Băncile centrale au cumpărat din greu aur în T3

Posted: November 17, 2011 in Burse, Politica si politici

Băncile centrale au cumpărat 148 de tone de aur în cel de-al treilea trimestru al acestui an, iar, potrivit oficialilor WGC, cele mai mari achiziţii au fost realizate în luna septembrie, când preţul aurul a scăzut.

Volumul achiziţiilor realizate de băncile comerciale, care a depăşit nivelul de 148 de tone, este surprinzător pentru analişti, potrivit cotidianului britanic Financial Times. Datele, publicate de World Gold Council (WGC), o asociaţie de lobby a producătorilor de aur, nu arată şi care sunt instituţiile care şi-au majorat deţinerile, iar oficialii WGC au invocat restricţii de confidenţialitate.

În ultimii ani, băncile centrale au devenit cei mai importanţi cumpărători de aur, după mai bine de două decenii de vânzări masive, iar asta a dus în cursul acestui an preţul metalului preţios la un maxim de 1920 de dolari pe uncie. Cu 600% mai sus decât în urmă cu zece ani.

Urmăreşte aici răspunsul lui Roubini cu privire la ideea de a aduce aurul la statul de ancoră pentru sistemul financiar

În 2011,  băncile centrale din întreaga lume, şi în special cele ale economiilor emergente, şi-au arătat intenţia de a-şi diversifica rezervele valutare prin majorarea expunerii pe metalul galben. Acestea au cumpărat mai mult aur decât au cumpărat vreodată de la căderea acordului de la Bretton Woods (în urmă cu 40 de ani – ultimul moment când dolarul a fost legat de aur), şi până în prezent.

Citeşte aici mai multe despre aur – ca valută de ultimă instanţă pentru sistemul financiar global

Numai în intervalul iulie-septembrie, la nivel global, băncile centrale au achiziţionat 148,4 tone de aur, cel mai mare volum din ultimul deceniu. Băncile centrale au mai făcut astfel de achiziţii record doar în 1988, atunci când cantitatea de aur cumpărată de către ele a fost de 180 de tone.

Potrivit lui Marcus Grubb, un oficial al WGC, citat de Financial Times, cea mai mare parte a achiziţiilor a avut loc în cursul lunii septembrie, când preţul metalului preţios a scăzut de la 1900 la 1534 dolari pe uncie.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s