Steven van Groningen,noul preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini

Posted: June 16, 2011 in Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , ,

Noul Consiliu Director al FIC a ales ieri, la prima reuniune, cei patru membri ai conducerii executive: Președinte, Vicepresedinți, Trezorier.  Echipa de conducere executivă, având un mandat pana în mai 2012, este formată din:  Președinte – Steven van Groningen, President & CEO, Raiffeisen Bank;  Vice Președinte – Frank Hajdinjak, CEO, E.ON Energie România;  Vice Președinte – Șerban Toader, Senior Partner, KPMG România; Trezorier – Daniel Anghel, Tax Partner, PricewaterhouseCoopers România

Noul Consiliu Director îşi propune pentru mandatul său, atât o mai mare implicare la nivel de experți în definirea acțiunilor necesare în perioada următoare, dar mai ales o mai mare implicare a sectorului privat în faza de implementare a acestor măsuri, pentru a crea premizele unei creşteri economice consistente în urmatorul an.

Domnul Steven van Groningen, noul Președinte, a mulțumit echipei executive precedente pentru contribuția remarcabilă adusă FIC în timpul mandatului lor şi a declarat că obiectivul principal pentru perioada urmatoare este continuarea promovarii dialogului între factorii de decizie şi investitori, în vederea reluării şi menținerii creşterii economice .

Sub președinția doamnei Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, FIC a lansat “Programul pentru Creștere Economică”. Programul conține peste 80 de măsuri pentru creștere economică și a constituit principala platformă de dialog între reprezentanții FIC și autorități.

La finalul mandatului, în mai 2011, precedentul Board  înregistra un progres semnificativ pentru 22 dintre cele 84 de măsuri propuse. Cel mai important progres a fost înregistrat în domeniul reformării legislației muncii, în stabilizarea mediului fiscal, în prioritizarea investițiilor publice și în domeniul reducerii arieratelor din economie.

Principalele teme propuse de domnul van Groningen pentru activitățile viitoare ale FIC sunt: (1) menținerea dialogului cu autoritățile pentru măsurile care s-au dovedit că pot avea un impact pozitiv în creşterea economică; (2) creşterea absorbției fondurilor europene; (3) pledarea pentru o eficientizare a sistemului instituțiilor publice; (4) implementarea măsurilor în vederea atragerii de noi investiții în domenii cu potențial de creştere: energie, agricultură, infrastructură; (5) creșterea numărului membrilor FIC şi consolidarea organizației.

Din perspectiva FIC îmbunătăţirea mediul de afaceri şi creșterea investițiilor publice și private în România sunt premizele  care pot duce la o creștere economică durabilă în România.

Adunarea generală a membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) a validat, în data de 3 mai, un nou Comitet Director (Board). Conform actului constitutiv al organizației, mandatul fiecărui Comitet se desfășoară pe o perioadă de un an, între cele două Adunări Generale ale organizației.

Componența noului Board este următoarea:

Daniel Anghel, Tax Partner, PricewaterhouseCoopers Romania

Stephane Batoux, General Manager, Danone PDPA

Mihai Bogza, Chairman of the Board of Directors, Bancpost

Mariana Gheorghe, CEO, OMV PETROM

Steven van Groningen, President & CEO, Raiffeisen Bank

Frank Hajdinjak, CEO, E.ON Energie Romania

Farrukh Khan, Audit Partner, Energy & Resources Industry Leader, Deloitte Romania

Grzegorz Konieczny, CEO Romania, Executive Vice President Portfolio Manager, Franklin Templeton Investment

Jerome Olive, General Manager – Renault Group Romania, Chief Operating Officer – Automobile Dacia

Claudia Pendred, Director, Romania, EBRD

Veronica Savanciuc, President & CEO, Lowe & Partners Group

Eric Stab, Chairman, Country Manager, President & CEO Eastern Europe, GDF Suez Energy

Șerban Toader, Senior Partner, KPMG Romania

Jean Valvis, President & General Manager, Valvis Holding

Markus Wirth, President of the Board of Administration, Holcim (Romania)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s