Cum au stricat romii cursul apelor Realitatea Tv

Posted: June 30, 2011 in Politica si politici, Proiect "de Romania"
Tags: , , , ,

Prima stire din jurnalul de la 10.00  … la Baia Mare Primaria construieste un ghetou pentru romi… ! Dupa discutia in care Basescu a lasat sa se inteleaga ca este un admirator al generalului Antonescu – care i-a dus pe tigani la bug – bulangiu’!!!! …. stirea vine la fix pentru a mai trezi ceva tensiuni intre nostalgicii regimului Antonescu si cei intre care ma numar si eu, care nu se pot abtine sa nu aibe in continuare o parere foarte proasta pe ansamblu despre romii care locuiesc spre exemplu de jur imprejurul Garii de Nord …. si toti membrii „dezinteresati” ai diferitelor asa-zise miscari anti-xenofobe etc etc etc …. adica doar un pretext de a naste in mintile unora / catorva oameni …. un fond de „agresivitate” asociata acestui subiect – destul de fiebinte/periculos …

Doar ca romul/tiganul locuitor intr-unul din blocurile respective …. le-a dat planul peste cap!  Nu sunt psiholog, sociolog, politolog … si evident ca nu am la indemana, si nu pun aici “pe hartie” … decat un rationament facut cu instrumentele bunului simt … ceea ce evindet lasa loc de greseala – dar totusi – nu ma abtin sa nu impartasesc asta … poate cei din jur imi vor explica ce/cum/unde gresesc!!!

Revenind, probabil RTv-istii se asteptau ca romul invitat la camera sa-si puna poalele in cap (desi ma era mascul – deci nu avea fuste J ) …. si sa-si smulga parul povestind cu Primaria-i discrimineaza incercand sa-i inchida printr-un gard intr-o „puscarie” (dupa cum spunea romul in cauza citand ziarele care au vorbit in acesti termeni despre initiativa Primariei …. atentie insa – el negand faptul ca s-ar simti in vre-un fel la puscarie – si ca dimpotriva – gardul ar fi un lucru bun – SI CHIAR CERUT DE EI – locuitorii celor 3 blocuri de urmau sa fie inconjurate de gardul in cauza!!!) … si spun ca RTv-ul astepta o astfel de reactie „tiganeasca” din partea rom-ului in cauza … pentru ca …. intro-ul stirii … vocea prezentatoarei … precum si intrebarile si tonul reporterului … incercau sa sugereze omului din fata microfonului un astfel de comportament „de revolta tiganeasca”  …

si mai mult decat atat ….

A doua stire, este pusa la calup cu prima – si pe un ton la fel de grav / incitant / alarmist ….. spune că Romii (săracii!) fac în continuare obiectul discriminării … (chiar daca tema este demult iesita din discutie) … dar mai ales in ciuda faptului ca – chiar din datele studiului care a stat la baza materialului respectiv – reiese faptul invers … si anume ca romii sunt mai bine vazuti acum decat in urma cu un an!

Discrepanta dintre prezentarea facuta de moderatoare materialului si ceea ce reiesea de fapt din continutul materialului … este foarte mare, iar ideea care se incerca sa fie insidios exprimata (aceea ca romii sunt obiect de discriminare – ceea ce ar putea avea ca efect accentuarea unor eventuale tensiuni intra-etnice … acum nu prea puternice) …. este cred eu o mizerie!

Ma intreb insa daca asta se face voit, concertat, planuit … de catre cineva/undeva/cumva …. sau naste cumva in mintea celor care fac astfel de materiale? Daca cea din urma varianta este valabila … ma intreb care este mecanismul?

Povestea mi se pare o alta incercare de inflamare a tensiunilor interetnice, ce urmeaza incercarilor similare recente de inflamare a tensiunilor dintre romani si maghiari (in contextul discutiilor cu regionalizarea) … de ce? Sunt paranoic eu?

Advertisements
Comments
  1. Inia says:

    Subscriu total la ideile postului tau, si desi nu am vazut emisiunea la TV te cred pe cuvant ca asa a fost, pentru ca de multe ori oamenii aia asa fac, pun intrebarile pentru a induce interlocutorul si privitorul la TV intr-o anume directie :).

    Nu stiu sa zic daca a fost idea lor sau daca a fost ceva aranjat in spate, pentru a face legatura cu Basescu si Antonescu, si a lovi putin in Basescu. Dar cunoscandu-le politica … nu m-ar mira deloc :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s