Optimism de primăvară la Comisia Europeană

Posted: May 14, 2011 in Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , , , ,

O creştere a PIB de 1,5%, o inflaţie de 6,7%, o rată a şomajului de 7,2%, un deficit bugetar de 4,7% din PIB şi un deficit de cont curent de 4,4% din PIB! Acestea sunt valorile estimate de Comisia Europeană pentru principalii indicatorii macroeconomici ai României pentru anul 2011.

Pentru 2012, estimările Comisiei Europene indică o îmbunătăţire semnificativă a respectivilor indicatori. Potrivit datelor publicate pe 13 mai, în raportul de primăvară, PIB-ul României va creşte la anul cu 3,7%, inflaţia va scădea la 4%, şomajul se va reduce până la o rată de 6,8% iar deficitul bugetar va continua să se diminueze până la 3,6% din PIB.

mai multe detalii aici: Comisia Europeana ro_en

Portugalia şi Grecia sunt singurele ţări din Uniune care, potrivit estimărilor făcute de Comisia Europeană, vor avea un PIB în scădere în 2011 (cu 2,2% respectiv 3,5%). Pentru 2012 economia Greciei este aşteptată să treacă pe plus (1,1%) în timp ce Portugalia va avea încă un an de scădere – fiind astfel singura ţară europeană ce va avea un PIB negativ în 2012.

Faţă de Raportul de Toamnă – publicat în toamna anului trecut, în Raportul de Primăvară publicat pe 13 mai, Comisia Europeană şi-a modificat în sus estimările de creştere economică pentru următorii doi ani, pentru o bună parte dintre statele membre. O modificare ce a condus la majorarea prognozelor de creştere economică a PIB-ului european pentru anul 2011, de la 1,7% – cât era estimarea din Raportul deToamnă, la 1,8% – potrivit Raportului de Primăvară. În schimb, pentru anul 2012 estimările Comisiei Europene s-au modificat în sens negativ, în ceea ce priveşte PIB-ul UE: de la 2% cât a fost prognoza de toamnă, la 1,9% cât este în prognoza de primăvară.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s