Belgienii au vândut KBC! Românii şi-au răscumpărat afacerea!

Posted: May 26, 2011 in Burse
Tags: , , , , , , , , ,

Este (aproape!) oficial! KBC a vândut şi divizia de securities! Este doar o chestiune de zile până când tranzacţia va fi raportată oficial, şi depinde doar de avizele ce mai trebuiesc primite din partea CNVM. Foştii acţionari, între care cel mai important este omul de afaceri Sorin Apostol, îşi iau afacerea înapoi. Potrivit estimărilor făcute de specialiştii din piaţa de capital, preţul de răscumpărare ar putea fi la jumătatea sau chiar la mai puţin de jumătate din suma încasată în 2007.

Belgienii de la KBC Securities, casa de brokeraj a grupului belgian KBC Group NV, îşi vând operaţiunile de brokeraj de acţiuni din România. Belgienii au intrat în piaţa de capital românească în prima parte a anului 2007, cânt au preluat pachetul majoritar de actiuni, detinut de omul de afaceri Sorin Apostol, la societatea Swiss Capital Romania.

Decizia belgienilor de la KBC de a părăsi şi operaţiunile de tranzacţionare pe piaţa de capital, se încadrează în politica de redimensionare a activităţilor din centrul şi estul europei. În cadrul acestui proces, la începutul acestui an a fost definitivată ieşirea din operaţiunilede consumer finance, prin vânzarea KBC Consumer Finance către Grupul Slavia Capital, specializat in managementul portofoliilor de credite neperformante si active riscante.

Potrivit informaţiilor primite de la surse apropiate tranzacţiti, în cazul KBC Securities, cumpărătorii casei de brokeraj sunt tot foştii proprietari ai societăţii, dintre care, deţinătorul majorităţii acţiunilor a fost omul de afaceri Sorin Apostol.

Aceleaşi surse spun că negocierile sunt încheiate, tranzacţia este făcută, şi se mai aşteaptă doar primirea avizelor necesare din partea CNVM pentru ca tranzacţie să fie făcută publică. Anunţul oficial al realizării tranzacţiei ar urma astfel să fie făcut public într-un interval de timp de ordinul a câteva zile.

Tranzacţia dintre belgienii de la KBC şi românii care au deţinut anterior Swiss Capital, este a doua mare operaţiune de mare amploare de pe piaţa de capital din România, după cea realizată de Daniel Tepes. Omul de afaceri Daniel Tepes, proprietarul HTI Imobiliare şi-a răscumpărat în primăvara anului 2009 pachetul de 51% din acţiunile companiei, pe care le vânduse în 2008 grupului financiar Morgan Stanley.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s