Bătălia pentru locul întâi dintre cele două valute continuă! Iar dolarul pare a fi revenit în prim-plan, pe fondul problemelor Europei – deşi, SUA are acasă probleme aproape la fel de mari! Bătălia este cu atât mai dură cu cât America nu-şi poate permite să piardă – fie măcar “şi un gram idee” din statutul de “monedă globală de rezervă”. Iată ce spun cei de la FT:

“16 2011 17:23;

The dollar has experienced a small rebound in recent months as concerns over the European debt crisis and a volatile commodity market drove investors into haven asset classes.

Worries about the US running a double-digit fiscal deficit, the inability of the US Congress to agree on a budget, and a possible federal government shut down saw the currency fall to 16-month lows against the euro and pound in April.

Concerns about the euro, following bail-out talks with Greece and Portugal, have increased the dollar’s popularity as a defensive short-term investment.”

Sursa: http://www.ft.com/intl/cms/s/0/4e3e0838-97af-11e0-9c37-00144feab49a.html#axzz1PmgK6eSL

Noi reduceri de rating ale Portugaliei, Irlandei sau Italiei sunt următoarele lovituri pe care euro le-ar putea încasa. Însă, oricât de jos ar fi duse ratingurile acestora, pentru investitori, obligaţiunile lor nu pot fi mai proaste decât sunt deja, când sunt clasificate drept „junk” (gunoi – în engleză) – adică cel mai riscant tip de plasament după clasificarea agenţiilor de rating.
Downgrade-urile acestora vor evidenţia însă slăbiciunile pe care moneda unică le are. Şi cu singurul competitor slăbit, „greenback”-ul (termen argotic pentru dolarul american) va recâştiga încrederea pieţelor. Iar investitorii vor cumpăra în continuare liniştiţi obligaţiunile SUA, şi vor finanţa astfel deficitele uriaşe pe care America le are.

Advertisements
Comments
  1. Inia says:

    Se corecteaza pietele, de aia s-au cumparat mai multe titluri americane si a mai scazut dolarul :). Intotdeauna e asa and sunt corectii sau evenimente. Dar doar atunci :)). Pe masura ce situatia isi va mai reveni, si povestea dolarului se va modifca fata de ce am vazut in ultima perioada :). Nu cred ca dincolo de safe heaven exista vreo sansa pentru titlurile americane sa fie mai interesante pentru investitori decat multe dintre cele europene :). Chiar si marile lor fonduri monetare au mai multe titluri din zona euro decat din us, decat ca si-au mai micsorat maturitatile pana se mai clarifica putin lucurile :). Pana la urma banii vor merge acolo unde yieldul e mai mare, adica in alte parti mai mult decat in US, dincolo de corectii si evenimente negative pe termen scurt si foarte scurt :).

  2. Inia says:

    Se corecteaza pietele, de aia s-au cumparat mai multe titluri americane si a mai crescut dolarul :). Intotdeauna e asa and sunt corectii sau evenimente. Dar doar atunci :)). Pe masura ce situatia isi va mai reveni, si povestea dolarului se va modifca fata de ce am vazut in ultima perioada :). Nu cred ca dincolo de safe heaven exista vreo sansa pentru titlurile americane sa fie mai interesante pentru investitori decat multe dintre cele europene :). Chiar si marile lor fonduri monetare au mai multe titluri din zona euro decat din us, decat ca si-au mai micsorat maturitatile pana se mai clarifica putin lucurile :). Pana la urma banii vor merge acolo unde yieldul e mai mare, adica in alte parti mai mult decat in US, dincolo de corectii si evenimente negative pe termen scurt si foarte scurt :).

  3. Inia says:

    Am scris gresit scazut in loc de crescut :). Scuze 🙂

  4. […] EUR-USD! Batalia continua! Blogroll […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s