed capital and managerial know-how will be brought to the energy sector through minority private investors (via IPO’s or sales of stakes to strategic partneres) in the following firms: …. ” Si incepe enumerarea: Petrom (10%) TEL, TGN, Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica … dar se vorbeste si de privatizarea totala a OIL si de restructurarea Postei Romane (o alta companie care – dupa parerea mea – functioneaza dupa modelul descris mai sus la CFR … adica pentru sindicalisti si pentru sifonare a banilor companiei – adica a banilor publici )

In continuare nu mai sunt decat niste mentiuni despre piata muncii, si despre monitorizarea acestuia … NU AM GASIT insa argumente care sa sustina ideea ca acest “document secret” este “dur” si ca va aduce “suferinta” populatiei … ba dimpotriva, as spune ca este cu mult mult mult mult mai putin decat ar fi vrut orice om cu un minim bun simt economic … si cu un cat de mic “scaun la cap”.

PS Cred ca in aceasta “cheie” a viziunii dlui Adrian Nastase … un program de genul … https://balaurentiu.wordpress.com/2010/06/30/daca-as-fi-pentru-o-zi-premier/ … ar fi fost o adevarat crima la adresa poporului roman! J

PS 2 Aici aveti documentul pe care-l puteti gasi dealtfel si pe blogul dlui Nastase : ADRIAN NASTASE DOCUMENT SECRET fmi

Advertisements
Comments
  1. Inia says:

    Atat de secret incat a ajuns sa-l detina si el :)))

    Dincolo de asta … Franks e Frankenstein, refuza sa faca pomeni, deci sa-l ardem pe rug! :))

    Evident, comentariu de blonda, dar imi stii opiniile vis-a-vis de subiect. Din pacate pentru noi, nu stiu daca venirea FMI in Romania e marea apocalipsa, sau faptul ca nu ii ascultam destul si nu le punem unele programe in practica mai des si mai repede, ca daca incepeam cu atacarea deficitului bugetar la modul serios din 2009 poate azi eram putintel mai bine …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s