Drumul spre moneda globală

Posted: June 5, 2011 in Politica si politici
Tags: , , , , , , ,

Un pas pe drumul către moneda globală a fost făcut pe 29 martie 2009, de guvernatorul băncii centrale chineze, Zhou Xiaochuan, care şi-a exprimat public părerea de rău pentru faptul că obiectivul economistului John Maynard Keynes, de a crea o monedă supra-naţională (cu denumirea de “Bancor”), nu a fost pusă în practică după cel de-al doilea război mondial. Şi mai mult decât atât, sugera că instrumentul monetar numit Drepturi Speciale de Tragere (DST – sau SDR – Special Drawing Rights) folosit în prezent de FMI, ar putea juca cu brio acest rol, de monedă supra-naţională.

Ulterior, la Summit-ul G20 de la Londra, din 2 aprilie 2009, SUA cedează presiunilor făcute de restul lumii, şi acceptă ca FMI să emita DST-uri în valoare de 250 de miliarde de dolari, care să fie injectate în economia globală. La punctul 19 din comunicatul oficial emis în urma Summit-ului G20  din 2 aprilie 2009, sunt scrise următoarele:“We have agreed to support a general SDR allocation which will inject $250 billion into the world economy and increase global liquidity”.

În linii mari, prin respectiva decizie, liderii celor 20 cele mai puternice economi ale lumii, dădeau practic FMI puterea de a crea proprii bani, exact cum face în prezent o bancă centrală obişnuită. Şi mai mult decât atât, îi dădeau şi dreptul de face operaţiuni de “quantitative easing”.

Prin urmare, decizia luată în cadrul G20, şi pusă ulterior în practică de FMI, era un semnal că moneda globală este pe cale de a se naşte. Un lucru de natură a-i îngrijora pe americani. Asta pentru că, după trecerea DST-ului de la statutul de monedă de cont, la cel de monedă de schimb, distanţa până la statutul de monedă de rezervă globală … şi detronarea dolarului de pe acest loc se scurta semnificativ.

Mai ales că, doar câteva luni mai târziu, ideea unei monede globale a fost repusă şi mai serios în discuţie la Summit-ul G8 de la L’Aquila (Italia), din 8 iulie 2009.

Atunci Rusia a împins lucrurile şi mai departe, spunând că noua monedă globală ar trebui să fie efectiv bătute, şi să nu fie doar o monedă virtuală. Dmitry Medvedev a venit atunci cu câteva modele de monezi bătute, pe care le-a pus pe masă.

(http://www.federaljack.com/?p=8908)

REZERVE ÎN PERICOL. Iar poziţia Rusiei are un susţinător puternic în oficialii de la Beijing. China fiind este una dintre statele cele mai interesate să spargă monopolul dolarului ca monedă de rezervă la nivel global, şi să impună în locul acesteia o altă monedă de rezervă.

Şi asta pentru că, în prezent mai mult de jumătate din rezervele valutare ale Chinei (care sunt în valoare de puţin peste 3.000 de miliarde de dolari – excluzând rezervele în aur) sunt de fapt obligaţiuni emise de Guvernul SUA … denominate (evident!) în USD.

Advertisements
Comments
  1. Inia says:

    Sincer, e o prostie :)) Nu se descurca 17 tari cu o moneda, si vrem moneda globala. Chestia asta nu moneda nu e atat de simpla, o moneda si atat, apar implicatii de politica monetara, apar tot felul de aspecte. Ceea ce face din idea asta un vis, si nici macar unul frumos, realizabil, sau inteligent :). Parerea mea.

  2. Inia says:

    Si, btw, mi se pare o noua etapa de colonizare, de catre imperii. Cum sa facem sa-i mai controlam pe unii? Pai sa inventam o moneda globala, si un stapan peste toata lumea, IMF. Care e detinut de cei mai mari donatori, adica tarile dezvoltate, cu predilectie US. This shit is much more tricky than it looks like :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s